Varză murată la butoi

Ingrediente: Pentru un butoi de 60 litri aveti nevoie de: aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg), 30 litri apa, 30 linguri sare mare, 1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini, 1/4 sfecla rosie, 2-3 ardei iuti
  • Publicat:
Varză murată la butoi

Ingrediente:

Pentru un butoi de 60 litri aveti nevoie de: aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg), 30 litri apa, 30 linguri sare mare, 1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini, 1/4 sfecla rosie, 2-3 ardei iuti, 10-15 foi de dafin, 20 frunze de visin, 1 plic conservant,
2 linguri cimbru uscat, o legatura de frunze de telina, 25-30 boabe de piper.

Mod de preparare:

Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.


Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.

,
Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze o bucata de marmura, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.


In fiecare zi vanturati varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de conservant si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.


Dati butoiul la rece si din cand in cand mai vanturati varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.


Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelalte sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: