Totul despre ispitele alimentare

Ai simtit vreodata ca ai fi in stare sa omori pe cineva pentru o bucatica de ciocolata? Dar de branza? Iti este pofta uneori de ceva dulce, sarat sau acru? Poftele spun multe despre sanatatea noastra, organismul iti cere prin intermediul poftelor nutrient
  • Publicat:
Totul despre ispitele alimentare
Totul despre ispitele alimentare

Poftele pot aparea din numeroase cauze. Uneori iti doresti sa mananci un anumit aliment fie pentru ca nu ai mai mancat de multa vreme, fie din cauza faptului ca esti dependenta de alimentul respectiv. Pe de alta parte, poftesti la ceea ce ii lipseste organismului tau la momentul respectiv. Prin intermediul poftelor, organismul incearca sa corecteze un dezechilibru chimic, atragand atentia asupra unui deficit de vitamine sau minerale. Prezenta din ce in ce mai frecventa a poftelor poate fi un semnal de alarma asupra functionarii slabe a vreunei glande precum glanda tiroida, pancreasul sau glandele suprarenale.
 
1. Din cauza evolutiei, esti predispusa sa poftesti la alimente grase si cu un continut ridicat de zahar
Cand hrana era destul de greu de gasit, organismul uman avea nevoie de alimente foarte bogate in calorii, care puteau fi transformate rapid in energie. Dopamina este eliberata in creierul tau cand consumi alimente grase sau cu un continut ridicat de zahar, ceea ce iti provoaca placere. Din aceasta cauza te simti bine cand mananci inghetata sau ciocolata.

2. A renunta la un obicei alimentar poate fi la fel de dificil precum renuntatul la fumat sau droguri
Este foarte greu sa elimini un aliment din regimul tau alimentar, in special din cauza poftei. Ce poti face? Pentru inceput trebuie sa realizezi ca alimentul respectiv iti este daunator. Pasul urmator este acela de a-i anunta pe cei din jurul tau de hotararea luata. Acest lucru te va ajuta sa eviti tentatiile. Daca alimentele pe care vrei sa le elimini sunt dulciurile, iti va fi mai usor sa le inlocuiesti treptat cu alimente naturale dulci precum fructele. Inainte ca produsele alimentare rafinate sa fie atat de raspandite, oamenii isi potoleau pofta de dulce cu morcovi copti, cartofi dulci sau fructe. De obicei, pofta de dulce se diminueaza dupa trei sau cinci zile de cand dulciurile au fost eliminate din dieta.

3. Pofta de dulce poate indica lipsa unor minerale din organism
Iti este pofta de ceva dulce mai tot timpul? Este posibil ca organismul tau sa aiba nevoie de mai multe minerale. Daca pofta de dulce este destul de insistenta, incearca sa iei suplimente minerale si sa vezi ce se intampla. Cel mai indicat este sa mergi la un medic pentru analize. Astfel vei descoperi daca ai o deficienta de minerale.

4. Microflora intestinala
Persoanele care au o microflora intestinala bine dezvoltata simt nevoia sa manance mai des dulciuri. In tractul gastrointestinal al fiecarui om exista numeroase bacterii, unele benefice pentru digestie, altele nu. In cazul in care microflora intestinala este mult dezvoltata, nevoia de dulciuri creste. Prin reducerea dulciurilor si a fructelor, mediul intestinal devine mai putin propice pentru dezvoltarea acestor bacterii si prin urmare scade si pofta de dulciuri.

5. Anumite ingrediete pot cauza poftele
Citeste cu atentie eticheta alimentului tau preferat. Poate parea ca energia pe care o ai dupa ce il consumi vine de la vitaminele din complexul B continute de acel produs, cand adevaratul motiv pentru care te simti in forma dupa ce il consumi poate fi cofeina trecuta pe lista ingredientilor inactivi. De multe ori, producatorii adauga zahar, cofeina sau alte substante in produsele alimentare tocmai pentru a-ti “pacali” simturile si a te determina sa vrei mai mult.

6. Pofta de sare indica o slaba functionare a glandelor suprarenale sau a glandei tiroide
Sarea regleaza cantitatea de apa retinuta de organism prin intermediul rinichilor si a glandelor suprarenale. De cele mai multe ori sarea este imbogatita cu iod, o substanta minerala necesara pentru buna functionare a tiroidei. Daca simti nevoia de a consuma alimente sarate, poate fi un semnal ca organismul tau are nevoie de mai mult potasiu sau iod.

7. Dependenta
Una dintre partile esentiale in mentinerea sanatatii este aceea de a te elibera de pofte si dependenta de anumite alimente. Asta nu inseamna ca ar trebui sa nu iti mai doresti niciodata in viata ta o bucatica de ciocolata, ci doar ca trebuie sa iti pui intrebarea: de ce vreau sa mananc asta?

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Depaseste-ti teama de sala!
Depaseste-ti teama de sala!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân