Supla si sanatoasa cu ajutorul aerobicului

Inainte de toate, este bine de stiut ca o viata sedentara reprezinta unul dintre cei mai mari factori de risc atunci cand vine vorba despre afectiuni cardiace. Din fericire, exista solutii pentru a preveni eventualele afectiuni cauzate de lipsa de miscare
  • Publicat:
Supla si sanatoasa cu ajutorul aerobicului
Supla si sanatoasa cu ajutorul aerobicului

Exercitii regulate, aerobic, jogging si plimbari, toate reprezinta remedii viabile impotriva bolilor cardiovasculare. In plus, acestea ajuta si la:

* intarirea sistemului vascular si cardiovasculat
* imbunatatirea circulatiei si asimilarea mai eficienta a oxigenului
* arderea grasimilor si sintetizarea colesterolului “bun”
* marirea rezistentei la stres si la activitati fizice indelungate, prevenind oboseala
* crestarea tonusului general, marirea flexibilitatii incheieturilor
* cresterea rezistentei oaselor
* reducerea cantitatii de grasime din corp, a stresului, a tensiunii, anxietatii si depresiei
* imbunatateste imaginea despre sine si somnul
* imbunatateste aspectul fizic si sanatatea

Cum incep?
Intotdeauna consulta-ti medicul inainte de a demara un program de exercitii fizice. Numai el te poate ajuta sa gasesti un program corespunzator siluetei pe care o ai, precum si starii psihice din acel moment. In urma intrevederii cu medicul, trebuie sa stii exact cat anume te poti antrena zilnic, de cate ori pe saptamana poti face asta, ce exercitii iti sunt recomandate, ce trebuie sa eviti, daca medicamentele pe care le iei in mod curent pot interefera in vreun fel cu antrenamentul, etc.

Ce exercitii sunt recomandate?
Antrenamentul ideal se poate structura in trei parti:

Incalzirea usoara a muschilor care consta in intinderea si apoi scuturarea bratelor si a picioarelor inante de inceprea propriu-zisa a antrenamentului. Aceste miscari au menirea de  a pregati muschii pentru activitatea fizica, prevenind astefel eventuale rani sau rasuciri musculare. Deasemenea, prin aceste preparative, iti sporesti flexibilitatea si rezistenta la efort.

Aerobicul, care reprezinta o activitate fizica sustinuta, implica majoritatea grupelor musculare mari. Acest tip de miscare imbuntateste sistemul cardiac si pe cel pulmonar, eficientizand maniera in care organismul asimileaza oxigenul. In timp, aerobicul scade presiunea sanguina si aduce reale beneficii inimii. Aerobicul nu se rezuma la activitati desfasurate in sala, ci inseamna si plimbare, jogging, saritul corzii, mersul cu bicicleta, schiatul, mersul pe role, inotul si celelalte sporturi acvatice.

Exercitiile de tonifiere, se rezuma la incordarea si relaxarea muschilor, pana cand acestia devin supli si puternici. 

Cat de des ar trebui sa fac exercitii?
In general, pentru a obtine maximum de beneficii, este nevoie de aproximativ 20-30 de minute de antrenament la sala, de cateva ori pe saptamana. Daca faci acest antrenament acasa, e nevoie de aerobic in fiecare zi.

Ce includ in programul de exercitii?
Orice serie de exercitii trebuie sa cuprinda cateva minute de incalzire inainte de a incepe, si cateva minute de relaxare, la sfarsit.

Incalzirea- ajuta trupul sa realizeze trecerea de la stare de repaus la stare de miscare. Ea ajuta la reducerea stresului asupra inimii si a muschilor, si creste capacitatea respiratorie, vasculara, precum si temperatura corpului. Incalzirea inseamna intinderea muschilor, insa ea se poate inlocui si cu inceprea exercitiului propiu-zis la o rata cu mult micsorata.

Exercitiile in sine- ajuta la arderea caloriilor si la imbunatatirea rezistentei si a tonusului musculat si general. Nu trebuie sa exagerezi, mai ales daca esti la inceput. Organismul are nevoie de o perioada in care sa se acomodeze cu ritmul antrenamentului impus de tine.

Relaxarea muschilor dupa ce ai terminat seturile de exercitii consta in acordarea de timp organismului pentru a reveni la starea de repaus. Circulatia sanguina si tensiunea revin astfel la o rata obisnuita. Relaxarea nu inseamna sa stai jos sau intinsa, ci sa continui exercitiile, la o rata mult mai scazuta.

Cum fac sa nu exagerez?
 – creste gradual nivelul de activitate, mai ales daca nu ai mai facut antrenamente fizice de ceva timp!
– asteapta cel putin o jumatate de ora dupa ce ai mancat, inainte de a te apuca sa faci exercitii!
– fa incalzire si nu ocoli faza de relaxare, de la sfarsitul antrenamentului!
– ritmul cu care te antrenezi trebuie sa iti permita sa si vorbesti in timp ce faci miscare
– pastreaza un istoric al exercitiilor facute, astfel incat sa intampini rutina!

Cum sa mentin perseverenta?
– distreaza-te! Alege o activitate care sa iti faca placere. In acest fel, vei fi motivata sa te tii de exercitiile alese, cu atat mai mult cu cat te simti bine facandu-le.
– pastreaza o rutina! Planuieste-ti in fiecare zi seturile de exercitii sau activitatea fizica pe care ai ales sa o urmezi. Adauga mereu exercitii noi, astfel incat sa nu iti pierzi interesul.
– gaseste o prietena care sa se antreneze impreuna cu tine! 

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dieta de 10 zile
Dieta de 10 zile
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân