Yerba Mate, cafeaua care ajută la slăbit

Una dintre licorile excelente pentru minte și corp este infuzia de yerba mate, o tizană populară în America de Sud, pătrunsă și pe piața din România.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Yerba Mate, cafeaua care ajută la slăbit
Yerba Mate, foto 123rf.com

Am primit un cadou din Argentina. Nu chiar cadoul la care visez, o poşetă sculptată manual în piele în stil Seridan, ci un altul. Foarte apreciat şi folosit în America de Sud – o pungă de ceai Yerba mate organic. Popularitatea sa depăşeşte graniţele căci beneficiile băuturii Yerba mate sunt multiple. Unii spun că că este puternic precum cafeaua, sănătos precum ceaiul şi aduce bucurie precum ciocolata.

Deşi se găseşte în multe locuri cu ceai din România şi l-am tot consumat în ceainării, restaurante aş fi spus că este ceai verde, o altă formă a lui. Aş fi spus că gustul licorii aduce puţin cu gustul de matcha (ceaiul verde japonez sub formă de pudră, foarte concentrat) şi cu toate acesta yerba mate nu este ceai verde. La mijloc este planta numită Ilex Paraguariensis. Frunzele şi crenguţele sunt uscate cu ajutorul focului. După părerea mea, deşi nu sunt fumătoare, are şi o uşoară aromă de tutun.

Cum se prepare infuzia de yerba mate?

Peste frunzele mărunţite de yerba mate se pune apă caldă (maximum 70 grade C este indicaţia de pe pachetul meu) pentru a beneficia de aromă. Yerba mate are ritualul ei. Se bea dintr-un bol îmbrăcat în piele (gourd) şi se soarbe cu pai din bambus sau din metal, special conceput cu un filtru pentru a nu înghiţi plantele mărunţite. Yerba mate este socotit o variantă sănătoasă la sucuri carbogazoase, energizante, cafea etc şi ajută la menţinerea greutăţii corporale. Se consumă fără zahăr sau alţi îndulcitori în mod tradiţional.
Yerba mate – conţine antioxidanţi din familia xanthinelor (cafeină şi teobromină) care au rolul de a stimula sistemul nervos (îi întâlnim în cacao, cafea, ceai). Polifenolii sunt un alt grup de antioxidanţi care reduc riscul de îmbolnăvire. Gustul amărui vine de la sapoine – compus cu rol antiinflamator dar şi cu rol în menţinerea nivelului de colesterol normal.

Beneficii yerba mate

Deşi yerba mate se soarbe alături de prieteni, de familie în mod tradiţional, se pare că există numeroase motive pentru care se poate trece de această etapă a socializării şi poate fi consumat şi de persoanele care depun un efort mare intelectual sau fizic, în perioadele stresante, înainte competiţiilor, înainte de examene. Compuşii din yerba mate ne ajută să îmbunătăţim puterea de concentrare şi reducer oboseala musculară.
De asemenea, şi călătorilor le poate face bine yerba mate (indigestii), dar şi femeilor care suferă des de infecţii urinare cauzate de E-coli. Un studiu a arătat că o doză mare din compuşii de yerba mate ar dezactiva E-coli. Şi de asemenea, încă se studiază dacă yerba mate poate stopa înmulţirea peste limite a ciupercii ce provoacă mătreaţa Malassezia furfur.

Yerba mate – ajută la arderea depozitelor de grăsime din corp

Recunosc, că am devenit dependentă deja de două căni de yerba mate pe zi (peste plante pun şi a doua tură de apă caldă). Îmi place atât gustul (pare un gust sănătos) însă este greu de descris în cuvinte. Dar mă încântă faptul că inhibă pofta de mâncare (în studii cel puţin) şi că ingredientele sale active ajută la arderea depozitelor de grăsime. 3 luni a durat un studiu şi s-a dovedit că persoanele supraponderale care au consumat 3 grame de yerba mate pe zi au slăbit cam 0,7 kg, iar talia s-a micşorat şi ea cu 2 la sută. Cei care nu au consumat yerba mate chiar s-ar fi îngrăşat cu 2,8 kg în această perioadă. Yerba mate ajută şi la menţinerea nivelului de zahăr în sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”