CSÎD a încercat – celebra tartă cu căpşuni de la chef Mazilique. Reţetă fără drojdie, fără praf de copt.

O reţetă de tartă rustică perfectă pentru duminicile de mai şi iunie când avem căpşuni la îndemână. Aluatul foarte fraged & fin transformă tarta într-un deliciu
  • Publicat:
CSÎD a încercat - celebra tartă cu căpşuni de la chef Mazilique. Reţetă fără drojdie, fără praf de copt.
CSÎD a încercat - celebra tartă cu căpşuni de la chef Mazilique. Reţetă fără drojdie, fără praf de copt, foto Mădălina Drăgoi

Căpşunile sunt din ce în ce mai gustoase, aromate, au un preţ din ce în ce mai accesibil şi probabil şi mai puţine pesticide decât în sezonul rece. Evident şi reţelele sociale abundă de fotografii cu şi pe bază de căpşuni care mai de care mai îmbietoare. Ne-a atras atenţia o tartă rustică postată de chef Mazilique, celebrul food blogger. Şi evident, cu prima ocazie când am adunat făină, unt şi căpşuni, am testat-o. Căci atât de simplă este reţeta.

Ce trebuie să ştiţi de la început – untul trebuie să fie rece, rece. Să faceţi acest aluat şi să-l modelaţi cu mâinile este absolut terapie. Aluatul se poate folosi şi la tarte cu fructe sau creme dulci etc, dar poate fi umplut şi cu amestecuri din legume, brânzeturi, carne. Este un aluat foarte fraged, fin, care pur şi simplu se topeşte în gură. Vă puteţi juca cu cantitatea de zahăr, eu am redus totul la o lingură jumătate pentru căpşuni căci erau foarte dulci, iar în aluat nu am pus zahăr. Puteţi adăuga condimente preferate – de la vanilie la cardamom etc. Sau nimic.

Căpşunile şi aluatul cu unt –  o combinaţie de zile mari

O altă observaţie, în caz că dintr-o întâmplare sau alta cantitatea de căpşuni pe care vreţi să o folosiţi se reduce (la mine a dat o mână de ajutor copilul), puteţi folosi o cantitate mai mică de aluat iar pe restul fie îl transformaţi într-o altă tartă sau într-un quiche fie îl păstraţi la congelator câteva zile. Cu siguranţă vreţi vrea să repetaţi acţiunea. Am zis că tarta asta merge de minune şi la picnic?

Tartă cu căpşuni à la chef Mazilique- reţetă

Ingrediente aluat:

  • 260 g făină albă
  • 170 g unt foarte rece, tăiat în cubuleţe
  • un praf de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 60 ml de apă rece
  • o lingură de oţet de mere
  • ou bătut pentru uns aluat

Ingrediente umplutură:

Tarta cu capsuni - excelenta, foto Mădălina Drăgoi

Mod de preparare aluat:
Făina, sarea şi zahărul se amestecă. Apoi cu ajutorul vârfului degetelor se frământă cu untul până se ajunge la o structură nisipoasă. Se combină cu apă şi oţetul de mere. Aluatul format se păstrează la frigider 30 de minute. Apoi pe o hârtie de copt, la sugestia chef Mazilique, bun pont – se întinde şi se umple cu fructe. Aluatul se poate unge cu ou. Se pun la cuptor la foc mic – mediu. Poftă bună!

Mod de preparare umplutură:
Căpşunile tăiate şi scurse bine cu sau fără zahăr, cu sau fără condimente cu sau fără ierburi aromatice se combină cu o lingură de nuci măcinate sau griş, sau fulgi de cocos sau făină de migdale. Eu am avut fulgi de cocos la îndemână şi cardamom.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”