Plăcinta „fără regrete” cu dovlecei, morcov, brânză şi mărar la cuptor

Nu mai ştii ce să găteşti? Încearcă această reţetă de plăcintă cu dovlecei, morcov, brânză şi mărar delicioasă! Are puţine calorii, dar e gustoasă şi săţioasă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Plăcinta „fără regrete” cu dovlecei, morcov, brânză şi mărar la cuptor

De ce fără regrete? Pentru că nu vei simți niciun pic vinovăţie! 

În ultima vreme am început să caut fel şi fel de reţete mai prietenoase cu silueta şi, recunosc, nu e deloc uşor. Asta pentru că vreau să gătesc şi să mănânc cu plăcere, pe săturate (dar nu până la refuz!), fără să-mi fac griji că toate acele calorii îmi vor fura din „bugetul” de fructe şi alte mese pe care le am pe parcursul zilei.

Însă această reţetă de plăcintă (sau budincă, aşa cum i se mai spune pe internet) cu dovlecei şi brânză mi s-a părut promiţătoare. Plus că îmi lasă mână liberă să adaug ce şi cât îmi place în ea, astfel încât să obţin un preparat gustos, sănătos, săţios, dar cu puţine calorii.

 

Iată care sunt ingredientele pe care am mizat şi cum se prepară această plăcintă grozavă!

Ingrediente pentru plăcintă cu dovlecei, morcovi, brânză şi mărar

  • 2 dovlecei
  • 2 morcovi
  • 2 fire de ceapă verde
  • 4 căţei de usturoi
  • O jumătate de ardei gras roşu
  • 150 de grame de urdă sau telemea de vaci mai puţin sărată
  • 50 de grame de telemea de capră sărată mai tare
  • 80-100 de grame de pastramă din piept de pui
  • Un ou
  • 30 mililitri de ulei
  • 2 linguri de mălai
  • 3 linguri de orez amestecat cu quinoa (puteţi folosi şi orez simplu)
  • O legătură de mărar sau pătrunjel proaspăt
  • Sare şi piper, după gust

Ingrediente pentru crusta delicioasă:

  • Un ou
  • 70 de grame de iaurt 2% grăsime
  • O lingură de mălai

Mod de preparare plăcintă cu dovlecei, morcov, brânză şi mărar

Aveţi nevoie de un bol mare, unul mai mijlociu şi mai multe boluri micuţe.

În primul rând, curăţaţi de coajă dovleceii şi morcovii. Într-un bol potrivit, daţi pe răzătoarea cu ochiuri mari dovleceii. Puneţi peste ei puţină sare, amestecaţi şi lăsaţi-i deoparte. Într-un alt bol, daţi pe răzătoare morcovii.

Tăiaţi bucăţele mici ardeiul gras şi ceapa verde – puneţi amestecul într-un bol micuţ. Zdrobiţi usturoiul cu cuţitul, apoi tocaţi-l mărunt şi aruncaţi-l în bolul cu ardei gras şi ceapă.

Într-un alt bol, zdrobiţi telemeaua mai puţin sărată cu furculiţa, apoi daţi pe răzătoare bucata de telemea de capră şi amestecaţi.

Tăiaţi bucăţele pastrama din piept de pui. Tocaţi mărunt mărarul sau pătrunjelul proaspăt.

Luaţi bolul mare şi puneţi în el: dovleceii scurşi de apă între palme (aceştia lasă multă apă, în cazul meu s-au strâns cam 200 de mililitri), brânza rasă, morcovii raşi, ardeiul, ceapa, usturoiul şi mărarul/pătrunjelul, bucăţelele de pastramă din piept de pui.

Spargeţi un ou şi adăugaţi-l în compoziţie. Adăugaţi 2 linguri de mălai, 3 de orez (nefiert, doar clătit în 2-3 ape) şi uleiul.

Condimentaţi cu sare şi piper şi amestecaţi bine de tot compoziţia cu o lingură, până se omogenizează toate ingredientele.

Acum e momentul să porniţi cuptorul, ca să primească plăcinta „cu căldură” – 180 de grade Celsius.

Luaţi o tavă de yena/ceramică (dimensiuni aproximative 25 * 17 cm – fireşte, puteţi folosi şi o tavă rotundă), ungeţi-o cu puţin ulei sau unt şi tapetaţi cu o lingură de mălai sau pesmet.

Puneţi compoziţia de plăcintă în tavă, nivelaţi bine, apoi presăraţi pe deasupra, uniform, o lingură de mălai sau pesmet.

Bateţi un ou într-un bol şi adăugaţi iaurtul, plus puţină sare şi un strop de piper. Amestecaţi bine şi repartizaţi uniform peste plăcintă.

Dacă vreţi o plăcintă „ochioasă”, care să vă dea pe spate musafirii, puteţi pune deasupra felii de dovlecel. Eu nu am pus, recunosc că mi-a stat gândul numai la gust, nu şi la aspect.

Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit şi lăsaţi plăcinta la copt 70-80 de minute, la 180 de grade Celsius, până se rumeneşte frumos pe deasupra. Lăsaţi plăcinta să se răcească înainte să o tăiaţi.

Plăcinta cu dovlecei şi brânză poate fi servită rece, caldă, ca garnitură la diverse fripturi sau simplă, ca gustare sau chiar fel principal, aşa cum am mâncat-o eu. S-aveţi poftă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Măsline pane cu cașcaval la cuptor
Măsline pane cu cașcaval la cuptor
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: