Alex Găvan a cucerit vârful Gasherbrum 2 din Pakistan. Vezi ce peşte din România vrea să salveze

Pe 18 iulie 2019, ora 12.00, ora României, alpinistul Alex Găvan a reuşit să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri. Este a patra încercare a românului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alex Găvan a cucerit vârful Gasherbrum 2 din Pakistan. Vezi ce peşte din România vrea să salveze
Alex Găvan a cucerit vârful Gasherbrum 2 din Pakistan. Vezi ce peşte din România vrea să salveze, foto Alex Găvan

Alpinistul român Alex Găvan a urcat pe vârful Gasherbrum 2, din Munţii Karakorum, Pakistan la 8.035 de metri altitudine, fără oxigen suplimentar. Este cel de-al şaptelea optmiar cucerit. Obiectivul său este să fie primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Prin această victorie Găvan deschide o campanie de salvare şi conservare a celul mai bătrân peşte din Europa – Asprete, ce trăieşte într-un râu din munţii Făgăraş.


Pe 18 iulie, ora 12.00, ora României, alpinistul Alex Găvan a reuşit să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri. Expediţia, începută pe 14 iunie şi planificată să dureze aproape două luni de zile, a ajuns la final, după ce, în timpul ultimei etape de aclimatizare la 7000 de metri, Găvan şi echipa sa au intuit potenţialul momentului şi au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf, ascensiune care a durat 17 ore.
Abia revenit din ascensiune în tabăra de bază, Alex Găvan a declarat: „Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don şi Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopţi la altitudinea de 7000 de metri şi astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni şi a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament şi provizii pentru numai şase zile de stat sus pe munte. În final, cele şase zile s-au trasformat în nu mai puţin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediţie. A fost un efort extrem de dur şi de intens, cu cinci nopţi consecutive petrecute la peste 7000 de metri”.

Munţii sunt unici, precum oamenii

Expediţia aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 şi 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de şapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.
„Întotdeauna am privit munţii cu reverenţă, i-am privit ca având propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca şi noi, oamenii. Nu există doi munţi la fel, nu există două vârfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reuşită, de fiecate dată, abordarea trebuie să fie una extrem de personală şi personalizată. Simt Gasherbrum 2 ca pe o formă de manifestare nonbiologică a vieţii, a materiei. Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual”, a mai spus Alex Găvan pe blogul său.

Alpinistul va începe o campanie de conservare pentru cel mai rar peşte din Europa

De asemenea, prin această ascensiune, alpinistul Alex Găvan trage un semnal de alarmă şi dă startul unei campanii de salvare şi conservare a peştelui Asprete (Romanichthys valsanicola) considerat cel mai rar peşte din Europa. Este o specie de peşte-fosilă vie, având o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. În prezent, arealul este limitat la numai o porţiuni de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan (în amonte de satu Brădetu, în munţii Făgăraşului.

Partenerii de expediţie a lui Alex Găvan au fost Mastercard şi Zitec.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”