Sucurile naturale in alimentatia familiei

Ce se aşteaptă românii să găsească într-un pahar de suc?
Sucurile naturale in alimentatia familiei

Ce beau românii la micul dejun? Cum suplimentează mamele consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi? Ce se aşteaptă românii să găsească într-un pahar de suc sau mousse? Acestea şi multe altele sunt întrebările la care au răspuns mamele din România într-o cercetare realizată de Institutul Millward Brown*.

Conform acestui studiu mamele din România sunt conştiente de importanţa fructelor, legumelor şi sucurilor naturale în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor. Astfel, copiii acestora mănâncă fructe (48%) şi beau sucuri (18%) de două sau de trei ori pe zi.
De asemenea, 52% dintre mamele chestionate spun că le oferă copiilor legume de două sau de trei ori pe zi, iar o mamă din zece oferă copiilor ei legume de mai mult de trei ori pe zi. Aceste rezultate indică un nivel tot mai mare de conştientizare a necesităţii de a mânca cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

Un alt aspect pozitiv este acela că una din trei mame din România consideră că sucul natural  de fructe (29%) poate înlocui fructele şi legumele. Din păcate, cele mai multe respondente cred că orice suc din comert conţine zahăr (80%), îndulcitori (82%) sau conservanţi (83%), desi exista pe piata si sucuri naturale fara astfel de adaosuri. Ele îşi menţin părerea şi în ceea ce priveşte mousse-urile şi cred că acestea conţin zahăr (52%), îndulcitori (50%) şi conservanţi (47%).

Mamele din România nu înţeleg că pot exista pe piata si sucuri naturale de-a gata şi considera că doar sucul proaspăt stors este natural (95%). Când au fost întrebate cum anume suplimentează consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor, majoritatea au ales fructele proaspete ca o alternativă (71%), iar 29% dintre ele oferă sucuri naturale de fructe.

Sucurile şi mousse-urile 100% naturale din comert sunt produse obţinute exclusiv din fructe şi legume sănătoase, coapte, proaspete sau conservate. Unele din acestea sunt non-pasteurizate, avand un termen de valabilitate redus si necesitand refrigerare pana in momentul consumului, altele sunt pasteurizate la temperaturi scazute (cu un termen de valabilitate de cateva saptamani) sau pasteurizate la 100 grd celsius (rezistand pana la cateva luni la temperatura camerei).
Producerea lor este reglementată de Uniunea Europeană, iar calitatea lor comercială este garantată prin cerinţe detaliate şi restrictive.
Aromele artificiale, îndulcitorii, coloranţii şi conservanţii sunt interzişi in sucurile si mousse-urile 100% naturale. Din 28 octombrie 2013, sucurile din fructe şi roşii nu mai pot include niciun fel de zaharuri, inclusiv zaharină, sirop de glucoză, sirop de glucoză-fructoză, glucoză sau fructoză .
Aditivi aprobaţi includ acidul citric (până la 3 g/l), vitamine şi săruri minerale, iar pentru sucul de roşii, sare, condimente şi ierburi aromatice.

Studiul arată că majoritatea populatiei încă nu înţelege că pot exista sucuri naturale in comert, în conformitate cu normele europene. Din păcate, s-au dezvoltat multe mituri în jurul acestei categorii de produse, inclusiv convingerea că acestea conţin zahăr.

Ce ar convinge mamele din România să ofere în mod regulat copiilor lor sucuri şi mousse-uri gata făcute şi sănătoase? Mai mult de jumătate dintre respondente spun că au nevoie de asigurare că sucurile sunt o sursă de vitamine şi minerale (61%) şi garanţia că acestea sunt naturale (55%). Răspunsuri similare s-au obţinut şi în cazul mousse-urilor: una din trei mame vor să fie sigure că mousse-urile sunt naturale (36%) sau că acestea sunt o sursă de vitamine şi minerale (34%).

Studiul face parte din campania „Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!”,  finanţată cu sprijinul Uniunii Europene şi a Republicii Polone precum şi din Fondul de Promovare a Fructelor şi Legumelor oferit de Uniunea Naţională a Producătorilor de Suc (Asociaţia KUPS).