Raw Diet sau reintoarcerea la natura

Mai mult ca oricand, iarna te saturi sa mananci gras si tanjesti dupa salatele din fructe si legume. Insa, ce ar fi sa devii vegetarian pentru o luna? Dieta cu cruditati detoxifica organismul si ajuta la slabit. In plus, aceasta este la mare cautare in Oc
  • Publicat:
Raw Diet sau reintoarcerea la natura
Raw Diet sau reintoarcerea la natura

Unii cercetatori „extremisti” considera ca organismul uman este conceput pentru a consuma doar harna cruda, exemplificand cu situatia oamenilor preistorici inainte de inventarea focului. Un punct de sustinere important al dietei cu cruditati l-a adus si cercetatorul Artturi Virtanen, castigator al premiul Nobel, care a demonstrat ca, in momentul in care mestecam legume proaspete, sunt eliberate multe enzime numite si „forta vietii”, care asigura o mai buna desfasurare a digestiei. Incalzirea sau congelarea legumelor distruge aceste enzime. Alimentele fara enzime duc la toxifierea organismului, la nevoia de mai multa hrana, respectiv la obezitate. Mancarea nepreparata termic are valori nutritive crescute. Prin fierbere, se distrug nu doar aceste enzime, ci si vitamina C. Totusi, fitonutrientii sunt absorbiti mai usor din unele legume precum morcovii sau rosiile, cand acestea sunt fierte.

Cum functioneaza?
Acest regim se bazeaza pe consumul exclusiv de fructe, legume si seminte, timp de o luna. Nu incepeti dieta mancand 100% alimente crude. In medie, doar 75% din hrana trebuie sa fie cruda. Pentru a tine dieta cu cruditati trebuie sa aveti la dispozitie un robot de bucatarie, un blender (agitator), un storcator de fructe, un deshidrator (aparat care deshidrateaza prin incalzire, dar nu afecteaza enzimele din legume si fructe), vase largi unde sa incolteasca semintele, precum si vase din sticla pentru depozitarea semintelor incoltite.

Legume, fructe proaspete sau deshidratate, alune, seminte, fasole, alge marine, fructe uscate la soare, sucuri proaspete din legume si fructe, apa plata, lapte de cocos. Insa, mare grija la ce si cat mancati. De asemenea, documentati-va inainte a consuma anumite seminte sau legume. De exemplu, o cantitate prea mare de hrisca (Fagopyrum esculentum) provoaca fotosensibilitate.

Majoritatea alimentelor permise in aceasta dieta sunt usor de preparat, pot fi mancate imediat (chiar si la birou si nu emana mirosuri grele). Totusi, inainte de consumare, orezul, graul si orzul trebuie lasate o noapte la germinat. In timpul regimului, creste nivelul energiei in organism, se imbunatateste aspectul pielii, este favorizata digestia, este redus riscul atacurilor de cord, surplusul de kilograme este eliminat, iar sistemul imunitar este intarit. Dieta este nutritiva, saraca in grasimi si sodiu, bogata in potasiu si in fibre.
 

O parte din elita medicala critica acest regim sub pretextul ca este prea riguros si restrictiv. Acesta exclude alimentele ce contin vitamine si nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului: vitamina B12, calciul si proteinele. Atentie, dieta nu trebuie urmata pe o perioada prea lunga fara consultul unui nutritionist! Daca este cazul, luati suplimente alimentare. Nu este recomandata copiilor, pentru ca poate duce la malnutritie. Pana cand organismul se obisnuieste cu regimul, este posibil sa aveti dureri de cap, stare de greata si ameteli.

Studii si rezultate: 

In 2005, Peter Lucas, profesor la Universitatea din Washington, a dezvoltat o teorie conform careia mancarea gatita are efecte negative asupra dentitiei omului. Studiul a constat in corelatii intre starea dentitiei mamiferelor si tipul de  hrana consumata. Timp de zece ani, cercetatorul Francis Pottenger a hranit o pisica cu mancare gatita si pe alta cu hrana cruda. Analizele celei de a doua pisici au fost mai bune.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
India – tara celor 1001 de condimente
India – tara celor 1001 de condimente
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân