Valentina Pelinel – regimul ei de detoxifiere

Ani de zile, a făcut senzaţie pe podiumul de modă. Metabolismul i-a fost un aliat pentru că se declară o gurmandă convinsă. Însă a venit un moment când cântarul i-a arătat cu 7 kilograme în plus. Atunci, s-a pus pe treabă, iar procedurile de detoxifiere o ajută acum să-şi menţină greutatea optimă.
  • Publicat:
Valentina Pelinel - regimul ei de detoxifiere

Ani de zile, a făcut senzaţie pe podiumul de modă. Metabolismul i-a fost un aliat pentru că se declară o gurmandă convinsă. Însă a venit un moment când cântarul i-a arătat cu 7 kilograme în plus. Atunci, s-a pus pe treabă, iar procedurile de detoxifiere o ajută acum să-şi menţină greutatea optimă.

CSÎD: Cum ţi-a venit ideea detoxifierii?

Valentina Pelinel: Păi din auzite. Toate lumea mergea la centre de detoxifiere şi am intrat şi eu online să văd ce e cu centrele astea de detoxifiere. Şi mi-a surâs ideea: mi-am spus, cum ar fi să merg şi eu acolo?

Că una e să încerci să faci o detoxifiere acasă, cu sucuri sau uneori se adaugă şi salate, şi alta e să mergi într-un mediu propice unde ai linişte, meditaţie, yoga, adică chiar să-l faci complet, ca la carte.

Eventual, ai şi hidrocolonterapie, adică lucrezi din toate direcţiile ca să cureţi organismul, nu numai bând sucuri. Normal, atunci când nu-ţi permite timpul, faci acasă detoxifierea, aşa cum am făcut şi eu ultima oară.

CSÎD: Dar ai ajuns până la urmă într-un astfel de centru?

V.P.: Am ajuns acum un an şi jumătate la Bodrum, în Turcia. Oricum, în România nu prea erau programe de detoxifiere atunci şi cel mai aproape era în Turcia. La Bodrum, mi-a plăcut şi recunosc că am învăţat multe. Pentru că eşti izolat, nu ai nici o tentaţie culinară.

Şi dacă vrei să mănânci, n-ai ce să faci decât să aştepţi sucurile, să participi la orele de yoga că altfel te plictiseşti şi să dormi pentru că eşti obosit când organismul luptă să se cureţe. Şi mai aveau ceva foarte interesant: câte 2, 3 ore pe zi, stăteam de vorbă cu oamenii care veneau acolo, pentru că e importantă comunicarea. Ne puneam întrebări reciproc, iar profesioniştii de acolo şi doctorii ne învăţau diverse.

În România, când fac detox, merg la Del Mar Medical Spa pentru un program de curăţare la toate nivelele: organe, piele, energetic. Nu este suficientă doar dieta hidrică din alimente alcaline, ea se combină cu hidrocolonterapie, cu împachetări, cu masaje, acupunctură şi cu exerciţii de respiraţie abdominală.

Înainte de a trece la detox, e nevoie de o evaluare medicală iniţială pentru a vedea dacă sunt carenţe care necesită suplimentare cu vitamine şi minerale, pentru a vedea dacă există contraindicaţii ale hidrocolonoterapiei şi pentru face un meniu personalizat post-detox, când trebuie introduse treptat alimentele pentru că e foarte important ce facem după detox!

Foarte important e şi pre-detoxul, pentru că nu poţi să mănânci carne cu jumări şi a doua zi să începi un detox cu sucuri, nu e deloc sănătos. Dar şi mai important e post-detoxul, pentru că nu poţi să bei sucuri câteva zile şi apoi să treci la un regim de viaţă normal pentru că îţi dezechilibrezi organismul.

Nu numai că te îngraşi, dar e foarte periculos, poţi să ajungi la spital, poţi să faci sângerări interne, deci chiar nu e glumă. În plus, nu poţi să bei alcool. Deci practic, trebuie să tratezi corpul ca pe ceva virgin şi începi să introduci uşor întâi legumele crude, apoi legumele gătite, fructele şi uşor, uşor, cam după o săptămână, începi să introduci toate alimentele, dar cu grijă.

CSÎD: Ce îmbunătăţiri ai observat după acel program?

V.P.: În primul rând, aveam mai multă energie, eram mai fericită, pielea parcă strălucea altfel şi se curăţase. În faza iniţială, e posibil să-ţi iasă coşuri pentru că fiecare are modul lui de a se detoxifia prin piele, prin toţi porii. Poţi să simţi pielea mai uscată în procesul acesta, după care revine la normal. Părul parcă străluceşte altfel, te simţi mai uşoară, eşti ca un fulg.

CSÎD: I-ai contaminat şi pe cei din familie cu aceste obiceiuri sănătoase?

V.P.: Pe Cristi direct, n-a avut nici o şansă, ce-ţi imaginezi? A ţinut cura cu sucuri când am ţinut-o eu a doua oară şi a venit şi la Bodrum cu mine. Îţi dai seama, el care mănâncă mult şi e un gurmand, nu a fost prea fericit. Se spune că a 3-a zi e critică şi
a 3-a zi mi-a spus:

“Vezi grădina asta în care ne aflăm? Să ştii că eu o fac toată o salată. Era disperat de foame. După aceea, i-a plăcut, şi de atunci, noi am început să facem yoga şi acasă.

CSÎD: Cum te fereşti de slăbirea excesivă? Pentru că şi aceasta poate să fie o problemă la un moment dat.

V.P.: Eu mănânc, tot timpul am fost o persoană gurmandă, mi-a plăcut mâncarea. A trebuit să-mi educ modul de a mânca. Mă îngrăşasem 7 kg şi abia acum 3 ani, mi-am dat seama că totuşi organismul se schimbă şi nu mai pot să mănânc ce vreau, când vreau, cum vreau.

Nutriţionistul meu are o vorbă: “Valentina, şi dacă vrei să mănânci o chestie interzisă, mănânc-o la 4 ore după masă, te rog frumos, ca să menţinem nivelul insulinei”. Aşa că încerc să respect regula asta cu cele 4 ore. Dar nu mănânc totul ca la carte. Am, spre exemplu, mese sau nunţi, evenimente sau pur şi simplu mi-e poftă de ceva şi atunci nu mă privez.

Iar dacă ai fost în vacanţă şi n-ai mai făcut atât de mult sport, te-ai relaxat şi ai mâncat mai mult decât normal, atunci e posibil să te îngraşi. Şi uneori te îngraşi 1 kilogram într-o vacanţă. Ei, după vacanţă, trebuie să balansezi situaţia pentru că dacă îl laşi acolo şi ţi-l memorează corpul e de rău. Ideea e să îl iei din pripă, să nu îl laşi acolo.

După Sărbători, specialiştii recomandă un program detox adaptat la sezonul de iarnă, cu legume şi fructe, seminţe, migdale, leguminoase, quinoa. Să nu uităm şi de sport, pentru a arde grăsimile!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”