Slăbirea: reguli eficiente de la medicul Florin Ioan Bălănică

Slăbirea eficientă are câteva reguli importante, iar printre acestea se numără alegerea alimentelor sănătoase şi a celui mai potrivit program de mişcare.
  • Publicat:
Slăbirea: reguli eficiente de la medicul Florin Ioan Bălănică

Ianuarie este luna dedicată celei mai populare promisiuni de după Sărbători: slăbirea. Statisticile americane confirmă faptul că milioane de persoane îşi propun în prima lună din an să dea jos kilogramele în plus. Însă, de cele mai multe ori, misiunea slăbirii eşuează. Medicul Florin Ioan Bălănică, care a dezvoltat #MetodaDrBalanica, explică de ce mulţi nu reuşesc să bifeze o dată pentru totdeauna promisiunea începutului de an.

Slăbirea: de ce nu reuşim să slăbim

“Marea majoritate a oamenilor îşi doresc să arate bine, iar slab este asociat cu aspectul plăcut şi abordarea unor stiluri vestimentare diverse. Dar, de la dorinţă la faptă este drum lung, pentru că sanatatea sau aspectul plăcut nu apar de la sine, nu sunt un dat, ci necesită efort şi nu toţi sunt dispuşi să-l facă. Şi nu-i uşor, iar acest lucru vi-l spune un fost obez. Până nu apare motivaţia reală, nu mişcăm un deget, iar aceasta poate fi un exemplu de reuşită din anturajul nostru sau apariţia unei boli care ne sperie. Este evident că ar trebui să facem ceva mânaţi de exemple, dar din păcate, marea majoritate a persoanelor care se adresează clinicii sunt motivaţi de frica apariţiei unei boli”, explică mecanismul eşecului dr. Florin Ioan Bălănică.

Chiar şi cu motivaţia turată la maximum, graba strică treaba. Zicala este mai mult decât valabilă în cazul celor care au pus kilograme în plus în câteva săptămâni, dar vor să le dea jos peste noapte.

“Cuprinşi de vină sau panicaţi de kilogramele în plus, dacă am scăpat de camera de gardă a spitalelor de urgenţă, începem pentru a nu ştiu câta oară dietele. Ori ne înfometăm, ori căutăm soluţii rapide cum ar fi pilulele şi shake-urile de tot felul. Niciuna nu funcţionează, pentru că nu reprezintă soluţii pe termen lung, ci doar aparenta rezolvare pe termen scurt a kilogramelor în plus acumulate. Şi aşa 3-4 kg de Crăciun, 3-4 kg de Paşte, nu mai vorbesc de vacanţe, ajungem să ne mirăm de ce suntem obezi şi bolnavi”, spune lucrurilor pe nume specialistul în medicina stilului de viaţă.

Slăbirea: reducerea caloriilor nu e de ajuns

Vrăjiţi de gustul apetisant al brânzeturilor, mezelurilor, dulciurilor şi patiseriei, mulţi dintre gurmanzi cred că doar tăierea caloriilor în exces pe o perioadă scurtă îi va ajuta să slăbească. Însă alimentaţia sănătoasă şi un metabolism bun înseamnă mai mult decât nişte numere reduse drastic.

“Dacă reducem numărul de calorii, slăbim, dar nu reprezintă o soluţie pe termen lung, întrucât nu putem menţine o stare bună de sănătate şi nici controlul alimentaţiei astfel. Cheia stă în echilibrul nutrienţilor, adică proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale. Corpul uman nu recunoaşte felurile de mâncare, doar papilele gustative de la nivelul limbii recunosc gusturile.

În rest, contează numai nutrienţii. Ne hrănim cu nutrienţi, iar echilibrul acestora este cheia. Sugerez pacienţilor mei să identifice nutrientul principal conţinut în alimentele pe care le consumă, de exemplu: pentru carne – proteina, pentru gălbenuş – colesterolul, pentru broccoli – vitaminele şi mineralele etc. O nutriţie echilibrată presupune toţi nutrienţii, bazându-ne pe vitamine, minerale şi proteine de bună calitate, echilibrând cantitatea şi tipul de grăsime şi reducând cantitatea de carbohidraţi”, explică medicul Florin Ioan Bălănică structura unei alimentaţii corecte.

Slăbirea: alimente permise

Vestea bună este că slăbirea este posibilă. Vestea mai puţin plăcută pentru cei care adoră măncarea este că trebuie să se limiteze la alimentele care ne furnizează nutrienţii necesari, cu un conţinut caloric scăzut.


“Promovez consumul de legume de culoare verde, bogate în antioxidanţi, fibre şi sărace în zaharuri, proteine uşoare de origine animală cum ar fi peştele alb, fructele de mare şi curcanul, lactatele degresate cum ar fi iaurtul şi brânză slabă, cerealele de origine integrală cum ar fi orz, ovăz sau hrişcă, pâinea integral, grăsimile de origine vegetală cum ar fi uleiurile presate la rece, fructele cu o cantitate mică de zaharuri cum ar fi ananasul, mărul verde, kiwi, fructe de padure şi mai la coada listei, carnea roşie şi legumele colorate”, recomandă expertul în nutriţie care a ajutat sute de persoane să îşi recapete sănătatea şi silueta.

Pare simplu, dar de fapt, orice meniu sănătos cere atenţie maximă, de la cumpărături, la gătire corectă şi până la respectarea programului de 3 mese şi două gustări. Şi intră în scenă sportul, pe care mulţi îl consideră antidotul perfect pentru kilogramele în plus. Parţial, este greşit.

Slăbirea: cum facem sport ca să slăbim

“În realitate, când dorim să scădem în greutate, nutriţia contează 70-80%, iar mişcarea restul de 20-30%. Totodată, sportul făcut nepotrivit sau neadaptat este la fel de dăunator ca şi lipsa acestuia. Sunt promotorul mişcării funcţionale, mişcare fizică adaptată omului modern, la îndemână, şi care nu forţeaza articulaţiile şi musculatura. Mişcarea fizică este combinaţia optimă între gimnastică, fiziokinetoterapie, mişcare cu greutatea propriului corp şi mişcare cu aparate. Subliniez faptul că, în ultimul timp, se adresează clinicii noastre un număr mare de pacienţi, interesaţi de sănătate şi care s-au adresat unor săli de sport sau lanţuri de săli de sport şi care, în urma programelor neadaptate, experimentează rupturi musculare, afectări articulare de diverse grade şi care pe termen lung devin ireversibile.

Subliniez faptul că mişcarea este ştiinţă şi trebuie adaptată sexului, vârstei, nivelului de pregătire fizică şi eventualei patologii existente. Scopul mişcării este funcţionalitatea individului, raportul optim muşchi/grăsime şi nu etalarea musculaturii evidente sau a cunoştinţelor îndoielnice ale antrenorilor”, atrage atenţia medicul Florin Ioan Bălănică asupra riscului practicării sportului fără a ţine cont de capacitatea de a face faţă efortului.

De altfel, metoda de slăbire pusă la punct de medicul Florin Ioan Bălănică are drept pilon principal, mişcarea funcţională, alături de dietă, managementul stresului şi al relaţiei cu anturajul. Medicul recomandă activitatea fizică în prima parte a zilei, când secreţia de testosteron este optimă şi poate contribui la obţinerea unei mase musculare în limite sănătoase.

“Nu recomand activitatea fizică seară, în special după ora 19-20, chiar dacă omul modern, ocupat fiind, alocă timp pentru el seara târziu, când metabolismul se pregăteşte de “culcare’’! Masa trebuie luată cu 1-2 ore înainte de activitatea fizică şi, în funcţie de obiectiv şi gradul de pregătire fizică, trebuie să cuprindă toţi nutrienţii, adică proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale. Un exemplu ar fi: carne de curcan cu broccoli şi două felii de pâine integrală prăjită, sau iaurt slab cu un baton proteic, sau omletă din albuşuri cu spanac şi două felii de pâine prajită, sau muşchi de vită cu 2-3 linguri de orez integral şi salată verde.

Alimentaţia trebuie adaptată tipului de exerciţii şi gradului lor de dificultate. După activitatea fizică, putem să consumăm un lapte fermentat cu maximum 2% grăsime sau un sandwich dintr-o felie de pâine integrală cu ardei gras şi curcan sau un shake proteic. Totul se adaptează individului şi trebuie să fie concordant cu vârsta, gradul de pregătire fizică şi eventualele patologii asociate”, recomandă fondatorul Metodei Dr. Bălănică, metodă recunoscută la nivel internaţional.

Persoanele care combat stresul mâncând în exces ar trebui să investigheze cauza acestuia pentru a-şi recăpăta silueta. Dintre recomandările optime pentru slăbire face parte şi cea care vizează consumul de alimente bogate în vitamina C precum pătrunjelul sau citricele. În plus, putem profita de vremea rece, pentru plimbări lungi care pot accelera slăbirea.

Slăbirea: ce mâncăm iarna ca să slăbim

“În perioada de iarnă, folosim aproximativ 30% din caloriile pe care le consumăm pentru termoreglare, adică pentru adaptarea la temperatura scăzută. Sugerez pacienţilor mei să petreacă cât mai mult timp în aer liber, fără a se înfofoli atât ei, cât şi copiii, să aerisească foarte bine camera în care stau şi să consume în această perioadă, cât mai multe legume de culoare verde, proaspete, murate în saramură sau congelate, lămâie stoarsă, carne de culoare albă sau roşie. Nu trebuie să fugim de carnea de porc, dar trebuie s-o consumăm cu moderaţie şi în prima parte a zilei. Putem mânca de asemenea, sâmburi cum ar fi nucile şi migdalele. Nu este indicat să combinăm carnea grasă cu alcoolul şi dulciurile. Este bine să preferăm băuturile calde cum ar fi ceaiurile din plante sau mai rar ciocolata caldă”, concluzionează specialistul, reprezentant în România al Asociaţiei Europene pentru Medicina Stilului de Viaţă.

Aşadar, înarmaţi cu toate sfaturile bune, nu ne mai rămâne decât să trecem la treaba! Şi să luăm în serios toate avertismentele specialiştilor: nu trebuie să ne îngrăşăm, pentru că de la 5 kilograme în plus, sănătatea are de suferit. Să nu uităm că obezitatea este un flagel mondial şi un factor de risc recunoscut pentru boli cardiovasculare, diabet şi cancer.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”