Slăbește fără dietă și fără restricții calorice! 10 reguli ușor de respectat

  • Publicat:

Slăbește fără dietă! Asociaţia Britanică pentru Nutriţie Aplicată şi Terapie Nutriţională împărtăşeşte 10 trucuri pentru a slăbi fără dietă.

Europenii se îngraşă, în medie, cu un kilogram în perioada sărbătorilor, aşa că, cel mai probabil, mulţi vor începe noul an încercând să slăbească. Slăbește fără dietă urmând 10 sfaturi.

Renunță la număratul caloriilor

Bazează-te pe ce îți cere corpul, în loc să numeri caloriile, spun experţii de la British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy. Mănâncă încet şi oprește-te atunci când nu îți mai este foame. Porţiile nu ar trebui să fie mai mari decât palmele, pentru că stomacul are aproximativ dimensiunile unui pumn.

Înlocuiește mâncărurile albe cu cele brune

Pastele albe, orezul alb şi pâinea albă asigură foarte puţini nutrienţi şi sunt transformate foarte rapid în zahăr. Astfel îți va fi foame în continuare şi, mai rău, îți va fi poftă de dulciuri.

Dormi mai mult

Când suntem obosiţi mâncăm mai mult şi încercăm să ne recăpătăm energia instant cu ajutorul cofeinei sau a alimentelor dulci sau grase. Încearcă te culci mai devreme şi să îți rezolvi problemele legate de somn, dacă există. Somnul este foarte important nu numai pentru slăbit, ci şi pentru sănătate, în general.

Nu te feri de grăsimile bune

Există grăsimi bune şi grăsimi rele. Cele bune sunt esenţiale pentru funcţionarea organismului şi sprijină procesul de slăbire, cum sunt, spre exemplu, grăsimile pe care le conţin carnea de peşte, avocado, sau nucile şi alunele. Grăsimile rele, pe de altă parte, ar trebui evitate. Exemplele includ grăsimile trans, care se găsesc în biscuiţi, prăjituri şi produse coapte.

Trei mese principale și două gustări

Experţii recomandă să ai trei mese importante şi două sau trei gustări sănătoase în fiecare zi. Astfel îți vei asigura nivelul optim de nutrienţi şi de energie şi vei ţine foamea sub control. Alege gustări neprocesate, cu un conţinut scăzut de zahăr, cum sunt alunele, humusul, morcovii, sau ţelina.

Proteine la fiecare masă şi gustare

Proteinele sunt esenţiale pentru creşterea şi repararea organismului. Totodată, acestea vor ţine foamea la distanţă pentru mai mult timp, astfel că vei fi mai puţin tentat să mănânci produse nesănătoase între mese. Experţii recomandă să mănânci pui sau peşte bogat în proteine, alune sau nuci la fiecare masă ori gustare.

Ţine stresul sub control

Stresul modifică echilibrul hormonal, încetineşte metabolismul şi face organismul să depoziteze mai multă grăsime, în special în partea de mijloc a corpului. Stresul are acelaşi impact asupra organismului ca şi zahărul, te face să poftești la alimente nepotrivite, în special la gustări foarte sărate, grase sau dulciuri. Relaxează-te la masă, mănâncă încet şi acordă meselor prioritatea pe care o merită. Nu citi, nu te uita la televizor şi nu lucra la computer în timp ce mănânci.

Consumă cafea cu moderaţie

Experţii recomandă să nu bei mai mult de 2-3 cești de cafea pe zi. Băuturi precum ceaiul negru, cafeaua sau cola sunt dorite pentru surplusul de energie pe care îl conferă, dar au de fapt un efect opus celui căutat, dacă sunt consumate în exces. Ele asigură, într-adevăr, o creştere a nivelului zahărului şi, implicit energie, care e urmată însă de o „cădere”, o perioadă în care vei fi mai obosit decât erai iniţial.

Mișcare în fiecare zi

Exerciţiile sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate, pentru energie, dar şi pentru menţinerea siluetei. Începe uşor dacă nu ești o persoană activă. Plimbă-te prin parc, urcă pe scări în loc să iei liftul sau coboară din autobuz cu o staţie înainte să ajungi la destinaţie şi continuă-ți drumul pe jos.

Nu sări peste mese

Organismul are nevoie constant de „combustibil” ca să funcţioneze. Dacă sari peste mesele, nivelurile de zahăr şi de energie vor scădea, astfel că vei fi tentat să mănânci mai mult, în special dulciuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”