Vrei să slăbești sănătos? Fă-ţi mai întâi aceste analize!

Dr. Florin-Ioan Bălănică detaliază care sunt testele şi analizele pe care ar trebui să le facem înainte de a urma o dietă ca să slăbim sănătos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vrei să slăbești sănătos? Fă-ţi mai întâi aceste analize!
Sursa foto: Shutterstock

Sigur vrei să slăbești sănătos! Cel puţin declarativ! De cele mai multe ori, aspectul bate sănătatea, pentru că acesta reprezintă cartea noastră de vizită. Pielea, de exemplu, este cel mai mare organ şi cel de reprezentare, iar investiţia în piele este infinit mai mare decât cea în plămâni, ficat, stomac.

De ce? Pentru că ficatul, plămânii şi stomacul nu se văd şi nu „strigă” atunci când suferă. Iar când strigă, este destul de târziu, uneori prea târziu. Când „ceva” doare, mai mult de 30% din funcţia acelui organ este afectată.

Dr. Florin Ioan Bălănică, MBA, CDN, PhDst Endocrinologie, fondator al #MetodeiDrBălănică, îți spune ce analize trebuie să faci înainte de a te apuca de regim ca să slăbești sănătos.

Românii nu sunt „prieteni” cu prevenţia

Suntem cea mai bolnavă naţie din Uniunea Europeană şi cu cea mai mare rată de mortalitate la orice formă de boală cronică. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că un popor lipsit de educaţie pentru sănătate a fost lăsat să aleagă singur pentru el, în numele democraţiei. Şi a ales, dar nesănătos!

Nu ne înghesuim nici la medicul de familie pentru o verificare periodică, dar atunci când suntem obligaţi, ducem maşina la service. De ce? De frică să nu ne lase în mijlocul drumului şi din cauza amenzii – penalitatea imediată.

Toţi funcţionăm aşa, să nu credeţi că nemţii au fost dintotdeauna civilizaţi. Nu, i-a „civilizat” amenda.

Noi, în schimb, facem totul excesiv, nu punem preț pe prevenţie.

Când ne îmbolnăvim, alergăm disperaţi după soluţii, dând vina pe un sistem gripat şi orientat către tratament, investigaţii scumpe, nu către prevenţie proactivă şi descoperire din timp a unor semne care duc către boală.

Teste şi analize pe care trebuie să le faci ca să slăbești sănătos

În momentul în care dorim să scădem în greutate, sunt necesare investigaţii personalizate şi scanarea parametrilor corporali, astfel:

  • Greutate şi raport muşchi/oase/apă/grăsime/grăsime viscerală;
  • Investigaţii paraclinice noninvazive (ecografia de abdomen, tiroidă şi EKG);
  • Analize de laborator uzuale, care pot identifica modul în care funcţionează metabolismul grăsimilor, glucidelor, proteinelor şi funcţionalitatea organelor care participă la digestie.

În cadrul #MetodeiDrBălănică, fiecare persoană primeşte în timpul primei consultaţii anamneza completă, investigaţiile necesare stabilirii momentului 0, adică evaluarea stării de sănătate din acel moment. Atât analiza corporală, cât şi investigaţiile sunt evaluate cu toată grijă şi stau la baza programului personalizat potrivit.

Slăbitul sănătos presupune schimbarea adaptată a stilului de viaţă, NU diete. Nicio dietă din lume nu funcţionează pe termen lung, iar acest lucru este fundamentat prin statistici.

Sănătatea este echilibru, iar echilibrul este cel mai greu de atins. Tocmai de aceea opţiuni sunt multe, soluţii puţine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Florin Ioan Bălănică - Medic primar Endocrinologie
Dr. Florin Ioan Bălănică a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Bucureșți, are peste 22 de ani de experiență medicală, pornind de la o metodă proprie înregistrată și certificată internațional, care are în centru intervenția nutriționala în tratamentul bolilor ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân