Ghid de nutriţie – de la prevenţie la terapie

Educaţia nutriţională corectă este primul pas în prevenţia şi terapia celor mai frecvente boli ale prezentului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ghid de nutriţie – de la prevenţie la terapie

S-a lansat cartea “Ghid de nutriţie – de la prevenţie la terapie”. Aceasta este dedicată tuturor celor care doresc să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre nutriţie. Educaţia nutriţională corectă este primul pas spre adoptarea unei alimentaţii sănătoase.

În România, bolile cronice netransmisibile strâns legate de stilul de viaţă sunt responsabile pentru 92% dintre decese, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel global, 11 milioane de vieţi ar putea fi salvate prin adoptarea unei alimentaţii sănătoase*. Alimentaţia dezechilibrată creşte riscul de boală şi mortalitate mai mult decât fumatul, consumul excesiv de alcool şi consumul de droguri – toate la un loc*.

Scrisă de un colectiv de medici şi nutriţionişti cu o vastă experienţă, cartea “Ghid de nutriţie – de la prevenţie la terapie” cuprinde două părţi.
Prima parte furnizează recomandări nutriţionale pentru oamenii sănătoşi, fiind extrem de utilă pentru cei care doresc să aibă o alimentaţie mai sănătoasă în scop preventiv. A doua parte abordează nutriţia adecvată pentru diferite patologii – de la obezitate la bolile gastrointestinale – şi reprezintă o bază de cunoştinţe pentru stabilirea tratamentului nutriţional adjuvant. În multe patologii, prima linie de tratament este adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, ceea ce ameliorează semnficativ simptomatologia.

“În activitatea clinică zilnică de medic chirurg, mă confrunt cu diverse mituri şi obiceiuri alimentare greşite, însă bine înrădăcinate, pe care încerc să le demontez. La întrebarea foarte frecventă > nu am răspuns printr-o simplă propoziţie, ci în scris, într-o carte de specialitate”, declară Bogdan Socea, medic primar chirurgie generală.

Cartea “Ghid de nutriţie – de la prevenţie la terapie” este rezultatul muncii unui colectiv de 5 autori pe o perioadă de 2 ani. Cele mai recente surse din literatura ştiinţifică de specialitate au fost cercetate şi interpretate prin prisma experienţei autorilor: Nicoleta Tupiţă – licenţiată în nutriţie şi dietetică la UMF** Iuliu Haţieganu, dr. Simona Bobic – doctor in stiinte medicale, specializarea Chirurgie Generală, dr. Bogdan Socea – medic primar chirurgie generală, Şef de lucrări UMF Carol Davila, dr. Alin Popescu – medic primar de medicină sportivă, Manager Medical Federaţia Română de Rugby şi Prof. dr. Vlad Denis Constantin – profesor UMF Carol Davila şi Şef Catedra de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon.

Trăim într-un prezent în care, pentru prima dată în istorie, mai mulţi oameni se îmbolnăvesc şi mor din cauza excesului de hrană decât din lipsa acesteia. Este normal să fim luaţi prin surprindere de abundenţa alimentară, faţă de care nu am dezvoltat încă mecanisme biologice de apărare. Recomandările nutriţionale bazate pe evidenţe ştiinţifice nu au ajuns încă la întreaga populaţie sau au fost detronate de multe mituri şi trenduri nutriţionale. Cartea de faţă pune la dispoziţia cititorilor recomandări practice bazate pe cele mai recente studii ştiinţifice”, declară Nicoleta Tupiţă, nutriţionist-dietetician, autor şi coordonator al cărţii.
Cartea este publicată la editura medicală universitară University Press Târgu-Mureş şi poate fi comandată online: https://librarie.umfst.ro/.

*https://globalnutritionreport.org/reports/global-nutrition-report-2018/burden-malnutrition/
**UMF – Universitatea de Medicină şi Farmacie

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”