Primul ghid pentru consumatorii de produse din peşte şi fructe de mare

World Wide Fund for Nature (WWF) lansează primul ghid pentru consumatorii de produse din peşte şi fructe de mare.
Primul ghid pentru consumatorii de produse din peşte şi fructe de mare

World Wide Fund for Nature (WWF) lansează primul ghid pentru consumatorii de produse din peşte şi fructe de mare. Ghidul Fish Forward este disponibil online şi poate fi accesat pe ghidpeste.wwf.ro. Acesta cuprinde informaţii despre 31 de specii de peşte şi fructe de mare disponibile şi în România şi se adresează atât consumatorilor, cât şi producătorilor, importatorilor şi retailerilor din domeniul alimentar.

„Am lansat acest ghid pentru că avem nevoie de o etichetare mai bună pentru produsele din peşte şi fructe de mare, dar şi să înţelegem mai bine aceste etichete. Aceasta este prima variantă a ghidului, pe care ne dorim să-l îmbunătăţim în timp. De aceea facem un apel către toţi cei interesaţi, fie că sunt consumatori sau companii, să ne contacteze dacă au sugestii: poate vor să adăugăm noi specii, metode de pescuit sau alte aspecte pe care nu le-am luat în calcul”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

Speciile sunt analizate în funcţie de origine, metoda de pescuit, dar şi situaţia stocurilor de peşte din specia respectivă. Prin urmare, dacă pentru cod vom găsi mai multe opţiuni, pentru ton singura opţiune durabilă o reprezintă alegerea peştelui cu eticheta Marine Stewardship Council (MSC).

Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internaţional, referitor la pescuitul durabil şi administrat corespunzător. Acesta se bazează pe menţinerea unor cantităţi suficiente de peşte sălbatic, un mediu marin prosper şi un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă şi respectă standardele sociale pentru oamenii implicaţi. Conform Retailer Scorecard 2015 majoritatea retailerilor din România au la raft produse de import din peşte şi fructe de mare certificate MSC, unii oferind chiar şi produse marcă proprie.

În plus, ghidul mai include şi poveşti despre câteva specii de peşti reprezentative pentru Europa, printre care şi sturionii, precum şi 10 reţete bazate pe fructe de mare sau peşte.

Peşte şi fructe de mare din surse sustenabile

WWF îşi propune să crească gradul de conştientizare privind consumul de peşte şi fructe de mare responsabil în cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfăşoară în perioada 2015-2017 în 11 ţări din UE, printre care si România.

Proiectul are ca scop şi promovarea interdependenţei globale, Europa fiind cel mai mare importator de peşte şi fructe de mare la nivel global, consumând 24% din producţia mondială (EUMOFA, 2014). 

 

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică