Leptina, inamicul nr.1 al kilogramelor in plus

Tratamentul cu leptina, unul dintre hormonii secretati de organismul nostru, ar putea fi solutia pentru eliminarea kilogramelor nedorite, dar si pentru reglarea apetitului sexual. Desi procedeul de administrare a hormonului leptin este inedit, rezultatele
  • Publicat:
Leptina, inamicul nr.1 al kilogramelor in plus
Leptina, inamicul nr.1 al kilogramelor in plus

Leptina a fost descoperita in urma cu zece ani si este considerata principalul hormon care influenteaza apetitul erotic, fertilitatea si densitatea osoasa la femei. Este produsa in straturile de grasime si orice variatie a nivelului ei poate avea consecinte dezastruoase pentru silueta. Stresul, exercitiile fizice intense dupa o lunga perioada de sedentarism si fluctuatiile de greutate conduc la scaderea nivelului leptinei. Metabolismul se deregleaza, kilogramele se acumuleaza la loc cu viteza mare si, de multe ori, femeile care trec prin aceasta experienta nu mai au menstruatie normala. De aici si pana la infertilitate si osteoporoza mai este doar pas.

Injectiile de slabit
Solutia este echilibrarea nivelului leptinei prin injectarea unei cantitati de hormon sintetic obtinut in laborator. Ineditul tratament a fost pus la punct de catre cercetatori americani si israelieni. Ei au observat ca injectarea de hormon sintetic ajuta femeile cu nivel scazut de leptina sa-si mentina o greutate normala, prevenind totodata dereglarile hormonale si osteoporoza. De asemenea, injectarea unor doze mici de leptina are ca efect reluarea ciclului menstrual regulat in cazul femeilor care sufera de amenoree. Administrarea in cantitati mici a hormonului (obtinut si sintetizat prin tehnici de inginerie genetica) are efecte benefice in multe cazuri de infertilitate. Unii cercetatori avanseaza chiar ipoteza inlocuirii unor tehnici de fertilizare (de exemplu, fertilizarea in vitro) cu injectarile de leptina controlate.

Rezistenta la leptina si diferentele rasiale
Experimentele clinice evidentiaza faptul ca nivelul leptinei variaza in functie de rasa. De pilda, nivelul acestui hormon este mai scazut la femeile afro-americane in comparatie cu cele caucaziene. De unde rezulta ca femeile de culoare sunt mai predispuse la obezitate. In SUA, studiile arata ca un tratament cu leptina duce la scaderea in greutate a pacientilor fara efecte adverse semnificative. Hormonul in cauza, produs de celulele grase, actioneaza la nivelul creierului si diminueaza pofta de mancare. Potrivit medicilor americani, gradul de rezistenta la leptina difera de la persoana la persoana. Cu toate acestea, la doze mari de leptina injectabile, rezistenta nu e atat de marcanta. Astfel, media de scadere in greutate la cea mai mare doza de leptina, pe parcursul a 6 luni de tratament, a fost de aproximativ 10 kilograme. Medicii sunt de parere ca pierderea in greutate se obtine prin „topirea” grasimii. Tocmai reducerea stratului de grasime este cheia unui regim reusit si nu pierderea masei musculare si osoase, cum se intampla in cazul multor cure de slabire.

Recomandari OMS
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la diminuarea greutatii contribuie si folosirea in alimentatie a unor cantitati sporite de fructe, in paralel cu reducerea consumului de grasimi si cu efectuarea a cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi. Insa, in cazurile grave de obezitate, este indicat tratamentul medicamentos, care poate constitui in asemenea cazuri unica sansa de ameliorare.

Rezultate spectaculoase
Timp de trei luni, cercetatorii americani au tratat sase femei care aveau in organism un nivel scazut de leptina, in scopul de a le reda echilibrul hormonal. Alte sase femei, care se confruntau cu aceleasi probleme, nu au beneficiat de tratament, dar au fost tinute sub observatie timp de aproape noua luni. In cazul acestora din urma, nu a survenit nici o schimbare. In schimb, la cele dintai, toate nivelurile hormonale s-au imbunatatit. Nivelul estrogenilor a sporit si s-au ameliorat functiile tiroidei. In plus, femeile au inceput sa aiba din nou menstruatie, dupa ce nu mai avusesera timp de aproximativ 6 ani. Tratamentul cu leptina este benefic si recomandat in tot mai multe cazuri deoarece riscurile sunt mici, iar sansele de reusita sunt foarte ridicate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Dieta South Beach - provocarea americana
Dieta South Beach - provocarea americana
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân