Risotto cu homar înăbuşit în vin

Decongelăm homarii la temperatura camerei cu câteva ore înainte, îi decorticăm, scoatem carnea şi o tocăm. Prăjim restul homarilor în 1-2 linguri de ulei fierbinte timp de 10 minute şi adăugăm legumele.
Autor: Paula Rotaru
Risotto cu homar înăbuşit în vin

Ingrediente pentru 4 porţii:

4 homari de aproximativ 325 gr fiecare
4 linguri de ulei de măsline
o ceapă tocată
2 căţei de usturoi tocaţi
2 morcovi tocaţi
un praz tocat
o tulpină de ţelină tocată
500 ml de vin alb sec
o foaie de dafin
300 gr de orez pentru risotto
20 gr de unt

Mod de preparare:

Decongelăm homarii la temperatura camerei cu câteva ore înainte, îi decorticăm, scoatem carnea şi o tocăm. Prăjim restul homarilor în 1-2 linguri de ulei fierbinte timp de 10 minute şi adăugăm legumele. Prăjim din nou câteva minute, apoi adăugăm vinul şi aproximativ 500 ml de apă. Adăugăm frunza de dafin şi înăbuşim la foc mic timp de o oră, amestecând din când în când. La final, strecurăm şi păstrăm sucul rămas.

Prăjim ceapa într-o lingură de ulei. Adăugăm orezul, îl călim pentru câteva minute şi acoperim cu sucul rezultat din operaţiunea anterioară. Turnăm câte puţin suc până când este încorporat de orez. Repetăm mişcarea timp de aproximativ 20 de minute, până când orezul este fiert al dente şi risotto-ul devine cremos.

Călim carnea de homar în uleiul rămas şi îl amestecăm cu risotto şi unt. Condimentăm după gust cu sare şi piper negru măcinat. Poftă bună!

Reţetă oferită de Lidl în catalogul „Deliciile primăverii”.

Risotto cu fructe de mare
Risotto cu fructe de mare