Mâncărică de praz cu măsline, sos de roşii şi pulpe picante la cuptor

Vezi o reţetă super simplă de praz cu măsline şi sos de roşii, o garnitură excelentă pentru pulpe picante la cuptor.
22.08.2020 | Paula Rotaru
Mâncărică de praz cu măsline, sos de roşii şi pulpe picante la cuptor

Pentru că este weekend şi am mai mult timp la dispoziţie să gătesc, am decis să prepar astăzi o mâncărică delicioasă de praz cu măsline şi sos aromat de roşii, pe care am alăturat-o unor pulpe picante făcute la cuptor.

Prazul este o legumă tare dragă mie, chiar dacă nu sunt olteancă şi nici nu mă dau în vânt după ceapă, pentru că are un gust dulceag şi o textură crocantă în această combinaţie cu sos de roşii şi măsline.

De când ţin dieta fără pâine, dulciuri şi sucuri am descoperit că sunt atâtea alimente sănătoase şi super gustoase, cu două condiţii: să te aprovizionezi din pieţe şi să le găteşti cu gust.

Mi-am făcut o promisiune ca pe parcursul celor 12 luni de dietă, dar şi ulterior, pentru că această dietă vreau să devină un nou stil de viaţă, să nu mănânc în silă, deci celebrele „fierturi” fade sunt excluse din regimul meu.

Până acum, treaba merge bine, cântarul îmi arată cu 3 kilograme mai puţin, starea mea de spirit e bună şi motivaţia e la locul ei. Dar mai multe despre stările mele din timpul dietei vă voi povesti atunci când voi atinge piatra de hotar „minus 5 kilograme”. 

Deocamdată, vă ofer o reţetă simplă, dar tare gustoasă de mâncărică de praz cu măsline şi sos de roşii. Acest preparat poate fi mâncat ca garnitură, cum am procedat eu – cu două pulpe sau orice alt tip de carne care vă place la cuptor -, sau pur şi simplu ca atare, cald ori rece. Orice variantă aţi alege, gustul este minunat!

Ingrediente pentru mâncărică de praz cu măsline şi sos de roşii

  • 10 fire de praz (doar partea albă) spălate bine şi tăiate rondele de 0,5-1 centimetru
  • 250 de grame de măsline fără sâmburi (eu am pus negre şi kalamata)
  • 2 cepe roşii tăiate solzişori
  • 300 de mililitri de sos de roşii
  • 5 fire de cimbru (sau 1-2 linguriţe de cimbru uscat)
  • o legătură de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căţei de usturoi zdrobiţi cu partea largă a cuţitului
  • 4 linguri de ulei
  • 200 de mililitri de apă fierbinte
  • sare, piper, după gust

Mod de preparare praz cu măsline şi sos de roşii

Într-un wok sau într-o tigaie adâncă şi mare, am pus uleiul la încins, apoi ceapa şi prazul, plus un praf de sare şi piper proaspăt măcinat, din ochi. Am amestecat şi am lăsat să se înăbuşe sub capac vreme de 5-6 minute.

După aceea am pus usturoiul zdrobit, am amestecat din nou şi am pus iar capacul. După încă vreo 2 minute am adăugat sucul de roşii în care am pus crenguţele de cimbru şi apa fierbinte, plus măslinele. Dacă vreţi ca mâncărica de praz să iasă mai zemoasă, puneţi mai multă apă sau mai mult sos de roşii.

Am lăsat la foc mic spre mediu 10-15 minute, cu capac, amestecând regulat în ingrediente, dar nici prea cu forţă, ca să rămână rondelele de praz cât mai „arătoase”. La final am adăugat pătrunjelul tocat şi am oprit focul. 

Pulpele de pui „fardate” cu praf de ardei iute le-am gătit la cuptor, în pungă de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 80 de minute.

Poate părea un timp lung, dar eu prefer să le las mai mult, cât să pice carnea de pe os, atât de fragede îmi plac. Iar faptul că le-am gătit în pungă nu le-a uscat absolut deloc. Bine, recunosc, am aruncat în punga aceea şi o ceşcuţă mică de sos de roşii, dar ţineţi pentru voi, e un secret, ne-am înţeles?

Sper să vă placă această reţetă gustoasă şi sănătoasă de praz cu măsline şi sos de roşii. Aştept cu drag să-mi scrieţi dacă aveţi alte idei de preparate bune la dietă, dar cu gust, aşa cum ne-a fost vorba, da? Poftă bună!