Pandişpan cu crema de lămâie

Binecunoscutul pandişpan se regăseşte în fruntea listei multor iubitori de dulce şi, odată ce îl vei degusta, mai mult că sigur te vei vedea nevoit să ceri şi o a două porţie!
Pandişpan cu crema de lămâie
Atunci când vrei să le oferi celor dragi un moment de răsfăţ, o surpriză delicioasă este o alegere mai mult decât inspirată. Nimeni nu poate refuză un deşert gustos, iar starea de bine pe care o resimţi după ce ai savurat un asemenea deliciu nu are egal.
 
Binecunoscutul pandişpan se regăseşte în fruntea listei multor iubitori de dulce şi, odată ce îl vei degusta, mai mult că sigur te vei vedea nevoit să ceri şi o a două porţie!
 
Ingrediente pandişpan:
  • 7 ouă medii
  • 210 g făină
  • 210 g zahăr
  • ½ linguriţă sare
 
Metodă de preparare pandişpan:
 
Toate ingredientele se cântăresc şi se păstrează la temperatura camerei pentru ~15 minute înainte de gătire. Cuptorul se preincalzeste pentru ~10 minute la 170°C.
 
Mixăm ouăle cu zahărul şi un vârf de sare până când compoziţia îşi triplează volumul şi se deschide la culoare. Adăugăm puţin câte puţin făină cernută şi amestecăm cu paleta, cu mare grijă, de jos în sus, dinspre centru spre exterior, până terminăm făină. Aşezăm aluatul într-o formă tapetata cu unt şi făină şi nivelăm cu foarte mare grijă suprafaţă. Apoi  lovim formă de masă de câteva ori că să eliminăm excesul de aer acumulat de aluat.  Introducem pandişpanul în cuptor pentru 20 –25 minute. Când pandişpanul este auriu şi se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Îl răsturnăm cu grijă pe un grătar  şi îl lăsăm să se răcească complet după care îl puteţi tăia şi servii cu crema de lămâie. 
 
Ingrediente crema de lămâie
  • 125 ml suc lămâie (de la 2-3 lămâi)
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 150 gr zahăr 
  • 150 g unt 
  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 2 ouă întregi
Metodă de preparare crema de lămâie:
 
Se pune o oală cu apă pe foc şi deasupra ei se pune un bol (de sticlă sau inox), având grijă că fundul bolului să nu atingă apă. Se amestecă zahărul cu coajă rasă de lămâie. Se adaugă sucul de lămâie, ouăle şi gălbenuşurile. Se toarnă compoziţia obţinută în bolul de pe oală.
 
Cu ţelul amestecaţi: la început încet, apoi, pe măsură ce simţiţi că se îngroaşă, un pic mai repede. Amestecaţi până aveţi consistentă unei creme, iar urmele ţelului rămân vizibile prin crema. Mutaţi crema înapoi în robotul curat. Lăsaţi cam 3
minute să se răcească. Tăiaţi untul cubuleţe. Porniţi robotul pe viteză mică şi încet începeţi să adăugaţi cuburile de unt.
 
Când aţi terminat de încorporat untul, porniţi robotul la viteză mare şi mixati să se aereze bine crema.
După 30 minute se poate orna pandişpanul şi poate fi servit.
 
Reţeta realizată de Gabriela Simion.
Sursă: Koliba
Recomandări: