Vrei să îţi prelungeşti viaţa? Mănâncă mai puţin!

Reducerea numărului de calorii pe care le solicită corpul nostru, fără a atinge limita malnutriţiei, pare să favorizeze prelungirea vieţii.
  • Publicat:
Vrei să îţi prelungeşti viaţa? Mănâncă mai puţin!

Faptul că reducerea cantităţii de mâncare este un secret al longevităţii este o certitudine pe care puţini îndrăznesc să o pună sub semnul întrebării. Reducerea numărului de calorii pe care le solicită corpul nostru, fără a atinge limita malnutriţiei, pare să favorizeze prelungirea vieţii. Secretul pentru a consuma calorii puţine şi a ne păstra sănătatea este să consumăm multe alimente cu valoare nutritivă ridicată (aşa-zisele „superalimente”) şi să le restrângem pe cele care au exces de calorii goale, fără aport de nutrienţi.

Restricţia calorică menţionată este una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru a trăi mai mulţi ani. Atât experimentele cu şoareci de laborator, cât şi studiile realizate în zonele albastre au demonstrat că dacă se rabdă puţin de foame – celebra lege de a mânca doar 80% din cât ţi-ai dori – se asigură o tinereţe mai zndelungată trupului. Dacă are tot timpul calorii suficiente sau chiar în exces, corpul intră într-o stare de letargie şi se degradează, consumând o cantitate mare de energie cu digerarea alimentelor.

Unul dintre beneficiile restricţiei calorice este reducerea nivelului de IGF-1. Acest factor de creştere a insulinei tip 1 este o proteină care joacă un rol foarte important în procesul de îmbătrânire. Existenţa unei cantităţi de IGF-1 în exces în sânge este unul dintre motivele pentru care atât animalele, cât şi oamenii, îmbătrânesc.

Dacă rutina noastră profesională nu ne permite să aplicăm regula celor 80%  zilnic, o alternativă este să ajunăm o zi sau două pe săptămână. Dieta 5:2 care este în trend acum în SUA recomandă să se ajuneze două zile pe săptămână  ( să se ingereze mai puţin de 500 de Kcalorii în zilele respective) şi să se mănânce normal în celelalte zile. 

Această metodă ajută, printre altele la relaxarea sistemului digestiv şi la detoxifiere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân