Slabeste frantuzeste!

Uita de dietele slabe in carbohidrati, fara gust si cu putine calorii! Slabeste si mentine-ti sanatatea cu ajutorul dietei frantuzesti.
  • Publicat:
Slabeste frantuzeste!
Slabeste frantuzeste!

Controlul portiilor
Proncipiul de baza al acestei diete se bazeaza pe ideea de a manca portii mici si consistente, dar rar. In comparatie cu portiile americane, marimea portiilor frantuzesti este considerabil redusa. De pilda, o portie de iaurt este cu aproape 80% mai mare in America decat in Franta; o doza de bautura racoritoare este dubla, in vreme ce un hotdog este mai mare cu 60%. In plus, un baton de ciocolata cantareste cu 40 de procente mai mult in America decat in Franta. Intrebarea fireasca este „dimensiunea conteaza?”. Se pare da, conteaza. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca atunci cand li se ofera mai multe portii pe parcursul unei zile, persoanele care au luat parte la experiment au tins sa le consume, indiferent de marimea acestora.

Pune accent pe calitate, nu pe cantitate!
Cum se intampla ca francezii mananca mai putin decat restul, iar dieteticienii nu au nimic impotriva acestui fapt? Diferenta sta in maniera de a vedea alimentatia si obiceiurile alimentare. Se pare ca francezii isi iubesc mancarea, insa nu in acelasi fel in care o fac americanii. Acestia din urma confunda de cele mai multe ori placerea de a savura o mancare buna cu suprasaturatia. In Franta, aproape 90% dintre francezi se bucura de gustul mancarii, in vreme ce doar 40% dintre americani mananca pentru placerea gustului.

Savureaza gustul!
Trebuie sa iti acorzi timp sa simti gustul si placerea de a manca. Iar primul lucru de care ai nevoie, este timp. Urmeaza exemplul francezilor, care nici atunci cand mananca la fast-food, nu se grabesc! Mananca incet si savureaza fiecare inghititura, chiar daca alegi sa mananci in oras. Problema care apare atunci cand o persoana mananca mult, sta tocmai in timp. Perioada medie care dureaza pana cand creierul receptioneaza mesajul ca stomacul s-a umplut, este de 15 minute. Astfel, cu cat se mananca mai repede, cu atat mai multa cantitate de mancare intra in organism. De aceea, mancatul lent sporeste sansele de a nu atinge saturatia, ceea ce inseamna ca cei care mananca in acest fel nu vor avea probleme cu greutatea.

Evita alimentele semipreparate!
Este usor sa mananci alimente sanatoase, astfel ca nu ar trebui sa fie o problema sa renunti la cele gustoase, dar pline de carbohidrati. De aceea, stilul frantuzesc de a manca are la baza portii mici si sanatoase. In acest sens, este bine de stiut ca framncezii mananca dimineata paine prajita, cereale sau iaurt cu fructe si cafea, la pranz consuma mici portii alcatuite din carne, legume si salate, cu o bucatica de branza si o ceasca de cafea. Alimentele emblematice pentru refimul alimentar frantuzesc sunt: telemea, iaurt, paine, fructe si legume proaspete (la gratar sau sote), mici portii de carne (pui, peste sau carne rosie), vin si ciocolata neagra.

Acorda importanta meselor!
Ultimele studii in domeniu atesta faptul ca mancatul in familie reprezinta un beneficiu atunci cand vine vorba de a manca sanatos. Se pare ca cei care iau masa in mod obisnuit alaturi de familie si apropiati tind sa consume mai putine alimente bogate in carbohidrati si sa bea mai putine bauturi racoritoare acidulate, ceea ce duce la cresterea cantitatii de fructe si legume consumate. Pe de alta parte, cei care mananca singuri au tendinta de a consuma alimente bogate in carbohidrati, in mod frecvent, ceea ce le provoaca adesea tulburari de greutate si apoi depresie. In plus, conversatiile care se insinueaza in cadrul unei mese de familie sunt benefice in sensul ca permit creierului sa realizeze ca este plin in timp real. Totusi, pentru persoanele care locuiesc singure, exista alternativa. Sfatul este acela de a deschide televizorul atunci cand luati masa si de a urmari un program interesant care sa aiba ca rol incetinirea ritmului cu care ingerati portia.

Planuieste reprize secunde!
Francezii nu au motive sa se grabeasca la masa pentru ca stiu ca urmeaza si felul doi. Incep prin a se delecta cu un aperitiv usor, dupa care mananca salate, si apoi desert si cafea. Cu toate acestea, nu mananca pana se satura. Si nici nu au motive sa o faca, de vreme ce urmeaza curand un alt fel de mancare. Pentru persoanele care vor sa adopte un astfel de stil alimentar, exista alternativa de a incerca un mic truc. Trebuie sa aseze pe farfurie o portie redusa ca marime si sa o savureze lent, la gandul ca mai este una la fel, pe care urmeaza sa o manance apoi. Incercati sa consumati doar alimentele din prima portie, iar daca totusi nu va saturati, incepeti-o si pe cea de-a doua. Insa, pe masura ce repetati exercitiul, tindeti catre a renunta la cea de-a doua portie.

Nu exista mancare „rea”!
Polemica starnita in zilele noastre vizeaza foarte mult acest subiect. A manca sanatos si a nu manca sanatos… Ideea este ca nu trebuie sa facem compromisuri alimentare, doar la gandul ca mancarea buna este rea pentru silueta. Echilibrul se gaseste in maniera in care intelegem ca putem manca absolut orice, atata timp cat stim cat sa mancam, si nu facem abuzuri. Presiunea exercitata de media, presiune care vizeaza cuvinte de tipul „calorii”, „grasimi”, „carbohidrati”, ne impiedica sa savuram alimente gustoase. Totusi, secretul este ca putem manca aromat, gustos si sanatos, cu conditia sa nu mancam mult.

Bucura-te de vin…
Vinul rosu, o emblema a spiritului francez, este o sursa nesecata de beneficii. Pe langa ca este foarte bun pentru sanatate, iti protejeaza gingiile si previne aparitia bolilor acestora. In plus, un studiu efectuat de curand de catre suedezi atesta faptul ca cei care cumpara in mod obisnuit vin, sunt inclinati sa cumpere si mancare sanatoasa, intr-o masura mai mare decat cei care consuma bere in mod curent. In plus, cercetarile au scos la iveala faptul ca cei care consuma vin in chip moderat, sunt mai putin predispusi la instalarea obezitatii decat cei care nu consuma deloc. 

… dar nu de unul singur!
Daca te hotarasti sa bei vin de acum incolo, urmeaza principiile dietei frantuzesti, si consuma-l doar la masa! Chiar si consumul moderat de alcool poate cauza cresterea tensiunii arteriale, astfel ca nu se recomanda decat la masa. In plus, este bine de stiut ca alcoolul consumat pe stomacul gol creste pofta de mancare. Urmarea este ca vei manca mai mult, ceea ce duce la crestrea greutatii.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cele mai eficiente 6 exercitii
Cele mai eficiente 6 exercitii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”