Unt vs. ulei de masline: care e mai sanatos?

Grasimile fac parte dintr-o alimentatie echilibrata si trebuie consumate cu masura. Atat uleiul de masline cat si untul pot fi introduse in dieta. Aflati care este mai bun!
  • Publicat:
Unt vs. ulei de masline: care e mai sanatos?

Tartine cu unt sau bruschete cu ulei de masline? Pe de o parte untul, bogat in calciu, de cealalta parte uleiul de masline, ridicat in slavi de toti nutritionistii. Care este cea mai sanatoasa alegere?

Din punct de vedere medical, uleiul de masline este mai sanatos decat untul, insa daca ne raportam la valoarea nutritiva, cele doua alimente se afla pe aceeasi treapta: 135 de calorii si 15 grame de grasime la lingurita.

De ce preferam uleiul de masline?

Pentru ca este foarte bogat in antioxidanti si contine grasimi monosaturate. Studiile au aratat ca uleiul protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare reducand nivelul colesterolului LDL („rau”) si crescand cantitatea de colesterol HDL („bun”) in sange.

De asemenea, potentialul anticancerigen al grasimilor monosaturate este demonstrat stiintific si, mai mult decat atat, acestea combat cu eficienta depresiile si previn aparitia dementei. O cercetare recenta, publicata in European Journal of Clinical Nutrition Studies, sugereaza ca ar trebui sa consumam zilnic 2 lingurite de ulei virgin de masline, timp de o saptamana, pentru ca nivelul de antioxidanti in sange, in special fenoli, sa creasca.

Untul in exces iti omoara inima

De cealalta parte, untul, care este o grasime saturata, poate ridica nivelul de LDL in sange, sporind riscurile de afectiuni cardiace. Grasimile saturate, care se gasesc si in carnea grasa de vita, porc, miel, frisca, inghetata si orice alt produs lactat gras, favorizeaza formarea de placi intre peretii arterelor, blocand astfel circulatia sangelui.

Placa arteriala poate bloca atat circulatia sangelui catre inima, provocand infarctul miocardic, cat si circulatia sangelui catre creier, caz in care poate sa apara atacul vascular cerebral.

Amandoua aduc cresteri ponderale

De retinut insa ca, oricat de sanatos ar fi, uleiul de masline are si el anumite dezavantaje: consumat in nestire, poate sa te ingrase in aceeasi masura ca si untul. Saturate sau monosaturate, grasimile au un continut caloric mare.

Prin urmare, daca pentru sanatate uleiul de masline este mai bun decat untul, pentru silueta amandoua pot fi la fel de periculoase daca sunt consumate in exces.

Citeste si Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vrei sa arzi grasimi? Iata solutiile!
Vrei sa arzi grasimi? Iata solutiile!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”