(P) Ce inseamna sa ai o dieta echilibrata?

Sa avem o alimentatie echilibrata e o necesitate, dar si o provocare in zilele noastre. Programul incarcat si stresul sunt factorii importanti care influenteaza ce, cum si cand mancam. Dar ce inseamna o alimentatie echilibrata?
  • Publicat:
  • Actualizat:
(P) Ce inseamna sa ai o dieta echilibrata?

Sa avem o alimentatie echilibrata e o necesitate, dar si o provocare in zilele noastre. Programul incarcat si stresul sunt factorii importanti care influenteaza ce, cum si cand mancam. Dar ce inseamna o alimentatie echilibrata?

O alimentatie echilibrata  are la baza 5 principii:

  • ECHILIBRU – respectarea proporţiilor de grăsimi, proteine si glucide (carbohidraţi), vitamine şi minerale, antioxidanţi),
  • MODERAŢIE, dar nu abstinenţă (fără excese de zahăr, sare sau grăsimi). Dupa cum stiti si alcoolul are multe calorii. Iata un nou motiv sa-l consumam rar si cu moderatie.
  • VARIETATE  – evitarea monotoniei alimentare ,
  • CONTROL CALORIC – un aport energetic adecvat nevoilor individuale, pentru a asigura o greutate corporală optimă,
  • PERSONALIZARE – fiecare dintre noi avem nevoi specifice de vitamine, fibre, minerale, etc, pentru a ne menţine sănătoşi.

Pe langa aceste 5 principii trebuie sa avem grija sa integram in dieta noastra 5 grupe de alimente:

  • carne, produse din carne, peste, oua;
  • lactate (mai rar branzeturi grase si sarate);
  • legume şi fructe;
  • cereale şi făinoase.” ne explica Luiza Pirvu, medic specialist nutritionist.

Lactatele sunt, in special, o sursă excelentă de calciu şi proteine!

Asa e, insa atentie la grasimi! Unele alimente  pot conţine procente mari de grăsimi ( până la 45%)  şi un număr ridicat de calorii (chiar şi > 400 kcal/ 100 g). De aceea consider ca lactatele degresate sunt o opţiune excelenta pentru re-echilibrarea dietei si au un gust la fel de bun.
De exemplu. iaurtul dietetic (0% grăsimi), recomandat de multe ori in dietele de slăbit,  poate fi consumat nu doar când suntem la regim, dar şi dacă vrem să ne păstram greutatea. Este uşor de digerat, se poate “asorta” în diverse combinaţii, aduce puţine calorii si e bogat in proteine. De exemplu, gama de iaurt Danone Dietetic are un aport de proteine care variază între 3,3 % (sortimentul de băut)  si 4,2% (sortimentul de mâncat cu linguriţa), proteine de foarte buna calitate, continand toti aminoacizii esentiali.
” completeaza doamna doctor Pirvu.
 

Danone Dietetic

In aceeaşi gamă de iaurt, Danone Dietetic vine cu o noutate:  iaurt  cu 0% grasime si bucati mari de fructe.

Doamna Doctor Pirvu continua “Desi contine zaharuri, comparat cu orice alt desert este o optiune foarte buna. Aportul de calorii este redus, sub 100 per portie! Calitatea produselor Danone Dietetic, oferta variata si gustul foarte bun m-au convins  ca produsele din gama Danone Dietetic sunt potrivite pentru o dieta echilibrata pe termen lung.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Zahărul NU îi agită pe copii
Zahărul NU îi agită pe copii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”