Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Slow cooker – am testat iar rezultatul este: simplu, economic, gustos, sănătos!

În urmă cu puţin timp am avut ocazia să testez  un aparat electrocasnic ce foloseşte tehnica slow cooking. Pe înţelesul tuturor, un slow cooker este o oală care funcţionează pe curent electric. Pui ingredientele în oală, o bagi în priză, pui capacul şi...aştepţi.

Ceea ce este aparte la acest tip de gătit este timpul îndelungat necesar preparării mâncărurilor preferate, care diferă în funcţie de alimente. Cele două trepte de temperatură - High şi Low – îţi permit să te joci cu timpul de gătire, în funcţie de cât eşti sau nu de grăbit.

De exemplu, o carne bine făcută are nevoie cam de 7 ore pe modul Low şi de 3-4 ore pe modul High, însă fiecare reţetă are recomandări specifice în funcţie de ingredientele folosite.

Iar în cele ce urmează vă voi povesti cum m-a convins acest aparat să renunţ la prăjitul în tigaie sau la fiertul ciorbelor tradiţionale pe aragaz. Şi, mai presus de toate, m-a determinat să renunţ la ideea de a-mi cumpăra un cuptor, căci de lipsa lui mă plângeam de ceva vreme.

Sceptică din fire, am lăsat slow cookerul preţ de câteva zile să aştepte în cutie, până să-mi dau seama şi să mă documentez întocmai cât, ce şi cum se pot găti alimentele cu ajutorul curentului electric. Dar, mai presus de toate, am vrut să fiu convinsă că în multele ore în care vor sta sub capac mâncărurile vor ieşi gustoase şi nu vor fi lipsite de nutrienţii de care aveam atâta nevoie, mai ales la început de primăvară.

La documentarea internautică au contribuit şi spusele medicului nutriţionist Anda Avramescu, care zice aşa:

“Slow cookerul foloseşte o temperatură scăzută şi controlată permanent, ceea ce permite păstrarea enzimelor şi vitaminelor hidrosolubile şi limitează  degradarea vitaminelor termolabile, asigurând astfel o alimentaţie sănătoasă. Posibilitatea de a controla temperatura şi timpul de preparare pentru păstrarea calităţii nutritive, prin tehnica de gătit slow cooking, sunt soluţii pentru a putea găti în mod sănătos şi pentru a economisi timpul petrecut în bucătărie. Această gamă de produse răspunde nevoilor persoanelor active, preocupate de un stil de viaţă sănătos, iar multiplele tipuri de preparare oferă o soluţie sănătoasă pentru fiecare moment al zilei.”

Zis şi făcut! Cu teoria învăţată, am trecut şi la partea practică. Am început cu un banal pui şi cartofi la slow cooker. Reţeta am luat-o de aici, ca de altfel şi cea pentru negresă, căci da, acest slow cooker e bun şi pentru deserturi!
Iar rezultatele nu m-au dezamăgit deloc. Ba, pot spune că am fost uimită. Nu mă aşteptam să mănânc o carne atât de fragedă iar cartofii să fie, în acelaşi timp, făcuţi perfect, nu terfeliţi.

Cât despre negresă, nu am decât cuvinte de laudă. Am amestecat ingredientele, le-am pus în slow cooker, am setat timpul şi temperatura iar în vreo 3 ore deja savuram cel mai fabulos desert din ultima vreme. Vă las mai jos nişte poze cu ce mi-a ieşit, să nu credeţi că vorbesc în necunoştinţă de cauză.



Am prins curaj iar următorul preparat făcut în slow cooker a fost o pulpă de vită, despre care ştiţi cu toţii cât de greu este de preparat astfel încât să nu iasă talpă de pantof şi să aibă şi gust. Şi de data asta am fost surprinsă în mod plăcut. Cele câteva ore în care s-a perpelit au meritat pe deplin rezultatul. Carnea a fost atât de fragedă şi de suculentă că nu-mi venea să cred că eu am făcut-o (vorba vine, eu n-am făcut altceva decât să o condimentez şi să o arunc în oală). Poze pentru exemplificare nu am, căci pofta a luat-o înaintea aparatului foto :)

Următoarea pe listă este o ciorbă de văcuţă şi nici că-mi fac griji că nu va ieşi senzaţional. Pentru mai multe reţete puteţi să urmăriţi şi blogul lui Chef Adrian Hădean. În ultima vreme am văzut că şi el e fanul acestei tehnici de gătit.

Iată care sunt cele 10 concluzii la care am ajuns:

  • nu mai am nevoie de tone de ulei;
  • nu trebuie să pierd vremea în bucătărie, fiind atentă tot timpul la oală şi amestecând continuu în cratiţă, nu care cumva să se prindă mâncarea;
  • toţi nutrienţii din alimente se păstrează datorită temperaturii joase la care sunt gătite şi astfel alimentele sunt gustoase, suculente şi fragede;
  • nu mai am bătăi de cap cu spălatul cratiţelor (vasul special de ceramică e uşor de curăţat iar mâncarea nu se lipeşte);
  • nu risc să ard mâncarea şi nici nu există vreun pericol de a-mi băga vecinii în sperieţi cu fum sau miros de arsură;
  • nu trebuie să mai suport căldura insuportabilă din bucătărie, mai ales în timpul verii;
  • pot să stau liniştită în privinţa caloriilor dar şi a acrilamidei (care apare în timpul procesului de prăjire şi care este nocivă pentru sănătate);
  • pot să plec la muncă sau să mă ocup de alte treburi lăsând aparatul să-mi gătească cina, fără să-mi fie teamă că la întoarcere o voi găsi scrum;
  • aparatul consumă cam tot atâta curent cât un bec (75-150W pentru modul Low şi între 150-210W pentru modul  High), deci nu vă faceţi griji că la finalul lunii veţi primi o sumă astronomică pe factura de lumină;
  • odată terminat procesul de gătire, aparatul are o funcţie automată de „Păstrare la cald”, care este de mare ajutor, mai ales dacă ajungi târziu acasă.

Cu siguranţă ar fi mult mai multe de spus despre beneficiile slow cookerului, dar vă las pe voi să completaţi în secţiunea de comentarii şi, de ce nu, să-mi daţi câteva idei de preparate pe care le-aţi încercat şi v-au ieşit de minune cu ajutorul acestui aparat grozav. Şi, pentru că tot se apropie Paştele, eu mă gândesc la un miel făcut la slow cooker. Sună bine, nu?



Exclusiv Online - 25.03.2015 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii...
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate...
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .