Legume si fructe bio culese cu mana ta

La doar 15 kilo­me­tri de Bucuresti, in comuna Joita – situata in nordul judetului Giurgiu – se afla o microferma ecologica, unde se produc legume si fructe bio.
Legume si fructe bio culese cu mana ta
Legume si fructe bio culese cu mana ta

Daca acum 2 ani, pe cand
faceam experimentul „o saptamana mananc exclusiv produse bio”
(misiune esuata din cauza saraciei de alimente bio, www.csid.ro),
mi-ar fi spus cineva sa am putina rabdare, caci curand va veni
momentul in care voi vizita o ferma bio in apropiere de Bucuresti,
as fi ridicat din sprancene… Ei bine, iata-ma fata in fata cu
„minunea”.

De la experimentul meu cu alimen­tele bio multe s-au schimbat. Cu
toate aces­tea, in plina criza economica piata produselor bio nu a
regresat in Romania, ci din contra, gamele de cosmetice, alimente,
haine si detergenti bio s-au inmultit.

S-au des­chis atat magazine clasice, cat mai ales magazine online,
drept dovada ca tot mai multi romani (cu posibilitati finan­ciare
peste medie) au inceput sa acorde importanta a tot ceea ce inseamna
bio. Pretul ridicat ramane insa o pro­ble­ma. Mare.

Bineinteles, daca magazinele gasesc marfa in Romania si nu sunt
nevoite sa o mai importe din tari pre­cum Ungaria, Austria,
Ger­ma­nia sau Italia, preturile scad cu un procent
semnificativ.

Natura este mai aproape

Vestea ca la doar 15 kilo­me­tri de Bucuresti, in comuna Joita –
situata in nordul judetului Giurgiu – se afla o microferma
ecologica, unde se produc legume si fructe bio m-a impresionat de-a
dreptul, asa ca am pornit la drum pentru a ma convinge.

Microferma se numeste Biodumbrava, a fost infiintata in 2007, iar
la anul, in aprilie se vor implini 3 ani de cand pe terenul
micro­fermei au crescut doar plante, legume si fructe in mod
natural, fara substante chimice interzise in agricultura eco. Tot
in aprilie, proprietarul – Marin Dumbrava va primi mandru
certificatul de agricultura eco de la Bruxelles.

Sa-i aflam insa povestea. „Nu am profesat in domeniu, insa am
amintiri din copilarie frumoase, pe cand imi ajutam bunicii la
gradinarit. Am studiat insa despre acest tip de agricultura si
impreuna cu familia mea vreau sa creez ceva bun si durabil”.

De ce bio si nu clasic? „Problema nu este ca in agricultura
traditionala se folosesc substante chimice care po­ten­teaza
cresterea, ci ca se folosesc intr-o cantitate foar­te mare, se
exa­ge­reaza…”, adauga proprietarul micro­fermei.

Cat de anevoios este drumul spre o rosie bio?

In acest tip de agricultura pesticidele sunt interzise, dar pentru
a lupta cu daunatorii in cazul rosiilor, ardeilor, dovleceilor si
morcovilor se folosesc macerate din palinca de 60 de grade,
propolis, macerat de urzica, coada calului, ulei de menta.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?

Citeste si:
Portia de hrana vie de la CSID: Tarta cu lamaie
delicioasa