CSÎD a încercat – vinete la cuptor cu telemea, 0,7 lei porţia

O reţetă de vară, uşoară şi delicioasă pe bază de vinete la cuptor. Acestea se pot consuma alături de produse lactate sau legume pe care le avem în casă.
  • Publicat:
CSÎD a încercat – vinete la cuptor cu telemea, 0,7 lei porţia
CSÎD a încercat – vinete la cuptor cu telemea cu 0,7 lei porţia, foto Madalina Dragoi

Vinete egal salată de vinete. La români. Însă ce fac românii cărora le este poftă de vinete dar nu mai mănâncă pâine din diverse motive? Fie combină salata de vinete cu bucăţi de ardei gras, roşii fie prepară vinete într-un alt fel. Dar dacă ai salata de vinete, e greu să nu te atingi de pâine… Inspirată de bucătăria arăbească, am prăjit (da, prăjit) în unt sau ulei de dovleac câteva felii şi dacă nu ar fi absorbit toată grăsimea vegetală sau animală în 2 secunde (m-a cuprins un mare sentiment de vinovăţie) probabil nu aş mai fi căutat prea curând variante de a consuma vinete fără pâine.

Asta până când, am dat de celebrele vinete ale lui Exarhu. Despre vinetele la cuptor vorbesc azi mulţi români, iar aproape zilnic un prieten de pe reţelele sociale le-a pregătit. Zis şi făcut. Am mers la piaţă şi am cumpărat cele mai mici şi ieftine vinete proaspăt culese posibile. Pentru 2 lei am primit 5 bucăţi.
Am aprins cuptorul, am pus o hârtie de copt într-o tavă şi am secţionat longitudinal 3 vinete. Le-am pus puţin ulei de măsline şi puţină sare de mare.

Vinete la cuptor

Improvizaţi pentru a folosi resursele existente

Când să pregătesc sosul de iaurt, am observat că nu mai aveam iaurt. Aşadar, fă rai din ce ai – am găsit în frigider nişte telemea de oaie. Plus o roşie, plus câteva coacăze (în loc de rodie, cum este în reţeta originală). Mai mult, am folosit şi nişte frunze de ţelină tocate, dar şi un mix de condimente pentru kebap pe bază de mentă. Rezultatul a fost uimitor. Absolut uimitor. Nici nu am simţit nevoia de pâine.

Reţetă – vinete la cuptor cu telemea 

Ingrediente pentru o porţie:

  • 1 vânătă
  • o feliuţă de telemea
  • un strop de ulei de măsline
  • un praf de sare
  • verdeaţă
  • câteva boabe de coacăze (sau alte fructe acrişoare sau boabe de rodie)
  • ¼ roşie
  • mentă uscată sau mix de condimente pentru kebap

Mod de preparare:
Jumătăţile de vinete se pun la cuptor şi se stropesc cu ulei de măsline şi sare. Când sunt gata se asezonează cu telemea, roşie, verdeaţă, mentă şi coacăze. Poftă bună!

Vinete la cuptor cu telemea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: