Tarta cu lamaie delicioasa – portia de hrana vie de la CSID

Cine nu a gustat pana acum un desert raw, adica fara foc si fara faina, lapte, oua, sau unt, trebuie musai sa incerce. Altfel, pierde o experienta culinara desavarsita!
Tarta cu lamaie delicioasa – portia de hrana vie de la CSID
Portia de hrana vie de la CSID: Tarta cu lamaie delicioasa

Cine nu a gustat pana acum un desert raw, adica fara foc si fara faina, lapte, oua, sau unt, trebuie musai sa incerce. Altfel, pierde o experienta culinara desavarsita (si o portie de hrana vie). Iar cei care au savurat acest gen de deserturi nu isi mai doresc sa guste clasicele dulciuri concentrate si inalt procesate…

Incepeti experienta cu o tarta de lamaie, pe a carei reteta am cules-o pe de blogul floridecires7.blogspot.com. Asa cum spune si autoarea, Ina Todoran, tarta este senzationala si mult mai buna decat o tarta clasica cu lamaie. In plus, te saturi dupa doar o felie.

Acesta este marele avantaj al dulciurilor raw, pe langa faptul ca facem rabat la conservanti, coloranti artificiali, grasimi animale, nu putem manca mult deoarece sunt foarte satioase. In plus este usor de preparat si rapida. Astept impresii dupa ce ati gustat tarta! Pofta buna!


Ingrediente:

Blat:
• 2 cani de nuci braziliene
• ½ cana de fulgi de cocos
• ½ cana de miere
• 1 praf de sare

Crema de lamaie
• zeama si coaja de la 3 lamai mari bio
• 2/3 cana miere sau sirop de agave
• 2 ½ caju inmuiat peste noapte in apa rece si scurs
• ¾ cana unt de cacao sau de cocos, topit pe baie de aburi, eu am folosit insa ulei de cocos si 3 linguri de fulgi de cocos

Mod de preparare blat:
Se mixeaza toate ingredientele in robot si se preseaza compozitia intr-o forma de tarta. Se lasa la frigider.

Mod de preparare crema:
Se mixeaza toate ingredientele in blender pana rezulta o crema omogena. Se toarna peste blat si se lasa la congelator pana cand se intarareste. Se decoreaza cu coaja de lamaie rasa.

Note:

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Portii: 10 felii medii. Eu am folosit o forma de tort cu diametrul de 26 cm, dar tarta nu a iesit foarte inalta.
  • Nucile braziliene se gasesc atat in hipermarketuri cat si in magazinele naturiste: pret 25 lei/500 de grame.
  • Caju-ul se gaseste atat in hipermarketuri cat si in magazinele naturiste: pret: aproximativ 25 lei/500 de grame.
  • Lamai bio se gasesc la magazinele cu produse bio. Daca nu gasiti este obligatoriu sa spalati foarte bine lamaile in apa calda si apoi sa stropiti bine coaja cu un amestec din apa, zeama de lamaie, otet si ulei esential din arbore de ceai. Dupa 1 minut de actiune a solutiei, se clatesc din abundenta cu apa.
  • Untul de cacao sau de cocos se gaseste la magazinele cu produse bio sau la magazinele on-line. Preturi aproximative: 45-55 lei.
  • Uleiul de cocos pur costa aproximativ 9 lei/250 ml. In varianta bio costa aproximativ 50 de lei.
  • Tarta este excelenta daca este servita alaturi de o dulceata raw, preparata rapid din fructe de padure (zmeura, mure, afine, coacaze) mixate cu putina miere.
  • Lamaile trebuie tinute la temperatura camerei.
  • Uleiul de cocos, ca si alte tipuri de ulei trebuie pastrat la frigider, pentru a-si pastra calitatile. Acesta va deveni solid la temperatura rece. Pentru a-l putea folosi trebuie tinuta sticla cateva minute in apa calda.
  • Persoanele alergice la unul dintre ingrediente sa evite acest desert.
  • Respectati cantitatile.


Foto: Marc Ulieriu

Cel mai nou articol Video: