Somon la grătar cu lămâie – delicios şi sănătos

Somon la grătar cu lămâie – delicios şi sănătos

Ingrediente:

  • 1.5 kg somon
  • coaja şi sucul de la o lămâie
  • o legătură de busuioc (fin tocat)
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 castravete
  • 300 ml iaurt natural

 

  • 1 ardei iute roşu proaspăt (tocat mărunt)
  • 1 buchet mic de mentă proaspătă sau oregano (tocat)
  • ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare: Puteţi opta pentru bucăţi mai mari de somon puse pe grătarul nu foarte bine încins (foc mediu), cu partea cu pieliţă în jos. Dacă somonul este mic, peştele se taie în jumătate pentru a se pătrunde bine.

Faceţi incizii de 1 cm adâncime în fiecare bucată de somon. Apoi coaja de lămâie şi busuiocul fin tocat vor fi introduse în aceste lăcaşuri. Se ung fileurile de somon şi pe o parte şi pe alta cu ulei de măsline, se sărează şi se piperează.

Se pun pe grătar şi veţi observa că peştele începe să se rumenească de jos în sus şi după aproximativ 4 minute, partea cu pieliţa capătă culoarea maroniu-auriu şi devine crocantă. Se întoarce şi se lasă la făcut şi pe partea cealaltă. Somonul sălbatic are mai puţină grăsime şi, pentru a nu se usca foarte tare, se va lăsa mai puţin pe grătar.

Într-un bol amestecaţi castravetele tăiat bucăţele, iaurtul, sucul de lămâie, jumătate de ardei iute tocat, mentă sau oregano, ulei de măsline, sare şi piper. Compoziţia se pune ulterior pe farfurie lângă bucăţile de somon.

 

Ton pe grătar cu banane
Ton pe grătar cu banane