Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională

  • Publicat:
Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională
Şapte producători de alimente au lansat luni un nou sistem de etichetare nutriţională

Companiile Coca-Cola, Danone, Kraft, Mars, Nestle, Star Foods şi Unilever au lansat, luni, la nivel naţional, un sistem de etichetare nutriţională bazat pe cantitatea zilnică estimată (CZE), prin care consumatorii primesc informaţii detaliate despre conţinutul alimentelor.

Iniţial, noile etichete vor fi aplicate doar la anumite produse, urmând ca până la finele anului 2009 toate produsele companiilor să fie etichetate astfel.

"Prin apariţia noii etichete CZE în România, consumatorul român va beneficia de o informare mai clară asupra compoziţiei produselor. Acesta este un prim pas pentru a ajuta consumatorul să aleagă în cunoştiinţă de cauză şi să consume produsele pe care le consideră cele mai sănătoase pentru alimentaţia lui", a declarat, într-o conferinţă, vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European, Mogor Csibi.

Prin noul sistem de etichetare nutriţională, produsele vor avea pe faţa principală a ambalajului conţinutul de energie per porţie, alături de procentul pe care îl reprezintă din CZE. Totodată, pe verso, consumatorii pot citi informaţii cu privire la conţinutul nutrienţilor per 100 de grame, per porţie, precum energie, proteine, glucide sau carbohidraţi, lipide sau grăsimi, fibre şi sodiu sau sare.

"Eticheta CZE ne arată clar cât la sută din cantitatea zilnică estimată de calorii sau nutrienţi ne aduce o porţie de aliment sau băutură, mărimea porţiei fiind şi ea indicată", a precizat Corina-Aurelia Zugravu, lector universitar doctor Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Scopul campaniei lansate de cele şapte companii este educarea consumatorului român privind conţinutul nutriţional al alimentelor în vederea constituirii unei diete echilibrate.

Campania, autorizată de Ministerul Sănătăţii Publice, va începe în intervalul 1-6 iulie în hypermarketurile Carrefour din zona Băneasa, Unirii şi Grozăveşti.

Noul sistem de etichetare nu va suporta costuri suplimentare.

"Schimbarea vechilor etichete cu cele noi nu implică un cost suplimentar. Companiile şi-au terminat stocul cu vechile etichete şi de circa un an, când a apărut această propunere au comandat etichete CZE", a declarat agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al celor şapte companii, Loredana Vişa.

Iniţiativa de lansare a sistemului a fost anunţată la nivel european în iulie 2006 de către reprezentanţii industriei alimentere şi de băuturi răcoritoare din Uniunea Europeană, aparţinând Federaţiei Europene a Industriei Alimentare şi Băuturilor Răcoritoare (CIAA).

Potrivit lui Mogor Csibi, în prezent în Parlamentul European se află în lucru propunerea legislativă privitoare la informarea consumatorilor privind produsele alimentare.

"Eu voi încerca să contribui la conturarea unei legislaţii care să vină atât în întâmpinarea nevoilor consumatorului european, cât şi a cerinţelor industriei de profil", a afirmat Csibi.

Eticheta CZE nu este obligatorie. Fiecare companie furnizează voluntar astfel de informaţii nutriţionale, în plus faţă de cele care trebuie afişate în mod obligatoriu pe ambalajele produselor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Alege corect din meniul all-inclusive!
Alege corect din meniul all-inclusive!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân