Stomacul poate fi pacalit de minte! Ganditi, va rog!

Putem slabi linistiti daca ne manipulam gandurile in legatura cu cat de satioasa, hranitoare, indestulatoare va fi mancarea pe care ne pregatim sa o savuram – controlul portiilor este de fapt o problema de perceptie.
Stomacul poate fi pacalit de minte! Ganditi, va rog!
Stomacul poate fi pacalit de minte! Ganditi, va rog!

Cu ocazia acestui studiu
interesant care ne spune ca ne putem controla greutatea
controlandu-ne gandurile pe tema mancarii, am aflat si eu ca an de
an se tine intalnirea societatii pentru studiul comportamentului de
ingestie. Suna complicat, dar ce va scriu acum e chiar simplu si
captivant.

Oamenii astia, specialisti, spun asa: putem slabi linistiti daca ne
manipulam gandurile in legatura cu cat de satioasa, hranitoare,
indestulatoare va fi mancarea pe care ne pregatim sa o savuram –
controlul portiilor este de fapt o problema de perceptie. Sa ma
explic: subiectii luati in calcul la studiu au fost satui o
perioada mai mare dupa ce au consumat cantitati de alimente pe care
le-au crezut mai mari decat in realitate.

Iar amintirile lor de la mesele trecute au jucat un rol crucial in
determinarea perioadei de satietate. Asadar, apetitul ne este
influentat foarte tare de asteptarile pe care le avem de la anumite
produse inainte sa la consumam si de „memoria” de dupa ce le
consumam, amitirea senzatiei de indestulare pe care ne-au lasat-o
in alte dati.

Fructul injumatatit si supa cu pompita

Intr-un prim experiment, participantilor le-au fost aratate
ingredientele unui smoothie. Jumatate au vazut o portie mai mica de
fructe, jumatate una mai mare. Au fost rugati sa bifeze valori la o
asa-numita „satietate anticipata” si sa completeze un table inainte
si la 3 ore dupa ce au baut produsul. Cei care au vazut portia mai
mare de fructe au raportat in majoritate o satietate nemaipomenita,
desi toti, absolut toti au primit smoothies-uri facute din
cantitati egale.

Experimentul 2. Aici cercetatorii au manipulat cantitatea efectiva
si perceputa pe care o consumau subiectii. Au luat un bol conectat
la o pompita dedesubt care le crestea sau le scadea cantitatea de
supa, fara sa-si dea seama, pe masura ce mancau. Trei ore dupa
ospat au constatat ca mesenii percepeau – isi aminteau – cantitatea
initiala de supa din bol si nu cantitatea efectiv consumata. Si pe
baza cantitatii initiale estimau satietatea.

Descoperirile ar putea schimba modul de etichetare a produselor,
indraznesc sa viseze medicii. „Etichete precum „light” sau „diet”
ne fac sa ne gandim ca nu vom fi tocmai satui dupa ce le consumam,
si ne pot face astfel sa mancam mai mult dupa aceea”, explica
doctorul Brunstrom, creierul studiului. „De ce nu etichete cu
„satios” ori „potoleste foamea”?”, se-ntreaba dansul.

Citeste si: Tipsuri
pentru a scapa mai repede de kilogramele in plus