Nutriţionist: 5 reguli pe care trebuie să le respecţi în Postul Paştelui ca să nu te îngraşi

Flavia Manole, nutriţionist-dietetician, ne spune ce să mâncăm în post ca să nu ne îngrăşăm.
  • Publicat:
Nutriţionist: 5 reguli pe care trebuie să le respecţi în Postul Paştelui ca să nu te îngraşi

Pentru a-ţi putea menţine greutatea în mod constant nu doar în perioada postului, ci pe tot parcursul anului, este foarte important să îţi înţelegi, să îţi asculţi organismul şi să îi oferi acel echilibru de care are nevoie.

Adică, este necesar să cunoşti aspectele de bază ale nutriţiei sănătoase şi echilibrate, care mai apoi îţi vor oferi posibilitatea să „jonglezi” în funcţie de orice situaţie, în cazul de faţă – Postul Paştelui.

Flavia Manole, nutriţionist-dietetician, oferă mai jos 5 aspecte de care trebuie să ţinem cont pe perioada postului.

Respectă imaginea farfuriei echilibrate la fiecare masă

  • ½ din farfurie – legume (cât mai diverse şi culorate)
  • ¼ din farfurie – carbohidraţi sau garnitură (cartofi, paste, orez, mămăligă, cartof dulce, quinoa, bulgur etc.), de preferat în formă integrală
  • ¼ din farfurie – proteină de natură vegetală (pentru că este post), şi anume: mazăre, fasole, linte, năut, tofu, nuci, seminţe.

De exemplu:

  • Mic dejun post – pâine integrală unsă cu humus şi deasupra felii de avocado + o legumă la alegere;
  • Gustare – sticksuri de morcov şi felii de măr cu unt de arahide;
  • Prânz – salată cu baby spanac, roşii, castraveţi şi măsline + quinoa + năut şi dressing de ulei măsline cu lămâie şi oregano
  • Gustare – un iaurt de soia natur cu câteva cereale integrale tip muesli
  • Cină – tocană de legume care să includă şi sursă de proteină vegetală (mazăre, fasole, linte etc.).

Pune accentul pe sursele de proteină vegetală, pentru că reglează saţietatea

De cele mai multe ori tindem să înlocuim proteina vegetală cu pâine, paste, cartofi, orez, etc., alimente care favorizează kilogramele în plus dacă sunt consumate în cantităţi crescute şi nu oferă o saţietate de lungă durata!

Respectă orarul de masă regulat, nu sări peste mese şi nici peste gustări

Gustarea are rolul de a-ţi ţine în frâu senzaţia de foame supărătoare până la următoarea masă, iar o masă principală echilibrată nutritiv şi caloric îţi va oferi energia de care ai nevoie, astfel încât nu te vei simţi balonată că ai mâncat prea mult, dacă bineînţeles şi tehnicile culinare folosite sunt unele dietetice (fără prăjit în ulei, fără sosuri îngroşate cu făină etc.).

Evită semipreparatele de post

De obicei, orice aliment de acest gen (pateu vegetal, chifteluţe, şniţele, plăcinte etc.) este încărcat caloric şi nu este foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Încearcă să le faci acasă cu ingrediente de calitate, fără multă grăsime sau zahăr adăugat.

Ai grijă ce înlocuitor de lapte alegi

De preferat, alege lapte de soia, migdale, cocos, dacă se poate variante neîndulcite şi fără arome sau cât mai puţin îndulcite, şi iaurt de soia natur.

Brânzeturile vegetale ar trebui să fie compuse din diferite nuci sau seminţe hidratate ori nucă de cocos fără adaos de grăsimi trans (grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate care trebuie evitate).

Nu în ultimul rând, pentru a alege un produs de calitate, nu uita să citeşti eticheta!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân