Portiile de mancare s-au imbogatit cu 200 kcal, in ultimii 20 ani

Cand vine vorba despre alimentatie, romanii devin din ce in ce mai constienti de greselile pe care le fac, de consecintele pe care acestea le au asupra sanatatii si sunt decisi sa ia masuri.
Portiile de mancare s-au imbogatit cu 200 kcal, in ultimii 20 ani
Portiile de mancare s-au imbogatit cu 200 kcal, in ultimii 20 ani

Cand vine vorba despre
alimentatie, romanii devin din ce in ce mai constienti de greselile
pe care le fac, de consecintele pe care acestea le au asupra
sanatatii si sunt decisi sa ia masuri. Astfel, aproximativ jumatate
dintre ei sustin ca incearca sa respecte orele de masa, sa consume
cat mai multe lichide si evita pe cat posibil prajelile. Cel putin
asta reiese dintr-un studiu efectuat pe
www.maggi.ro, referitor la
stilul de viata echilibrat adoptat de romani.

La intrebarea „Tu ce faci ca sa ai un stil de viata echilibrat”,
peste 43% dintre respondenti se refera la consumul cat mai multor
alimente considerate
echilibrate, in topul preferintelor aflandu-se fructele, legumele
si produsele lactate. Aproximativ 21% dintre acestia declara ca au
redus sau eliminat produsele alimentare considerate „mai putin
sanatoase”, 11% scazand consumul grasimilor in favoarea carnii
slabe.

Si miscarea este importanta

Aproape 50% dintre romani considera ca pentru un stil de viata
echilibrat este foarte important sportul/ miscarea, insa doar 18%
fac cel putin saptamanal sport (fie la sala, acasa sau
in aer liber).

„Este de remarcat faptul ca romanii incep sa fie mai receptivi la
importanta respectarii principiilor unei alimentatii echilibrate si
ale unui stil de viata sanatos. Pentru persoanele cu varste pana la
24 ani, diversificarea meniului ocupa o pondere mai mare in acest
sens, in timp ce pentru cele din categoria de varsta 35-44 ani,
asigurarea necesarului de odihna si somn este mult mai
importanta”, declara Elena Casapu, Nutritionist Maggi.

Portiile de mancare de azi sunt mai bogate in calorii
comparativ cu anii trecuti

Peste 33% dintre respondenti declara ca si-au impus niste reguli
stricte de viata, cel mai des invocate raspunsuri referindu-se la
respectarea programului de odihna, reducerea stresului, gandirea
pozitiva si faptul ca nu fumeaza.

„Incepand cu anii ’80, perceptia asupra meniului zilnic obisnuit
s-a schimbat radical. In medie, o portie de mancare este azi cu
aproximativ 200 de kilocalorii mai bogata decat acum 20 de ani. De
aceea, pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat, este foarte
important sa cunoastem si cantitatile recomandate pentru o portie,
indiferent de tipul de aliment pe care il consumam. De exemplu, o
portie de legume sau fructe poate fi reprezentata de un pahar de
suc obtinut 100% din legume sau fructe sau de o jumatate de ceasca
de legume crude, gatite, conservate sau congelate”, adauga Elena
Casapu.

Studiul a fost efectuat pe www.maggi.ro, in perioada 15 octombrie – 1 noiembrie
2009, pe un esantion de 346 persoane cu varste cuprinse intre 18-65
ani, majoritatea fiind femei din mediul urban.

Citeste si 10 reguli pentru silueta in perioada
tentatiilor culinare