Reţetă mucenici (sfinţişori) moldoveneşti

Ingrediente mucenici moldoveneşti
  • Publicat:
  • Actualizat:
Reţetă mucenici (sfinţişori) moldoveneşti

Ingrediente mucenici moldoveneşti

1 kg de făină

3 ouă

125 gr zahăr

450 ml lapte

2 pliculeţe drojdie uscată /50 gr drojdie proaspătă

50 ml ulei

coajă de la o lămâie

1 esenţă de vanilie

Pentru sirop:

300 ml apă

150 zahăr

o esenţă de lămâie

coajă de la o portocală

Pentru decor:

200 gr de miere

200 gr de nucă măcinată

Mod de preparare mucenici (sfinţişori) Moldoveneşti

Prima dată ne ocupăm de maia. Înmuiem drojdia cu puţin lapte, adăugăm o linguriţă zahăr şi 1-2 linguri de făină şi amestecăm bine până obţinem un amestec omogen. Lăsăm maiaua să crească 10-15 minute. Într-un castron sau în bolul mixerului punem făina, ouăle, zahărul, maiaua crescută.

Începem să frământăm adăugând laptele puţin câte puţin până obţinem un aluat omogen. Adăugăm apoi şi uleiul şi frământăm bine 10 minute cu mixerul sau 20 de minute cu mâna. Lăsăm aluatul să crească într-o încăpere caldă, cel puţin 1 oră sau până îşi dublează volumul. Între timp ne ocupăm de sirop.

Punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă 2-3 minute din momentul în care a început să clocotească. Oprim focul, adăugăm esenţa de vanilie şi coaja de portocală pe care am decojit-o cu ajutorul ustensilei pentru curăţat cartofi (va fi mai uşor de scos din sirop).

Când aluatul a crescut, îl scoatem din bol şi frământăm puţin cât să scoatem aerul format înăuntru. Luăm apoi bile de mărimea unui măr mic şi le întindem într-un şnur de aproximativ 70 de cm pe care îl împletim în 2 şi formăm o brăţară lipind capetele. Încrucişăm apoi aluatul pentru a forma un 8.

O altă variantă mai uşoară de a forma mucenicii este să facem un şnur din aluat cam de 40-50 de cm şi formăm un melc răsucind unul din capete până la mijloc. Răsucim şi celălalt capăt al şnurului, dar rotind melcul în sens invers până ajungem lângă celălat melc format pentru a obţine un 8.

Se pun mucenicii formaţi în tava în care am pus hârtie de copt şi se lasă la crescut cam 15- 20 de munte. Se ung apoi cu ou şi se dau la cuptor, la foc mediu pentru 20 de minute sau până sunt aurii deasupra.

Se lasă apoi să se răcească şi se toarnă peste ei siropul călduţ. Se lasă 15 minute să se însiropeze bine, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă măcinată.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Reţetă mucenici (sfinţişori) fierţi
Reţetă mucenici (sfinţişori) fierţi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”