Laptele de gândaci de bucătărie: ce este şi ce beneficii are?

Află ce este laptele de gândaci de bucătărie, la ce se foloseşte şi ce valori nutriţionale are.
  • Publicat:
Laptele de gândaci de bucătărie: ce este şi ce beneficii are?
FOTO: shutterstock /Laptele de gândaci de bucătărie: ce este şi ce beneficii are?

Când spui ”lapte de gândac” fie îţi imaginezi ceva înfiorător sau scârbos, fie ceva fascinant, fie puţin din toate. La doi ani după ce un studiu despre laptele de gândaci de bucătărie făcea furori pe Internet, ca fiind o alternativă ideală a produselor lactate, din nou acest subiect ne-a stârnit curiozitatea.

Ce este laptele de gândaci?

Totul a început în 2016 când o echipă de cercetători internaţionali a analizat substanţa produsă de femela gândacului de bucătărie. Potrivit NPR, oamenii de ştiinţă au descoperit că laptele de gândaci de bucătărie, care practic nu este lapte şi un fluid gălbui, este una dintre cele mai nutritive substanţe de pe planetă. Studiul publicat în Journal of the International Union of Crystallography sugerează că laptele de gândaci de bucătărie conţine de trei ori mai multe calorii decât echivalentul laptelui de bivoliţă, care este produsul cu cel mai ridicat conţinut caloric. De asemenea, laptele de gândaci de bucătărie conţine proteine şi aminoacizi, ideali pentru sănătatea omului.

Oricât ar suna de dezgustător, pentru mulţi dintre oamenii de ştiinţă ideea este destul de apetisantă şi chiar şi pentru unii consumatori.

La vremea publicării, autorii studiului au menţionat că nu există dovezi care să ne asigure că laptele de gândaci de bucătărie este sigur să fie consumat de oameni. În plus, s-a sugerat că obţinerea acestui fluid este o adevărată provocare având în vedere că gândacii de bucătărie produc o cantitate foarte mică.

O companie din Sudul Africii a introdus pe piaţă îngheţata produsă lapte din diferite insecte, menţionând că este o variantă ”sustenabilă, prietenoasă cu mediul, nutritivă, fără lactoză şi absolut delicioasă”. Îngheţata vine cu trei arome: unt de arahide, ciocolată şi chai.

”Când vin clienţii să cumpere la început sunt îngroziţi când aud, dar apoi, când gustă, nu le vine să creadă că produsul este făcut din insecte”, a spus co-fondatorul companiei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân