Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta VIII

Stau fata-n fata cu marea incercare gastronomica a anului. In ultimele trei veri, concediul m-a prins mereu la cura, iar in clipa in care eu am intrat in vacanta, la fel a facut si regimul meu. Anul trecut, de pilda, juram intr-o pizzerie din centrul Romei ca doar o felie de Capriciosa iau, de pofta. Imposibilissim. Aveam sa plec din Italia cu diploma de specialista in devoratul pizzei, cu convingerea ca la vitta e bella mai ales cand mananci pana nu mai poti, cu vreo 5 kilograme in plus in locurile critice si rostind „Ciao, dieta!”
  • Publicat:
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta VIII
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta

Stau fata-n fata cu marea incercare gastronomica a anului. In ultimele trei veri, concediul m-a prins mereu la cura, iar in clipa in care eu am intrat in vacanta, la fel a facut si regimul meu. Anul trecut, de pilda, juram intr-o pizzerie din centrul Romei ca doar o felie de Capriciosa iau, de pofta. Imposibilissim. Aveam sa plec din Italia cu diploma de specialista in devoratul pizzei, cu convingerea ca la vitta e bella mai ales cand mananci pana nu mai poti, cu vreo 5 kilograme in plus in locurile critice si rostind „Ciao, dieta!”

Anul acesta, dau testul in Grecia. L-am mai sustinut aici de vreo doua ori, iar in ambele dati, l-am picat cu brio si multe felicitari din partea bucatarilor incantati de apetitul meu tip elefant. Indeplinesc toate conditiile unui nou esec de proportii (si spun proportii si la propriu, si la figurat): doua saptamani in doua insule edenice, in hoteluri din lantul „Rasfat”, si, aici e aici, in regim all-inclusive (oferta era irezistibila). Dar nu ma dau batuta. Am pierdut o data, de doua ori, de trei ori, ajunge.

Degeaba zambiti rautacios… Fiind turista, restaurante cutreieram  E si greu (spre irealizabil) sa te infranezi. Cine a fost la greci trebuie sa dea din cap a afirmare acum. Bucatarii lor sunt un soi de zei ai gastronomiei, iar cei care gatesc cu nemiluita pentru oaspetii all-inclusive, sunt Zeusi in toata regula. Nu o sa intru in prea multe detalii privind meniul ca nu care cumva sa las balta articolul si sa alerg spre un restaurant cu specific. Dar, credeti-ma, este raiul papilelor gustative pentru multi si iadul, pentru cei din grupul Pofticiosilor Anonimi, asa ca mine. Delicatese cat vezi cu ochii. Desigur, si salate sanatoase si fructe proaspete, care mereu mi-au scapat din vedere.

Sau le-am zarit cel mult o zi in care am privit insa cu jind in farfuriile altora – dimineata urmatoare, ingrijitorii de sala cautau ceva cu care sa sprijine masa mea, pe care ingramadisem toate bunatatile. Am tot spus-o, gurmanda ca mine mai rar. Dar, cand reusesc sa o pun in functiune, vointa ca a mea nu intalnesti mereu. Am patru luni de cand mananc sanatos si iulie va fi a cincea. Nu conteaza ce scrie in cazierul meu culinar, putina incredere, atata va cer…  Visul delicios al unei nopti de vara.  

Nutritionistii spun ca vacanta este momentul in care majoritatea dietelor, care pareau fara de sfarsit, isi iau liber. Spre exemplu, mai mult de jumatate dintre femeile din Statele Unite care au participat zilele trecute la un sondaj online au recunoscut ca au plecat in concediu tinand dieta si s-au intors dornice sa manance absolut tot ce e comestibil. De ce nu reusim sa ne abtinem?

Pentru ca vrem ca in acele cateva zile sa nu avem nici macar o grija: sa nu numaram lingurile de orz pe care le punem in castronul cu iaurt dimineata, sa nu adunam pieptul de pui de la pranz cu somonul de seara ca sa ne dea un numar anume de calorii, sa nu ne gandim ca trebuie sa refuzam un pahar de suc natural, pentru ca am mancat deja cele 2-3 fructe zilnice. Cand suntem in rutina noastra, cu serviciu, sala, casa, este mult mai simplu sa urmam un regim sanatos. In vacanta, programul se simplifica, tentatiile se multiplica.

Coacem si apoi ne servim tot soiul de scuze: o vacanta avem, o sansa pe an sa uitam de cura stricta, o unica ocazie sa gustam mancarurile zonei. Sa ne fim intelesi: cei care stiu ca pot manca in limita bunului simt caloric si care, atunci cand a expirat concediul, se pot intoarce cu draga inima la legumele facute la gratar, fara sa se uite in urma si sa impietreasca de pofta, sa se ghiftuiasca linistiti! Insa cei ca mine, care in momentul in care dau de gustul interzis, se infrupta fara limita in vacanta, iar la intoarcere o tin tot intr-un ospat, ama­gindu-se ca „de maine” intra la dieta, sa se abtina.

E pacat de lunile in care ati strans din dinti, de kilogramele pe care le-ati alungat cu atata greutate, de sanatatea cu care va tot jucati daca slabiti si iar va ingrasati, de telurile propuse care numai in reusite nu se vor transforma. Cantariti bine!

Confesiunile lunii iunie

Numar de kilograme: 59 (desi uneori cantarul imi ara­ta si 58). Numar de sedinte la sala de sport: 3 (inacceptabil, iar scuzele cu lipsa de timp nu le mai cred nici eu). Pacate gastronomice: am ravnit la inghetata aproapelui meu, dar nu am cedat ispitei.

Iar intr-o noapte m-am visat intr-o fabrica de bomboane, faceam un control sever si eram nevoita sa gust toate cele 200 de sortimente. Cu fapta insa, nu am gresit. Si sper ca asta sa fie prima veste pe care v-o dau si luna viitoare, dupa concediu.  Se pot face pariuri pe [email protected].

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Jurnalul alimentar te ajuta sa slabesti
Jurnalul alimentar te ajuta sa slabesti
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân