Top alimente „odihnitoare” – toamna, energia se ia din mâncare!

Oboseala este descrisă drept o senzaţie de slăbiciune, lipsă de energie, dificultate de concentrare, letargie şi neputinţă în a îndeplini activităţile obişuite. Este un semn că organismul are o problemă care îi afectează funcţionarea optimă sau că este suprasolicitat.
  • Publicat:
Top alimente
Vitamina D şi oboseala Te simţi epuizat tot timpul, chiar şi în zilele în care dormi foarte mult? S-ar putea să nu primesti suficientă vitamină D. Există dovezi că deficienţa de vitamina D se asociază cu oboseala şi tulburările de somn”, spune Catherine G. R. Jackson, profesor de kineziologie. Cercetătorii au descoperit că persoanele care acuză stări de oboseală un nivel scăzut de vitamina D . Utilizarea vitaminelor a contribuit la ameliorarea simptomelor .

Oboseala este descrisă drept o senzaţie de slăbiciune, lipsă de energie, dificultate de concentrare, letargie şi neputinţă în a îndeplini activităţile obişuite. Este un semn că organismul are o problemă care îi afectează funcţionarea optimă sau că este suprasolicitat.

Oboseala poate fi rezultatul unui somn neodihnitor, al unei perioade de solicitare fizică sau psihică intensă, al alimentaţiei dezechilibrate sau chiar al unei boli nediagnosticate.

În sezonul rece, mai ales, oboseala este resimţită tot mai tare de către organism, datorită schimbărilor de temperaturi şi a zilelor mai scurte. Toamna şi iarna ne simţim mai slăbite şi mai lipsite de vlagă, iar acest lucru se datorează şi alimentaţiei mai grele, mai scăzută în fructe şi legume.

De aceea, mai ales în sezonul rece, trebuie să înveţi să combaţi oboseala şi să nu te laşi doborâtă de această astenie, iar cel mai eficient mod de a obţine acest lucru, este atenţia mărită atunci când vine vorba de alimentaţie.

Zahărul, dulciurile şi produsele de patiserie determină o creştere bruscă şi majoră a glicemiei în sânge, urmată apoi de o scădere la fel de bruscă, tradusă printr-o senzaţie de slăbiciune.

Cafeaua este un stimulent şi un energizant, dar poate provoca supraepuizare persoanelor care au deja energia la minim. De aceea, este bine să eviţi excesele de orice fel şi să te asiguri că ai consumat nutrienţii necesari organismului, supranumiţi „nutrienţi anti-oboseală”.

GLUCIDELE LENTE din produsele făinoase, fructe şi legume se absorb treptat în sânge şi menţin glicemia la un nivel optim timp de câteva ore, furnizând astfel glucoza necesară organismului.

VITAMINELE DIN GRUPUL B au rol esenţial în metabolizarea substanţelor nutritive şi mai ales în transformarea carbohidraţilor în energie; întăresc sistemul imunitar şi sistemul nervos, ajută la regenerarea şi cicatrizarea ţesuturilor, dau vigoare psihică şi scad riscul de anemie.

VITAMINELE ANTIOXIDANTE A, C ŞI E întăresc sistemul imunitar, neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi din organism şi scad intensitatea reacţiilor oxidative.

MINERALELE cele mai importante pentru funcţionarea oprimă a organismului sunt magneziul, zincul şi fierul. Zincul şi fierul se găsesc în produsele de origine animală (carne, peşte, ouă, lapte), dar şi în fructe de mare, cereale integrale, fructe oleaginoase şi leguminoase; întăresc sistemul imunitar şi combat infecţiile. Magneziul, responsabil de contracţia şi relaxarea musculară, se găseşte în seminţele de floarea-soarelui, ciocolată, avocado şi migdale.

ACIZII GRAŞI POLINESATURAŢI OMEGA-3 din peştele gras (somon, ton, sardine), nuci şi seminţe de in reduc procesele inflamatorii, fluidifică sângele şi contribuie la funcţionarea optimă a sistemului nervos.

APA consumată în cantităţi adecvate (1.5, 2 l/zi) previne deshidratarea, factor care determină la rândul lui oboseală şi epuizare.

TOP ALIMENTE ODIHNITOARE

  • Banană (potasiu, vitamina B)
  • Iaurt sau lapte (calciu, probiotice, magneziu)
  • Pâine (carbohidraţi, vitamine B)
  • Carne roşie (fier, zinc, vitamine B)
  • Nuci sau alte fructe oleaginoase (magneziu, fier, acizi graşi nesaturaţi)
  • Pere (glucide cu absorbţie lentă)
  • Citrice (vitamina C, betacaroten, fructoză)
  • Sardine (calciu, acizi graşi esenţiali omega-3)
  • Roşii (potasiu, antioxidanţi, fitonutrienţi)
  • Fasole boabe sau alte leguminoase (carbohidraţi, vitamine B)

Sursa: „Sănătatea are gust”, dr. Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”