Laptele şi carnea bio conţin cu 50% mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât cele non-organice

Laptele şi carnea bio conţin cu 50% mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât cele non-organice, potrivit unui studiu recent.
Laptele şi carnea bio conţin cu 50% mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât cele non-organice

Laptele şi carnea bio conţin cu 50% mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât cele non-organice, potrivit unui studiu recent.

Un grup de cercetători internaţionali au arătat şi că carnea bio conţine mai puţine grăsimi saturate, asociate cu o creştere a riscului de boli cardiovasculare.

Aceeaşi echipă  a lucrat şi la un studiu global care a analizat alimentele care provin din agricultura ecologică. În urma studiului, aceştia au arătat că astfel de produse au un procent al antioxidanţilor cu 60% mai mare decât fructele şi legumele cultivate convenţional.

Coordonatorul studiului, profesorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle, consideră că rezultatele cercetării ar trebui să convingă oamenii să-şi crească aportul de acizi graşi Omega 3 alegând produse organice .

Nutriţioniştii nu cad de acord asupra multor lucruri, dar cu toţii sunt de părere că ar trebui să ne dublăm aportul de acizi graşi Omega 3, a adăugat Carlo Leifert.

Dietele occidentale sunt sărace în aceste grăsimi importante, care se găsesc în special în peşte gras şi au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, îmbunătăţirea sistemului neurologic şi o mai bună funcţionare a sistemului imunitar.

Studiul, publicat în British Journal of Nutrition, au trecut în revistă 196 de articole consacrate laptelui şi 67 consacrate cărnii şi au găsit diferenţe semnificative între laptele şi carnea bio şi laptele şi carnea convenţionale, în special în privinţa conţinutul de acizi graşi.

Elementul esenţial al studiului se referă  la procentele mai mari de acizi graşi, minerale şi antioxidanţi.

Chries Seal, profesor de nutriţie la Universitatea Newcastele a declarat: „Studiul sugerează că dacă doreşti să faci o schimbare notabilă în alimentaţie, trecerea la produse bio  ar permite într-o anumită măsură să se amelioreze absorbţia acestor substanţe nutritive esenţiale.”

Analiza a arătat că laptele bio conţine 40% acid linoleic conjugat, care poate avea efecte bune pentru slăbire şi creşterea în masă musculară. Mai mult, are o concentraţie mai mare de fier, vitamina E şi carotenoizi.

Diferenţele între laptele şi carnea bio şi variantele convenţională se datorează modul în care sunt crescute animale (sunt hrănite doar cu iarbă şi nu cu cereale pe bază de porumb).

“Oamenii aleg laptele şi carnea bio din trei motive principale: îmbunătăţirea modului în care sunt crescute animalele, impactul pozitiv al agriculturii ecologice asupra mediului şi beneficiile pentru sănătate.  Dar un motiv mai puţin cunoscut se referă la impactul asupra calităţii nutriţionale. Fermierii  au reacţionat deja la aceste descoperiri şi au crescut nivelul de iod din lapte. Studiul a arătat că laptele convenţionat are cu 74% mai mult iod  decât cel bio, dar şi mai mult seleniu. Păstrarea  unui procent echilibrat de iod în dietă este dificilă, deoarece diferenţa între deficienţa şi excesul de fier nu este mare,  atrage atenţia  Carlo Leifert. 

Prea mult sau prea puţin iod în alimentaţie poate exacerba probelemele tiroidei. În plus, hrana vitelor conţine iod, ceea ce explică diferenţa între carnea bio şi cea convenţională.

Un grup de cercetători internaţionali au arătat şi că carnea bio conţine mai puţine grăsimi saturate, asociate cu o creştere a riscului de boli cardiovasculare.

Aceeaşi echipă  a lucrat şi la un studiu global care a analizat alimentele care provin din agricultura ecologică. În urma studiului, aceştia au arătat că astfel de produse au un procent al antioxidanţilor cu 60% mai mare decât fructele şi legumele cultivate convenţional.

Coordonatorul studiului, profesorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle, consideră că rezultatele cercetării ar trebui să convingă oamenii să-şi crească aportul de acizi graşi Omega 3 alegând produse organice.

Nutriţioniştii nu cad de acord asupra multor lucruri, dar cu toţii sunt de părere că ar trebui să ne dublăm aportul de acizi graşi Omega 3, a adăugat Carlo Leifert.

Dietele occidentale sunt sărace în aceste grăsimi importante, care se găsesc în special în peşte gras şi au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, îmbunătăţirea sistemului neurologic şi o mai bună funcţionare a sistemului imunitar.

Studiul, publicat în British Journal of Nutrition, au trecut în revistă 196 de articole consacrate laptelui şi 67 consacrate cărnii şi au găsit diferenţe semnificative între laptele şi carnea bio şi laptele şi carnea convenţionale, în special în privinţa conţinutul de acizi graşi.

Elementul esenţial al studiului se referă  la procentele mai mari de acizi graşi, minerale şi antioxidanţi.

Chries Seal, profesor de nutriţie la Universitatea Newcastele a declarat: „Studiul sugerează că dacă doreşti să faci o schimbare notabilă în alimentaţie, trecerea la produse bio  ar permite într-o anumită măsură să se amelioreze absorbţia acestor substanţe nutritive esenţiale.”

Analiza a arătat că laptele bio conţine 40% acid linoleic conjugat, care poate avea efecte bune pentru slăbire şi creşterea în masă musculară. Mai mult, are o concentraţie mai mare de fier, vitamina E şi carotenoizi.

Diferenţele între laptele şi carnea bio şi variantele convenţională se datorează modul în care sunt crescute animale (sunt hrănite doar cu iarbă şi nu cu cereale pe bază de porumb).

“Oamenii aleg laptele şi carnea bio din trei motive principale: îmbunătăţirea modului în care sunt crescute animalele, impactul pozitiv al agriculturii ecologice asupra mediului şi beneficiile pentru sănătate.  Dar un motiv mai puţin cunoscut se referă la impactul asupra calităţii nutriţionale. Fermierii  au reacţionat deja la aceste descoperiri şi au crescut nivelul de iod din lapte. Studiul a arătat că laptele convenţionat are cu 74% mai mult iod  decât cel bio, dar şi mai mult seleniu. Păstrarea  unui procent echilibrat de iod în dietă este dificilă, deoarece diferenţa între deficienţa şi excesul de fier nu este mare,  atrage atenţia  Carlo Leifert. 

Prea mult sau prea puţin iod în alimentaţie poate exacerba probelemele tiroidei. În plus, hrana vitelor conţine iod, ceea ce explică diferenţa între carnea bio şi cea convenţională.