Norvegia

Norvegienii vor sa aiba pe masa preparate din carne, indeosebi cu ingrediente proaspete si naturale. Mai mult, au facut o obsesie la nivel national pe aceasta tema. Astfel, cumpara creveti direct de la pescari si ii savureaza imediat dupa achizitie, pe di
Norvegia
Norvegia

Desi numarul restaurantelor cu specific international a crescut considerabil in ultimii cinci ani, si norvegienii ies din ce in ce mai des sa ia masa in oras, ei comanda insa preparate traditionale. Din ce cauza? Pe de o parte, sunt convinsi ca materia prima este de mai buna calitate, iar pe de alta parte, ar fi greu si cu multe consecinte neplacute pentru un norvegian sa adopte o dieta mediteraneeana, de exemplu. Din meniu nu lipsesc niciodata preparatele din carne, varza si codul. Asadar 65% dintre norvegieni prefera mancarurile din carne, 36% se dau in vant dupa carne de miel si varza, iar 23% sunt fani inraiti ai codului.

Harta gastronomica
Daca am intocmi o harta gastronomica, aceasta ar arata cam asa: preparatele pe baza de carne sunt „raspandite” in toata tara, in vest sunt la mare cautare galustele de cartofi, iar in Oslo „lutefisk” (cod uscat in apa cu hidroxid de potasiu), urmate de carnea deshidratata de oaie si de cod. In sudul tarii se mananca mult macrou prajit si tocana de rubarba. Vara este dedicata legumelor, iar toamna populatia se alimenteaza cu carne afumata sau la saramura. Inghetata made in No poate fi gasita in orice colt al tarii si este excelenta. Tot norvegienii se lauda cu cea mai buna friptura de oaie si explica acest fapt atat prin maiestria bucatarilor (numeroasele medalii obtinute la concursurile gastronomice internationale demonstreaza din plin priceperea acestora), cat si prin calitatea faneturilor – iarba si nutretul de calitate superioara cu care sunt hranite animalele. De Craciun, se consuma cantitati mari de „lutefisk”,  nelipsit din ghiozdanele scolarilor si din servieta oamenilor de afaceri. Daca cei din urma nu au „pachetel” de acasa, il comanda cu siguranta de la cantina, bufet sau restaurant.

Skrei – pestele miracol
In mijlocul iernii, pescarii din insula Lofoten sunt cu ochii in patru la apele inghetate ale fiordurilor norvegiene, in asteptarea miracolului anual: sosirea bancurilor de skrei (cod arctic), care sunt in trecere prin zona in perioada ianuarie-martie. In tot acest timp, meniul localnicilor este onorat de savoarea deosebita a carnii de skrei. Cum se prepara? Se curata si se taie longitudinal in 2 felii care se oparesc pret de 5-10 minute, timp in care carnea se desprinde de pe os. Se asezoneaza cu cartofi natur, morcovi fierti, unt si oua fierte.

Capsuni sub zapada
Agricultura norvegiana este sprijinita de fundatii care demareaza campanii de promovare a naturii si a culturilor agricole. Populatia este asigurata ca vegetalele cresc natural. „Capsuni sub zapada” este un program adoptat de fermierii norvegieni, care cultiva in sere capsuni tot timpul anului. Astfel, dupa ce se intorc de la o plimbare cu sania trasa de reni, se delecteaza cu capsuni. Proaspat culese.

Cod – De acum un mileniu, norvegienii insirau peste cod pe sfori si il lasau sa se usuce in bataia vantului. Astazi, exporta cantitati uriase de peste deshidratat in Europa. Specialitate norvegiana de cod: pestele uscat se bate cu un ciocan de lemn, se uda cu apa si se unge cu mustar sau unt.

Krumkake – sunt prajiturele crocante in forma de con (seamana cu cornetele de inghetata) care se gatesc pentru mesele festive – in special pentru masa de Craciun. Aluatul se prepara din zahar, unt, faina de grau si oua, iar cornetele sunt umplute cu multa crema.

Lutefisk – in apa cu hidroxid de potasiu se pune pestele deshidratat. Carnea acestuia capata un gust fin, savuros. Lutefisk este servit alaturi de budinca de mazare, cartofi noi, bacon, mustar sau branza de capra.

Lefse – este un soi de lipie din cartofi. Aluatul se prepara din piure de cartofi, faina, putina untura si smantana. Se fac bile care se intind cu sucitorul de aluat. Se rumenesc in ulei, se ung cu unt si se presara zahar sau scortisoara.

Rømmegrøt – este un fel de terci facut din smantana si faina, care se serveste cu scortisoara si zahar.

Tags:
Superdans pentru o
Superdans pentru o "Iubire ca in filme"