Vrei să dai câteva kilograme jos după sărbători? Iată ce ai de făcut!

Dacă ţi-ai propus să scapi de kilogramele în plus ”câştigate” după sărbători, iată câteva sfaturi care să te ajute.
  • Publicat:
Vrei să dai câteva kilograme jos după sărbători? Iată ce ai de făcut!
FOTO: pexels.com / Vrei să dai câteva kilograme jos după sărbători? Iată ce ai de făcut!
Cadoul pe care ni-l facem singuri de sărbători constă deseori în câteva kilograme în plus. Fie că modificăm gaura de la curea sau doar că simţim că hainele ne strâng, este clar că am consumat mai mult decât aveam nevoie. Dacă te simţi cu musca pe căciulă, te rugăm să continui să citeşti.
 
Dacă vrei să slăbeşti un pic, nu trebuie să faci asta luând măsuri drastice, cum ar fi să te înfometezi o săptămână, pentru că asta nu te va ajuta decât pe termen scurt. În acest material ne propunem să te ajutăm să dai jos surplusul de greutate treptat, făcând câteva modificări inteligente în stilul tău de viaţă. Practic, nu vei face altceva decât să-ţi ajuţi corpul să pornească procesul de regenerare, vindecare, detoxifiere sau cum vrei să-l numeşti…
 
Pe lângă asta, procesul de dezintoxicare al organismului te va ajuta să scapi de oboseală, de stres, de dureri de cap, ameţeli, de transpiraţie urât mirositoare, de coşuri şi diverse alte probleme.

Măreşte consumul de fructe naturale

Fructele şi sucurile de fructe (naturale, făcute în casă, fără zahăr) sunt, în acelaşi timp, bune atât la gust şi sănătoase. Acestea conţin diverse vitamine, antioxidanţi, fibre şi tot felul de substanţe benefice pentru organism. Sucurile de citrice, fructele de pădure, bananele şi merele sunt indicate în această perioadă, însă nu ai de ce să nu consumi cocos, ananas şi tot felul de alte fructe exotice.
 
Orientează-te către fructe bio, pe cât posibil şi eventual, investeşte într-un blender sau un storcător de fructe, pentru a te motiva suplimentar să apelezi regulat la acest obicei inteligent. Nu uita, pentru a preveni balonarea, trebuie să nu consumi fructele decât pe stomacul gol sau la 2 ore după ce ai mâncat; totodată, fructele nu trebuie amestecate cu alte alimente, aşa că aşteaptă cel puţin 30 de minute până să mănânci altceva.
 
În plus, dacă alegi varianta naturală, vei putea elimina fără probleme sucurile artificiale carbogazoase sau necarbogazoase, care nu fac altceva decât să te îngraşe. Acestea pot fi înlocuite cu succes şi cu ceaiuri naturale, care pot fi îndulcite cu miere.

Redu cantitatea de produse procesate

Există nenumărate diete şi stiluri alimentare în lume care sunt folosite pentru îmbunătăţirea sănătăţii, care ajută şi la eliminarea ţesutului adipos. Indiferent că vorbim despre dieta vegetariană sau ketogenică, vom observa că ambele se bazează pe produse naturale, de bună calitate şi presupun eliminarea alimentelor procesate.
 
Dacă eşti carnivor, evită pe cât posibil mezelurile şi orientează-te către carne de calitate, provenită de la animale hrănite sănătos. Dacă eşti vegetarian, evită produsele care conţin multe calorii şi care sunt sărace în nutrienţi, cum ar fi cartofii prăjiţi sau produsele de patiserie. Zahărul, grâul şi porumbul nu fac altceva decât să te îngraşe. Stai departe de aceste produse.

Nu face schimbări bruşte

Organismul poate reacţiona ciudat atunci când facem schimbări bruşte în viaţa noastră, de aceea este indicat să gândim înainte de a face ceva şi eventual să consultăm un specialist (nutriţionist, instructor, doctor, psiholog etc.). Spre exemplu, este bine-cunoscut faptul că anumite persoane tind să ia în greutate atunci când se lasă de fumat, aşa că nu este o idee bună să renunţi la asta în această perioadă, mai ales dacă ai anumiţi declanşatori regulaţi în viaţa ta, cum ar fi stresul de acasă, de la serviciu sau stresul cauza de un hobby, cum ar fi pariurile sportive. Asta nu înseamnă că nu este o idee bună să urmăreşti campaniile de pariere responsabilă şi să ai grijă de bugetul familiei tale, ci să nu încerci să rezolvi prea multe probleme în acelaşi timp, ci mai de grabă să te concentrezi pe una.

Orientează-te către grăsimi sănătoase

Foloseşte o cantitate mai mică de ulei la gătit şi obişnuieşte-te să consumi numai ulei de măsline sau ulei de cocos. Ca să-ţi induci saţietatea, inserează avocado, măsline şi unt de arahide (fără zahăr) în alimentaţia ta. Totodată, poţi să recurgi la seminţe şi sâmburi pentru proteine şi grăsimi sănătoase, care vin la pachet şi cu numeroşi nutrienţi. Nu ar fi o idee rea să încerci torturi sau prăjituri raw-vegane, care sunt extrem de consistente şi nu conţin zahăr, făină sau alte produse nesănătoase.

Un somn de calitate te aduce departe

Somnul scurt ne afectează sănătatea. Există numeroase studii pe acest subiect, unele extrem de meticuloase, dar altele simpliste. Toate însă ne spun asta. Spre exemplu, un studiu simplu din Marea Britanie a relevat faptul că persoanele care dorm 9 ore pe noapte au circumferinţa taliei mai mică decât cele care dorm şase ore.
 
Odihna insuficientă duce la creşterea în greutate, însă nu numai cantitatea este importantă, ci şi calitatea. Ştim şi că un somn neîntrerupt este întotdeauna mai bun decât unul întrerupt. Este indicat să încetăm să privim ecranele cu cel puţin o oră înainte de culcare. Ideal este să dormim în întuneric complet, fără nici un fel de lumină. Una peste alta, dacă stai mai mult treaz, eşti tentat să mănânci mai mult, deci ai toate motivele din lume să-ţi asiguri un somn de 8 ore.

Încearcă postul intermitent

Am vorbit deja aici despre Intermittent Fasting, unul dintre cele mai populare concepte în domeniul sănătăţii. Foarte multe vedete au apelat la această metodă deoarece promovează slăbirea, cât şi îmbunătăţirea sănătăţii, fără să impună restricţii cu privire la alegerile alimentare. Cea mai populară variantă este 16-8, adică să mănânci ce vrei, cât vrei şi cum vrei, dar într-un interval de 8 ore, urmând să ai 16 ore în care nu vei mânca nimic.
 
Acest post ajută dezintoxicarea constantă a organismului şi nu este greu de realizat. Mulţi dintre cei care încep, nu fac altceva decât să sară prima masă a zilei. Spre exemplu, dacă prima ta masă va fi prânzul, la ora 13, ar trebui ca ultima ta masă să se încheie la 21. Pentru ce sa faci asta? Studiile indică faptul că postul intermitent are beneficii asupra creierului, ajută la controlul greutăţii, reglează metabolismul, reduce riscul apariţiei diabetului, al cancerului şi al bolilor de inimă.

Evită activităţile statice şi pe cele care declanşează consumul

În general, încearcă, pe cât posibil, să înlocuieşti activităţile şi întâlnirile statice cu ieşiri în locuri de agrement. Dacă nu găseşti suficiente scuze, poţi face mişcare şi acasă. Încearcă să-ţi petreci cât mai puţin timp posibil şezând. Orice tip de mişcare te ajută să arzi calorii.
 
Dacă mergi la film şi obişnuieşti să consumi ceva în timp ce urmăreşti pelicula, nu faci altceva decât să-ţi măreşti cantitatea de ţesut adipos, asta pentru că ce se vinde în astfel de locaţii este mâncare săracă în nutrienţi şi bogată în calorii.
 
Dacă ştii că un anumit grup de prieteni are obişnuinţa de a merge într-un local pentru a consuma ceva care te îngraşă, însă tu nu vei putea rezista tentanţiei, fie evită să te vezi cu grupul, fie propune-le să petreceţi timpul în locaţii unde poţi consuma şi băuturi sau mâncăruri uşoare şi sănătoase.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”