Slabeste cu salata si floarea-soarelui!

Daca pe vremuri salata era doar o garnitura, astazi, o data cu universalizarea bucatariei italiene, este considerata un fel de mancare de sine statator, satios si gustos. E indicat sa mananci multa salata verde ca sa fii bine dispusa, pentru ca frunzele v
  • Publicat:
Slabeste cu salata si floarea-soarelui!
Slabeste cu salata si floarea-soarelui!

Beneficiile salatei nu trebuie trecute cu vederea. Insa daca nu iti place deloc salata simpla, gasind-o fara gust, atunci am o veste buna pentru tine. Exista solutia adaosurilor gustoase – seminte, nuci si alune. Doua-trei oua pe saptamana, plus nuci si seminte de floarea soarelui, susan sau muguri de pin adaugate la cerealele de dimineata sau in salate dau un gust deosebit si sunt surse excelente de proteine si substante nutritive. Susanul este una dintre cele mai bogate surse de calciu din natura, iar semintele de floarea-soarelui (consumate ca atare sau sub forma de ulei) si de dovleac furnizeaza acizii grasi esentiali (linoleic si linolenic), vitali pentru mentinerea elasticitatii tegumentelor, glandelor si echilibreaza nivelul colesterolului.

Granele si semintele incoltite sporesc continutul de vitamine si aminoacizi, astfel ca devin o sursa si mai bogata de proteine. Atentie insa la parmezan, sunca, maioneza, pentru ca altfel, din cea mai buna prietena, salata iti poate deveni dusman – aduce mai multe calorii decat trebuie! In loc de maioneza sau dressing de ulei, foloseste iaurtul (o sursa de proteine, vitamine, minerale usor de asimilat de catre organism). Acesta faciliteaza cresterea bacteriilor intestinale si ajuta digestia. Pe langa gustul bun, semintele de floarea-soarelui sunt o sursa importanta de vitamine esentiale.

Trebuie insa sa nu exagerezi si sa calculezi numarul de calorii, scrise de obicei pe spatele pungutei. Recent, cercetatorii isi indreapta atentia asupra continutului de vitamine din complexul B prezent in seminte. In primul rand, este vorba despre piridoxina sau vitamina B6, cu un rol important in metabolizarea grasimilor si proteinelor. Un deficit al acestei vitamine se manifesta prin scaderea numarului de limfocite si incetineste raspunsul imun la infectii si alte probleme sistemice. De un plus de vitamina B6 au nevoie gravidele, persoanele cu hiperfunctie tiroidiana sau adeptele regimului Atkins si disociat pe baza de proteine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân