Stil de viaţă sănătos, pentru un buget redus: sugestii pentru lista de cumpărături

Pentru un stil de viaţă sănătos nu trebuie să faci mari investiţii. Poţi mânca sănătos şi cu un buget redus.
  • Publicat:
Stil de viaţă sănătos, pentru un buget redus: sugestii pentru lista de cumpărături
FOTO: pixabay.com / Stil de viaţă sănătos, pentru un buget redus: sugestii pentru lista de cumpărături

Să duci un stil de viaţă sănătos nu înseamnă că ai nevoie de foarte mulţi bani. O alimentaţie sănătoasă nu este deloc costisitoare dacă ştii ce să alegi şi cum să mănânci. Este nevoie de organizare, respectarea meselor zilnice şi, bineînţeles, în paralel să faci sport pentru a-ţi întreţine musculatura şi silueta. Flavius Ursachi, antrenor la Bodyshape Transformation Center, explică ce alimente sănătoase să incluzi în meniul zilnic la buget redus şi oferă câteva sfaturi utile despre cum să îţi programezi mesele pentru a sta departe de tentaţii şi cheltuieli suplimentare.

Alimentele, alese în funcţie de nutrienţi

”Primul pas este selecţia alimentelor cu valoare nutritivă. Odată ce le cunoşti, fă o listă de cumpărături din timp, astfel încât să ştii ce cumperi din magazin şi să nu fii tentat să pui în coş produse nesănătoase. Astfel nu vei cheltui mai mult decât ţi-ai propus şi nu vei face compromisuri la calitate.  Cumpără cantităţi mai mari din alimentele sănătoase, care nu sunt perisabile şi pe care le poţi păstra, în condiţii optime, mai mult timp. Astfel, vei avea mereu la îndemână ceva din care să pregăteşti rapid porţiile de mâncare pentru a doua zi”, explică antrenorul.

Fructe şi legume de sezon, la preţ mic

”Optează, în fiecare săptămână, pentru produsele sănătoase pe care le poţi consuma, la cele mai avantajoase preţuri, precum fructele şi legumele de sezon. Acorda atentie ofertelor disponibile în orice moment, pentru ca atunci când găseşti alimentele preferate la reduceri, să îţi completezi stocul. Astfel, vei economisi bani şi vei mânca sănătos, în fiecare zi”, menţionează Flavius Ursachi.

Găteşte mâncarea în avans

”Prepară mâncarea acasă, în cantitate mai mare, pentru mai multe porţii, ca să îşi ajungă chiar şi o săptămână. Vei ştii cu siguranţă că foloseşti ingrediente sănătoase, economiseşti bani şi nu vei fi tentat să iei ceva de la fast food. Pune mâncarea în caserole pentru a o avea la serviciu”, sugerează antrenorul.

Fast food sănătos

”Ai grijă să ai tot timpul în stoc ouă, legume, salată pentru ca, atunci când nu ai timp, să le prepari rapid, în 5 minute, şi să nu fii tentat să iei snaks-uri pe drumul spre serviciu sau în pauza de masă. Poţi mânca sau lua la pachet ouă fierte, legume la aburi, salate de legume crude”, explică specialistul.

Sugestii pentru lista de cumpărături

Iată câteva sugestii de alimente făcute de antrenor pe care le poţi include pe lista ta de cumpărături, pentru a le achiziţiona la preţuri rezonabile. Astfel, vei avea la îndemână ingredientele aferente unui meniu diversificat şi echilibrat din punct de vedere nutriţional, în fiecare zi:

  • Proteine: ouă, peşte, carne de pui, brânză tofu
  • Carbohidraţi: orez brun integral, linte, cartofi, fasole
  • Legume: varză, morcovi, salată verde, spanac
  • Grăsimi: seminţe de floarea soarelui, nuci, migdale, iaurt, ulei de măsline
  • Fructe: banane, mere, portocale, fructe de pădure.

”Dacă mergi la cumpărături cu lista pregatită, conform bugetului disponibil, fără a te abate de la ceea ce ţi-ai propus şi pregăteşti în avans porţiile necesare de mâncare sănătoasă, vei reuşi să ai un stil de viaţă sănătos fără o investitie financiară mare.  Acest lucru te va ajuta să slăbeşti sau să îţi menţii greutatea optimă, pe termen lung”, declară Flavius Ursachi, HeadCoach la Bodyshape Transformation Center.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beneficiile unice ale porumbului
Beneficiile unice ale porumbului
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”