Văcuţele hrănite cu iarbă dau cel mai sănătos lapte

Laptele organic, bogat în grăsimi nesaturate, este benefic pentru buna funcţionare a inimii, au descoperit cercetătorii americani de la Universitatea din Washington
  • Publicat:
  • Actualizat:
Văcuţele hrănite cu iarbă dau cel mai sănătos lapte

Laptele organic, bogat în grăsimi nesaturate, este benefic pentru buna funcţionare a inimii, au descoperit cercetătorii americani de la Universitatea din Washington, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

Aceştia au comparat conţinutul de grăsime din 400 de mărci de lapte, iar laptele organic avea cel mai mare conţinut de grăsimi nesaturate de tip Omega 3, benefice pentru sănătatea inimii.

Laptele organic este obţinut de la vacile hrănite cu iarbă şi cu furaje vegetale, în loc de porumb şi furaje combinate, sub formă de granule, cu care sunt hrănite vacile în fermele non-organice.

”Am fost surprinşi de diferenţele foarte mari în ceea ce priveşte calitatea nutritivă”, a afirmat Charles Benbrook, coordonatorul echipei de cercetare a Universităţii din Washington.
Deşi conţinutul total de grăsimi era constant pentru toate mărcile de lapte, proporţia dintre grăsimi „sănătoase” şi „nesănătoase” varia considerabil.

Studiul, cel mai amplu de acest gen de până acum, a descoperit că laptele organic avea în medie un conţinut de două ori mai multe grăsimi sănătoase decât laptele obişnuit.

Grăsimile sănătoase de tip Omega 3 sunt considerate benefice pentru sănătatea inimii, însă grăsimile de tip Omega 6 constituie un factor de risc pentru boli cardiovasculare, cancer, inflamaţii şi boli autoimune.
Conform studiului, publicat în revista PLOS ONE, proporţia medie dintre Omega 3 şi Omega 6 este de 2,3% – 1%, în timp ce laptele obişnuit are o proporţie medie de 5,8% – 1%.
Dieta occidentală are în medie o proporţie de până la 15% – 1%, în timp ce o proporţie de 2,3% – 1% este considerată ideală pentru sănătatea inimii.

Rezultatele cercetării indică faptul că laptele organic ar putea contribui cu 40% la atingerea proporţiei ideale, dacă ar intra în dieta consumatorilor obişnuiţi.

”Îmbunătăţirea calităţii nutriţionale a laptelui şi a produselor lactate ar trebui să fie benefică pe termen lung pentru sănătate (…), mai ales în cazul femeilor însărcinate, al bebeluşilor, al copiilor şi al persoanelor cu un risc crescut de boli cardiovasculare”, a precizat Charles Benbrook.

Laptele integral conţine cei mai mulţi acizi graşi benefici pentru sănătate, iar studii anterioare au descoperit că laptele organic conţine cantităţi mai mari de antioxidanţi şi vitamine, inclusiv vitamina E şi betacaroten.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”