Meniu de Revelion raw vegan. Ai încerca?

V-aţi săturat de clasicele preparate (greu de digerat) pentru noaptea dintre ani? V-aţi propus să aveţi un stil de viaţă sănătos începând cu Noul An? Atunci începeţi chiar din prima clipă. Ligia Pop, raw chef vegan (www.ligiapop.com), vă dă câteva sugestii.
  • Publicat:
Meniu de Revelion raw vegan. Ai încerca?

V-aţi săturat de clasicele preparate (greu de digerat) pentru noaptea dintre ani? V-aţi propus să aveţi un stil de viaţă sănătos începând cu Noul An?

Atunci începeţi chiar din prima clipă. Ligia Pop, raw chef vegan, vă dă câteva sugestii.

Preparatele vegane fără foc nu mai au nevoie de prea multe prezentări însă cu siguranţă au nevoie de foarte multe degustări.

Pe scurt, acestea conţin: seminţe crude (floarea-soarelui, nuci, caju, nuci braziliene, fulgi de cocos), legume şi fructe nepreparate termic (proaspete, congelate, deshidratate sau conservate în ulei, oţet, saramură), uleiuri (măsline, nucă, orez, avocado etc), muguri din diverse seminţe, condimente şi multă, multă dragoste.

Acestea se mixează (cu un robot de bucătărie) în felurite moduri şi se consumă cât mai proaspete pentru a beneficia de toţi nutrienţii. Timpul de preparare este scurt şi nu se folosesc aragazul sau cuptorul deoarece la peste 40 grade C nutrienţii se degradează. Din acest motiv aceste preparate au şi denumirea de “hrană vie”.

Zacuscă
Ingrediente:
-1 cană roşii uscate
-1 cană ardei deshidrataţi
-½ ceaşcă vinete uscate
-2 căţei usturoi
-3 lingură ulei măsline presat la rece
-1 linguriţă cimbru proaspăt tocat
-½ linguriţă frunze ţelină proaspătă tocată
-sare după gust
-½ ceaşcă apă filtrată

Mod de preparare:
Ardeii şi vinetele uscate se lasă la hidratat timp de ½ h. Toate se amestecă în blender, însă nu până la omogenizare completă. Produsul final trebuie să aibă o consistenţă de zacuscă. Dacă compoziţia este prea uscată, mai adăugaţi încă ½ ceaşcă apă.

Telemea Braziliană Raw Vegană (fără lapte)
Pasul 1: Se amestecă în blender următoarele ingrediente până devin ca un smoothie sau un nectar gros.

-2 căni nuci braziliene înmuiate timp de 2 h sau chiar uscate
-3 căni de apă sau cât cere compoziţia
-2-3 pastile probiotice

Pasul 2: Totul se răstoarnă într-o pungă specială de strecurat (din tifon sau organza) şi se lasă la scurs sau începeţi să strângeţi bine punga şi scoateţi cât de mult lichid posibil. Puneţi punga cu brânză într-o sită emailată şi adaugaţi o greutate peste ea. Se va lăsa la fermentat timp de 8-10 h.

Laptele rămas se va amesteca cu cafea din cereale/cacao, îndulcitor natural, vanilie şi la frigider cu el. Se bea când s-a răcit.

Pasul 3: După ce s-au scurs cele 8-10 h, încercaţi să mai scoateţi cât de mult lichid puteţi din brânză, până are consistenţa unei brânze proaspete. Se transferă într-un bol, se amestecă cu sare (după gust) şi 2 linguri de drojdie inactivă (se găseşte în magazinele naturiste)

Se aşează brânzica într-un bol rotund tapetat cu hârtie cerată, se presează bine în aşa fel încât să fie acoperite toate laturile şi se acoperă cu un capac. Se lasă la frigider timp de 2 h pentru a se întări. Odată întărită, se poate tăia în felii precum telemeaua. Se păstrează foarte bine în frigider timp de 2-3 zile într-un bol de sticlă.

Probioticele vegane se găsesc mai rar, însă se pot folosi orice fel de probiotice obişnuite gen Lactobacilus Acidofilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacilus Rhamnosus, etc.

Roşii sau ardei umpluţi

Ingrediente:
-4 roşii/ardei pentru umplut
-½ cană seminţe floarea-soarelui decojite
-½ cană hrişcă crudă (culoarea verde deschis sau bej)
-1 linguriţă ulei măsline presat la rece
-2 bucheţele conopidă crudă (opţional)
-4 roşii uscate la soare, tocate mărunt (opţional)*
-½ ceapă mică
-1 lingură seminţe in
-1 linguriţă cimbru tocat
-1 linguriţă pătrunjel tocat
-sare şi condimente preferate după gust

Roşiile uscate la soare şi ţinute în ulei cu condimente se găsesc în supermarketuri sau se pot prepara vara acasă. Seminţele de in, floarea-soarelui şi cele de hrişcă se pun la înmuiat peste noapte pentru trezirea enzimelor.

Dacă doriţi le puteţi lăsa şi la încolţit pentru o zi. Pe timp de vară aveţi mare grijă, deoarece trebuie foarte bine clătite cu apă de 3-4 ori/zi, şi asta pentru a preveni alterarea.

Restul ingredientelor se procesează cât de mărunt, ca pentru umplutură. Conopida se va procesa separat, fiindcă nu va trebui tocată prea mult şi o veţi lăsa să aibă consistenţa unui orez, după care o vom amesteca cu restul compoziţiei. Gustaţi compoziţia, şi mai adaugaţi şi alte condimente sau ingrediente preferate.

Vom umple roşiile sau ardeii cu compoziţia realizată, peste care putem presăra pătrunjel tocat sau alte mirodenii. Se pot deshidrata pentru o noapte, sau doar 6 h la temperatura de 40°C, ceea ce le va da o textură şi un gust apropiat preparatelor gătite.

Tort de Frişcă cu Vişine
Ingrediente:
-2 căni caju
-¼ nucă cocos
-2 linguri îndulcitor natural
-1 pahar de apă
-3 linguri de zeamă de lămâie
-½ păstaie vanilie sau esenţă de vanilie pură

Pentru ornat
-1 pahar vişine congelate
-1 kiwi felii

Mod de preparare:
Toate ingredientele, cu excepţia vişinelor şi fructului de kiwi se procesează în blender. Compoziţia moale se răstoarnă într-un inel culinar, se presară vişinele congelate şi se dă la congelator pentru aproximativ 1 h.

Atunci când doriţi să-l consumaţi, îl puteţi lăsa la temperatura camerei pentru 10-20 min. Este gata pentru consum atunci când cuţitul poate pătrunde fără probleme. Tortul se poate păstra la congelator timp de o săptămână.

Poftă bună şi un An Nou Sănătos!

Foto: Raoul Pop/www.ligiapop.com

Citeşte şi: Alina Eremia vs. deserturi raw vegan

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Top fructe şi legume cu puţine calorii!
Top fructe şi legume cu puţine calorii!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”