Welcome to the World of Fat!

Cosmar al omului modern si in egala masura rezultat al stilului sau de viata sedentar, grasimea a creat in jurul sau o aura inspaimantatoare, bazata si pe necunoasterea subiectului in cauza si alimentata de aparitia unei adevarate industrii "weight loss".
  • Publicat:
Welcome to the World of Fat!
Welcome to the World of Fat!

Reminiscenta din timpurile preistorice, cand hrana era rara si astfel grasimile erau depozitate direct la „purtator”, tesutul adipos a devenit astazi inamic redutabil in egala masura al simtului estetic si starii de sanatate. Cauzele sunt multe si variate, totusi locurile 1 si 2 sunt ocupate de sedentarismul accentuat si de obiceiurile alimentare periculoase. Activitatile metabolice, „arderile” cum sunt denumite in limbajul curent, sunt regularizate de cativa hormoni (insulina, glucagonul si epineferina) si de bagajul genetic. Acesta este, in buna parte, secretul persoanelor cu arderi intense, indivizi cu fizic astenic pe tot parcursul vietii, care nu se ingrasa oricat ar manca.

Totusi o data cu inaintarea in varsta, cand metabolismul scade si ne ingrasam usor, trebuie eliminate din alimentatie carnea de porc, cartofii prajiti sau branzeturile grase. Ideal ar fi sa reusim acest lucru dupa varsta de 20 de ani la femei, respectiv 30 de ani la barbati. Grasimea subcutanata este localizata sub stratul pielii, ea fiind cea care da cosmaruri tuturor. In cazul femeilor cu tendinta de ingrasare, grasimea se depoziteaza mai ales pe coapse, solduri si fese. La barbati, in principal, este vizat abdomenul.
 
Colesterol, extrema urgenta!
Periculosul colesterol nu este altceva decat produsul mariajului nefericit dintre un sterol (la randul sau produs dintre un steroid si alcool) si o lipida. Este secretat de catre ficat direct in bila si reabsorbit de intestine. Cand este concentrat se depoziteaza de-a lungul peretilor vaselor sangvine, periclitand circulatia sangelui, si in pietrele care se depun in vezica urinara. Iar cand nivelul sau este scazut apare pericolul hipercolesterolemiei. Se gaseste in principal in urmatoarele produse animale: 
– galbenus de ou aprox. 1.234 mg/100 g n carne de vita aprox. 381mg/100 g 
– creveti aprox. 200 mg/100 g
 
Obezitatea, un adevarat pericol
Obezitatea este ingrasarea exagerata pana la stadiul de boala. IMC sau Indicele Masei Corporale a fost fondat de antropometristul belgian Adolphe Quetelet. Cu ajutorul sau se masoara circumferinta abdomenului in relatie cu inaltimea persoanei. Valorile obtinute permit aprecierea starii de sanatate. Nu se stie cu precizie care este cea mai importanta cauza a obezitatii, insa toti savantii au gasit TOTI vinovatii: factorii genetici (familia, sindromul Prader-Willi), stresul, afectiuni nedepistate (hipotiroidism), medicatie gresita, viata sedentara, consum exagerat de dulciuri, mese dezordonate, somn insuficient, renuntarea brusca la fumat, dereglarea metabolismului prin adoptarea unui numar mare de diete intr-un interval scurt de timp. Trebuie subliniat faptul ca obezitatea poate cauza: dificultati in respiratie, dureri de spate, transpiratie excesiva, infertilitate, dureri articulare, insomnii, dificultati de deplasare, atacuri coronare, diabet, pierderea respectului fata de sine, unele tipuri de cancer (cel de colon, prostata, ovarian, cancer postmenopauzal de san).
 
Riscurile renuntarii totale la grasimi
Anorexia sau reducerea procentului de grasime din organism are insa, efecte din cele mai periculoase. Multe vitamine importante pentru noi, cum ar fi vitaminele A, D, E si K nu mai pot fi absorbite. Nivelul de energie scade ingrijorator, intervenind apatia, depresiile si slabirea sistemului imunitar. Scade astfel si rezistenta la germeni si toxine. De asemenea, sanatatea pielii, parului si unghiilor are de suferit. Disparitia stratului de grasime din jurul organelor interne poate duce lent chiar la deces. Atentie! Dorinta exagerata de a ajunge o „silfida” prin infometare aduce din nefericire si aceste riscuri, deloc de neglijat.

Fat Facts and Fictions 
– Trebuie sa fac sport sa slabesc? – Da! Miscarea fizica este cel mai mare aliat in lupta cu grasimile 
-Painea si pastele ingrasa? – Orice ingrasa, chiar si salata verde se depoziteaza partial in grasimi.Painea si derivatele ei sunt mari surse de carbohidrati, secretul consta in cat mananci si cand mananci. 
– De ce unii oameni sunt grasi, iar altii nu? – Raspunsul este dat in egala masura de bagajul genetic al fiecaruia, dar si de ce si cat mancam 
– Fara grasimi inseamna si fara calorii? – Nu intotdeauna. De multe ori, alimentele cu putine calorii contin la fel de multe grasimi ca si produsele „grase”.

Tipuri de grasimi
1. Grasimile „bune” – sunt grasimi saturate prin excelenta si includ: grasimi polisaturate continute de uleiurile de floarea-soarelui, porumb, palmier, soia, seminte de dovleac, seminte de susan si uleiul de peste atat de bogat in acizii omega 3. Atentie! Mai putin de 10% din necesarul nostru zilnic de calorii ar trebui sa vina din grasimile polisaturate.

2. Grasimile monosaturate protejeaza foarte bine vasele de sange si arterele contra inflamatiilor si accidentelor. Sunt continute din belsug de uleiul de masline, alune, uleiul de Canola si nucile braziliene. Sunt indispensabile unei sanatati perfecte!

3. Grasimile „rele” sau saturate – se gasesc in principal in  produsele animale cum ar fi: carnea si grasimea de porc, pielita de pui, unt, smantana si branzeturi grase. Singurul necaz adus de ele este ca ingrasa repede si se dau jos relativ greu.

4.Grasimile „periculoase” – din nefericire isi merita pe deplin numele si trebuie evitate cu orice pret. Trans fats, cum se mai numesc, sunt create artificial si in cantitati industriale prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Acestea devin semisolide, iar continutul lor initial este puternic modificat. Acest tip nociv de grasimi se gaseste din belsug in prajituri, biscuiti, popcorn, margarina, gogosi, chips-uri si produsele fast food.

Stars vs. Fat

Janet Jackson
Janet a reusit uluitoarea performanta de a slabi 27 kilograme in 4 luni. In primul rand, a renuntat total la junk food si a trecut la un regim intens de antrenamente de fitness, cardio, kick boxing, baschet si tenis. Ajutorul unui psihiolog a fost de asemenea, necesar pentru a o ajuta sa treaca de hopul celor 80 de kilograme initiale.

Diego Maradona
Viata de noapte si excesele de droguri l-au transformat pe Diego Maradona intr-un personaj obez, de nerecunoscut si in pragul mortii. Adoptarea unui regim personalizat si antrenamentele sustinute l-au ajutat sa isi revina.

John Travolta
Italianul nascut in America isi datoreaza relansarea carierei luptei castigate cu kilogramele in exces. Ajutor nepretuit, regimul vegetarian. Gurile rele blameaza si noua sa orientare religioasa scientologica.

Kim Cattrall
Actrita recunoaste ca viata tumultuoasa din cadrul filmarilor i-a rapit ocazia de a-si urma dietele, rezultatul s-a depus, iar Kim a trebuit sa-si reia cursurile de fitness.

Kirstie Alley
Kirstie Alley a jucat de-a lungul carierei sale in peste 19 filme si 23 de productii TV. Cu toate acestea, sanatatea si cariera sa au primit o puternica lovitura in 2005, cand actrita a ajuns la 98 kg. Solutia salvatoare a venit de la programul weight loss, alcatuit special pentru ea de specialista Jenny Craig. Un an mai tarziu, Kristie cantarea 65 kg!

Arnold Schwarzenegger
Guvernator si actor, in ciuda vietii de sportiv si a unui fizic impunator, Arnold a inceput sa platesca tribut batranetii prin cateva kilograme in plus. Secretul sau? Renuntarea aproape total la grasimi si reinceperea luptelor cu halterele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Ana-Maria se simte bineee!
Ana-Maria se simte bineee!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”