Exista numeroase diete care iti promit ca vei slabi in cateva saptamani cat altii in zece… Dar astfel de diete sunt chinuitoare si nesanatoase, iar de cele mai multe ori, cum ai slabit, la fel de repede vei pune kilogramele inapoi. Pentru a scapa de kilogramele in plus trebuie sa urmezi un program.
Micul dejun
Ce au in comun persoanele care au slabit si au reusit sa-si pastreze greutatea? Micul dejun. Aceste persoane servesc in fiecare zi micul dejun. Multi oameni se gandesc ca daca sar peste masa de dimineata mai pot taia cateva calorii, dar in final ajung sa manance mai mult in timpul zilei. Cercetarile au aratat ca cei care mananca in fiecare dimineata au mai multa energie si se pot concentra mai usor decat cei care sar peste masa. Incearca un meniu compus din cereale integrale, fructe si iaurt degresat pentru un inceput de zi sanatos.
Nu manca noaptea
Stabileste o ora la care te vei opri din mancat. Bea o ceasca de ceai, potoleste-ti pofta de dulce cu o bomboana tare sau un bol mic de inghetata sau iaurt cu fructe. Apoi spala-te pe dinti ca sa ocolesti tentatia de a mai manca ceva.
Alege bauturile cu grija
Bauturile indulcite sunt adevarate bombe de calorii, dar nu iti potolesc senzatia de foame cum fac alimentele solide. Bea apa, apa minerala cu suc de citrice, lapte degresat sau portii mici de suc 100% de fructe. Incearca sa bei un pahar de suc de legume hranitor si sarac in calorii (rosii, morcovi, telina, etc) daca ti se face foame intre mese. Ai grija la caloriile din bauturile alcoolice. Daca obisnuiesti sa bei un pahar de vin sau alta bautura alcoolica aproape in fiecare zi, limitand alcoolul numai in weekend vei reduce numarul de calorii.
Mai multe legume si fructe
Daca mananci mai multe alimente voluminoase, dar sarace in calorii, precum legumele, te saturi mai repede si nu mai ai pofta de alte alimente pline de calorii. Incepe-ti fiecare masa cu o salata mare de legume sau cu o portie de supa de legume. Este recomandat sa consumi intre 7 si 13 portii (cam de marimea unei cesti medii) de fructe sau legume pe zi. Nu este chiar atat de dificil pe cat pare: aprovizioneaza-ti bucataria cu numeroase fructe si legume pe care sa le incluzi in fiecare masa sau sa le servesti ca gustare intre mese.
Cereale integrale
Inlocuind pastele fainoase rafinate cu produse din faina integrala te vei satura mai repede si prin urmare vei adopta portii rezonabile. Alege painea si pastele din faina integrala, orezul brun si biscuitii din cereale.
Pastreaza controlul
O alta strategie simpla prin care poti tine sub control numarul caloriilor este aceea de a-ti controla alegerile. De la alegerea alimentelor sanatoase cand mergi la cumparaturi si pana la evitarea resturantelor in care poti manca atat cat poti. Iar cand vine vorba de petreceri, alege cu atentie gustarile. Inainte de a merge iar la masa sau la bufetul cu bunatati, asteapta cel putin 15 minute si bea un pahar de apa.
Portii cu masura
Daca nu ai face nimic altceva decat sa iti reduci portiile de mancare cu pana la 10 – 15%, vei pierde cu siguranta din greutate. Majoritatea portiilor servite acasa, dar si la restaurant, sunt mai mari decat ai nevoie. Masoara cu o ceasca alimentele, incercand sa reduci cantitatile treptat. Foloseste castroane, farfurii si cani mici.
Mai multi pasi
Cumpara-ti un pedometru si mareste treptat numarul de pasi pe care ii faci zilnic, pana ajungi la zece mii de pasi pe zi. In timpul zilei, fii cat mai activa posibil – misca-te pe loc in timp ce vorbesti la telefon sau fa o plimbare in plus cu cainele, daca ai. Pedometrul este un aparat care numara pasii pe care ii faci pe durata unei zile. Un astfel de aparat iti va aminti ca trebuie sa faci miscare si chiar te va motiva.
(Georgiana Dorobantu)