Proteinele fac legea in sport

Proteinele au o importanta vitala pentru buna functionare a sistemului imunitar, hormonal si mentin performantele fizice si intelectuale. Pentru cei care vor sa isi asigure o cantitate mare de proteine in organism, firmele de specialitate au scos pe piata
  • Publicat:
Proteinele fac legea in sport
Proteinele fac legea in sport

Nici o zi fara proteine
Necesarul de proteine din alimentatie reprezinta cam 1g/kg, deci, daca ai in jur de 55 kg, necesarul proteic zilnic este de 55 g (echivalentul a 100 g carne de vita, un ou sau 100 g orez decorticat). Produsele lactate si ouale contin aminoacizi (componenti ai proteinelor) mai importanti decat cei din carne. De asemenea, fasolea, mazarea, soia, ciupercile sunt o sursa importanta de proteine vegetale. Cantitati mari de aminoacizi esentiali gasim si in seminte, arahide si nuci.

Exista opt aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu-i poate produce si trebuie sa-i extraga din hrana sau din suplimente. Ei asigura in principal buna functionare a ficatului, a sistemului nervos si muscular. Uneori, lipsa aminoacizilor poate afecta si frumusetea, fiind o cauza a caderii parului. O alimentatie lipsita de proteine nu face altceva decat sa duca la scaderea capacitatii de concentrare si la pierderea rapida a energiei.

Inventii binevenite
Firmele de specialitate au scos pe piata produse care asigura o cantitate mare de proteine in organism: batoane, tablete, prafuri pentru shake-uri, cu mai multe gusturi. Toate aceste produse sunt naturale, cu un procent si un raport optim de aminoacizi esentiali care asigura o nutritie proteica completa si sunt total asimilate de organism. Aceste formule pot asigura sportivilor substratul pentru cresterea musculara optima, buna oxigenare a muschilor, folosirea grasimilor pentru a produce energie si, mai ales, recuperarea rapida dupa antrenament.

A se consuma cu grija!
Suplimentele proteice nu pot fi consumate oricum si de catre oricine. In general, se administreaza celor care fac sport, care au fost evaluati medical si declarati sanatosi. Un aport prea mare de proteine poate conduce la cresterea productiei de insulina si afecteaza tesutul muscular cardiac (celulele cardiace nu mai sunt hranite corespunzator).

Cei care sufera de afectiuni cronice renale, hepatice sau cardiace nu au voie sa ia acest tip de concentrate. Suplimentele se administreaza sub forma de shake-uri, pentru a inlocui pur si simplu o masa, iar la celelalte doua mese zilnice trebuie consumate grasimi, hidrati, antioxidanti. Se mai administreaza si celor care vor sa slabeasca si care inlocuiesc din acest motiv o masa cu un shake, in combinatie cu o dieta si un program de sport, coordonate de un medic nutritionist

Urmărește CSID.ro pe Google News
C.R.B.L
C.R.B.L
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”