Aleargă în Parcul Natural Văcăreşti şi salvează ţestoasa de apă

Alergarea înseamnă sănătate, o condiţie fizică bună, dar este şi o ocazie de a ajuta o specie vulnerabilă - ţestoasa de apă din Parcul Văcăreşti. Iată detalii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aleargă în Parcul Natural Văcăreşti şi salvează ţestoasa de apă
Aleargă în Parcul Natural Văcăreşti şi salvează ţestoasa de apă, foto PR

Îţi place să alergi în aer liber? Iubeşti animalele? Atunci trebuie să ştii informaţii despre singura cursă de alergare prin Parcul Natural Văcăreşti ce se va desfăşura pe 28 septembrie 2019. Taxa de înscriere va fi donată pentru ţestoasele de apă din parc.

Anul acesta cursa de alergare Sun Challenge va avea trei distanţe de concurs: 5 km, 10 km şi 21 de km. Semimaratonul va fi parcurs în bună parte prin interiorul Parcului Natural Vacăreşti, pe poteci de trail.
Toţi banii din taxele de înscriere vor merge către Administraţia Parcului Natural Văcăreşti, care îi va folosi în programele de conservare ale ţestoasei de apă (Emys orbicularis) din parc, singura specie de ţestoasă semiacvatică nativă din fauna României.

Ţestoasa de apă, o specie vulnerabilă

La nivelul României, ţestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea şi fragmentarea habitatelor. Populaţiile sunt ameninţatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării şi uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto. Pentru a proteja cele aproximativ 50 de ţestoase care vieţuiesc în Parcul Natural Văcăreşti, participanţii de la prima ediţie Sun Challenge Văcăreşti (din 2018) au donat taxele de înscriere pentru a le proteja căminul şi a le ajuta să îşi păstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire şi s-au demarat lucrările pentru amenjarea a 1.000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor ţestoaselor.

Creşterea numărului de broaşte ţestoase de apă – obiectivul din 2019

A doua ediţie a competiţiei sprijină în continuare ţestoasele de apă pentru că este momentul ca Administraţia Parcului Natural Văcăreşti să treacă la nivelul următor – asigurarea supravieţuirii populaţiei pe termen lung prin creşterea numărului de ţestoase din parc şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.
Astfel, taxele participanţilor vor fi utilizate pentru crearea unor “grădiniţe pentru ţestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de ţestoase nu sunt buni înotători şi au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puţin adâncă, capabilă să se încălzeasca rapid, lipsite de stuf şi bogate în surse de hrană).
Early Bird (până pe 10 iulie) taxele de participare sunt 80 de lei (pentru proba de 5 km sau 10 km) şi 90 de lei (pentru proba de 21 km). Din 11 iulie până pe 21 septembrie, taxele de participare vor fi: 100 de lei (pentru proba de 5 km sau 10 km) şi 120 lei (pentru proba de 21 km). Plata taxei de înscriere se face prin transfer bancar, în contul Asociaţiei Club Sportiv Adrenallina Media, deschis la UniCredit Bank, RO80BACX0000001448179001, cu menţiunea „TAXA CONCURS”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”