Etichete noi pentru alimente

Ţările membre Uniunii Europene sunt obligate, începând cu luna decembrie a acestui an, să schimbe etichetele produselor alimentare conform indicaţiilor de sănătate enumerate într-un nou regulament. În felul acesta, cumpărătorii vor avea mai multe informaţii cu privire la alimentele pe care le cumpără, informează MEDIAFAX.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Etichete noi pentru alimente

Ţările membre Uniunii Europene sunt obligate, începând cu luna decembrie a acestui an, să schimbe etichetele produselor alimentare conform indicaţiilor de sănătate enumerate într-un nou regulament. În felul acesta, cumpărătorii vor avea mai multe informaţii cu privire la alimentele pe care le cumpără, informează MEDIAFAX.

De exemplu, pentru calciu vor fi acceptate 8 menţiuni de sănătate: cele care vizează reducerea riscului de îmbolnăvire, menţinerea sănătăţii sistemelor osoase, musculare, a dinţilor etc.

Etichetele produselor din carne sau peşte vor conţine semnalări privind contribuţia acestora la optimizarea absorbţiei fierului atunci când sunt consumate alături de alte alimente ce conţin fier. Mai mult, această menţiune va fi acceptată doar pentru produsele alimentare care conţin cel puţin 50 de grame de carne sau peşte într-o singură porţie.

Pentru alimentele care conţin cel puţin o sursă a elementului fosfor, menţiunea acceptată este cea referitoare la contribuţia fosforului la metabolismul energetic nomal, la funcţionarea normală a membranelor celulare şi la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a dinţilor.

Pentru cele cu cel puţin o sursă de seleniu, s-a decis să se noteze specificarea: “seleniu poate contribui la menşinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide, precum şi la protejarea celulelor împotriva stresului oxidative”.

O reglementare interesantă are în centrul atenţiei guma de mestecat fără zahăr, pe eticheta căreia va fi citită menţiunea că produsul “contribuie la menţinerea mineralizării dinţilor şi la neutralizarea acizilor din placa dentară şi reducerea uscăciunii gurii”.

Noul regulament al Uniunii Europene prevede schimbări şi în ceea ce priveşte efectul diferitelor vitamine, precum vitamina C, toată gama de B- uri, D, E, K sau efectul nucilor, al apei, ale Zincului şi fibrelor din secară. Conform acestuia, nucile îmbunătăţesc elasticităţi vaselor de sânge, menţiunea fiind posibilă doar pentru alimentele care asigură 30 de grame de nuci şi trebuie însoţită neapărat de o informare care precizează că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum zilnic de 30 de grame de nuci.

Zincul manifestă peste 15 efecte benefice asupra organismului, printre care: „menţinerea vederii normale, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi funcţionarea normală a sistemului imunitar, la procesul de diviziune celulară”.

Pentru fibrele de secară producătorii au permisiunea de a nota: „contribuie la funcţionarea normală a intestinului”.

Ultima prevedere, dar nu şi mai puţin importantă este cea privind importanţa apei pentru sănătatea noastră. Etichetele vor informa cetăţenii Uniunii Europene în următorul mod: apa ajută la menţinerea funcţilor fizice şi cognitive normale, dar şi la reglarea temperaturii corpului. Însă, pentru a fi abrobată, menţiunea trebuie însoţită de „o informare a consumatorului cu privire la faptul că, pentru a se obţine efectele benefice, ar trebui să se consume cel puţin doi litri de apă pe zi, din toate sursele”.

“Alte menţiuni, în afara celor acceptate, nu vor fi premise”, confirmă specialiştii în domeniul sănătăţii publice din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân