Mituri demontate de nutriţionist: bazaconii din 2019 care-ţi pot afecta sănătatea în 2020

În fiecare an apar noi teorii în privinţa alimentelor ”vindecătoare” de anumite boli. Iată câteva mituri culese din 2019.
  • Publicat:
Mituri demontate de nutriţionist: bazaconii din 2019 care-ţi pot afecta sănătatea în 2020
FOTO: pexels.com / Mituri demontate de nutriţionist: bazaconii din 2019 care-ţi pot afecta sănătatea în 2020

De la pilule îndulcitoare pentru vagin, până la folosirea grepfruit-ului pentru prevenirea bolilor de inimă, cu siguranţă 2019 a gravitat în jurul celor mai mari aberaţii născocite în privinţa sănătăţii. Ian Marber, terapeut nutriţionist din Londra, a dezvăluit câteva dintre cele mai mari bazaconii din anul ce a trecut, care nu fac altceva decât să-ţi pună viaţa în pericol.

”Social media a oferit tuturor o voce, iar foarte mulţi oameni fac presupuneri dramatice care pot încuraja alte persoane să creadă în aceste leacuri care nu sunt altceva decât reclame false”, explică Marber pentru MailOnline.

Suplimentele care îţi îmbunătăţesc gustul vaginului

În urmă cu doi ani, suplimentele îndulcitoare pentru vagin au făcut furori în rândul femeilor, iar vânzările au fost acompaniate de tehnici interesante în social media. Produsul în sine vinde ideea că vaginul femeilor poate avea un gust mai bun, mai aromat, iar astfel bărbaţii vor fi mai dornici să le facă sex oral.

Grapefruitul reduce riscul bolilor de inimă

Potrivit unei postări pe Instagram, care a reuşit să primească aproape 2.400 de aprecieri, dacă mănânci un grapefruit pe zi timp de nouă luni, arterele se curăţă, ceea ce de fapt nu o poate face niciun aliment.

Ceaiul te scapă de hernie

Pentru a rezolva o problemele de hernie este nevoie intervenţia chirurgicală sau pacientul mai poate amâna momentul pentru a monitoriza simptomele. Marber a postat o fotografie cu un ceai care pretinde să îndepărteze această problemă, aspect imposibil, mai ales că necesită supraveghere medicală pentru că o hernie netratată sau tratată necorespunzător poate duce la complicaţii pe termen lung, dureri şi inflamaţii.

Cinci migdale pe zi te scapă de cancer

Migdalele conţin antioxidanţi, vitamina E, grăsime şi fibre. Din acest motiv, această gustare îţi poate îmbunătăţi starea de sănătate. Cu toate astea, o postare pe Instagram sugerează că dacă vei consuma cinci migdale în fiecare zi poţi preveni apariţia cancerului. Marber menţionează că migdalele au numeroase beneficii, dar faptul că vei consuma un singur aliment, nu te va proteja împotriva cancerului, în special în anumite cantităţi.

Nu e bine să mănânci mere seara

Se spune că un măr pe zi ţine medicul departe, dar o altă postare pe Instagram, cu peste 28.000 de aprecieri sugerează că este ”cea mai proastă idee” să consumi merele seara. Nu explică de ce, dar Marber sugerează că cel mai bun moment în care să mănânci merele este când vrei tu. Proprietăţile acestui fruct nu se schimbă în funcţie de perioada din zi şi nici nu apar consecinţe.

Caloriile nu au nicio legătură cu greutatea

Un utilizator pe Twitter a postat în urmă cu un an că poţi consuma câte calorii vrei şi să continui să slăbeşti. Mai exact, comentariul sună cam aşa: ”Caloriile nu au nicio treabă cu creşterea sau scăderea în greutate. Ţi-aş putea oferi o dietă de 10.000 de calorii şi să reuşeşti să slăbeşti”. Adevărul este că fiecare dintre noi are nevoie de cantităţi diferite de calorii/ zi în funcţie de anumiţi factori ca vârstă şi dimensiuni. Marber este de părere că ”caloriile în plus şi caloriile în minus stau la baza schimbărilor de greutate”.

Cancerul poate fi eliminat dacă renunţi la zahăr

În numeroase studii s-a demonstrat că între zahăr şi cancer nu există o legătură directă şi nicidecum nu hrăneşte tumorile canceroase. O postare din mediul online susţine că dacă renunţi la zahărul alb rafinat, cancerul nu mai poate evolua, ceea ce este un mit.

Muşchii sunt alcătuiţi din plante

O postare de pe Instagram care a devenit populară în rândul utilizatorilor sugerează că muşchii sunt făcuţi din plante şi fructe. Cu peste 4.748 de aprecieri şi un autor neidentificat, putem spune că se încurajează consumul dietelor pe bază de plante însă, Marber explică că toţi muşchii sunt formaţi din aminoacizi care se regăsesc în proteine, fie ele de origine animală sau din legume.

Apa rece, cauza acumulării de grăsime

Apa este esenţială în viaţa noastră şi, din păcate, milioane de persoane nu au acces la ea. Însă, printre cei care au, apar şi preferinţele. În urma unei postări pe un blog, autorul sugerează că apa rece consumată în timpul sau după masă, îngreunează uleiul din alimentele consumate, iar astfel se creează un depozit de grăsime în intestine. Fals.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Ghimbir - minunea din bucătărie
Ghimbir - minunea din bucătărie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân