Importanţa programelor de detox în creşterea şanselor de a obţine o sarcină

Numai în Romania infertilitatea a crescut de la 1,5% în 1990 la peste 16 procente în 2018.
  • Publicat:
Importanţa programelor de detox în creşterea şanselor de a obţine o sarcină
FOTO: 123rf.com

Problema fertilităţii umane a început să fie un subiect de cercetare şi dezbatere între mulţi specialişti în domeniu odată cu cresterea dramatică a imposibilităţii obţinerii unei sarcini la persoane fără probleme medicale de natură anatomică sau funcţională. Numai în Romania infertilitatea a crescut de la 1,5% în 1990 la peste 16 procente în 2018. Dr. ginecolog Vasilescu George ne vorbeşte despre importanţa programelor de detox în şansele de a obţine o sarcină.

În ultimii ani, studiile de biologie moleculară la nivelul endometrului (locul unde se prinde şi se dezvoltă embrionul uman) s-au extins, dar şi studiile genetice care vizează structura moleculară a gametului masculin. Vorbim de cazurile de “infertilitate de cauză necunoscută”, nu de cele la care motivele au fost deja clar stabilite şi asupra cărora se intervine din punct de vedere medical. Paralel cu aceşti cercetători există un grup de specialişti care au început să studieze efectele lumii civilizate asupra potenţialului fertil uman.

Sintetizând, o lume civilizată (în care trăim şi noi) mănâncă alimente procesate chimic, inhalează noxe în urma poluării atmosferice, se expune la doze ridicate de radiaţii electro-magnetice (telefon, laptop, tv, cuptoare electrice). Pe de altă parte lumea din ziua de astăzi este expusă unui grad de stres şi oboseală cronică mai mare decât a generaţiilor anterioare. Perioada de fertilitate raportată la vârsta feminină a scăzut şi ea în ultimii 30 de ani. Din ce în ce mai multe tinere intră la menopauză mult mai repede. Acest fapt, coroborat cu “noua” planificare familială, care împinge serios vârsta maternă spre pragul de 40 de ani pentru obţinerea unei sarcini ridică probleme importante pentru cei meniţi să ofere ajutorul în aceste cazuri.

În Occident, problema infertilităţii cuplului este o provocare interdisciplinară. Specialişti în nutriţie, alergologie, medicină complementară, îşi “dau mâna” cu specialiştii în infertilitate pentru a crea programe de pregătire şi terapie adecvate fiecărui caz în parte, fie că vorbim de încercarea de a obţine o sarcină pe cale naturală sau prin reproducere umană asistată.

O să ne axăm acum asupra primei categorii de specialişti, cei care încearcă să creeze programe de pregatire a obţinerii unei sarcini (deci înainte de planificarea unei sarcini sau de o procedură de reproducere umană asistată). Aceşti specialişti au început să lucreze asiduu în urmă cu aproximativ 10 ani şi îşi continuă munca lor şi astăzi cu rezultate încurajatoare. Datorită lor rata de obţinere a unei sarcini, cel puţin prin reproducere asistată, a crescut semnificativ în unele ţări (ţări în care, de ce să nu spunem şi sprijinul pentru “fertility care” este unul susţinut).

Ce schimbări au apărut în ultimii 10 ani?

Dacă în urmă cu aproximativ 10 ani cineva ar fi adresat întrebarea: “Este nevoie de programe de detox pentru creşterea fertilităţii ?”, majoritatea specialiştilor ar fi răspuns: “Nu, o dietă sănătoasă şi un preparat de acid folic sunt suficiente”. O escaladare a patologiei alergice de natură alimentară şi atmosferică afectează copiii de la vârste din ce în ce mai mici: astm, eczeme, boli autoimune. Toate acestea odată cu creşterea expunerii la “noxe”, încă din viaţa intrauterină. Gradul mare de expunere la aceşti factori nocivi a doritorilor genitori va afecta însăşi apariţia unei sarcini, dar şi un număr însemnat de nou-născuţi cu probleme. De asemenea, rata mare a avorturilor spontane sau a opririlor în evoluţie a sarcinilor este pusă într-un procent însemnat în seama “intoxicării” organismului. Pe lângă semi-intoxicarea propriu-zisă, asimptomatică sau cu semne minore (concentraţii mari de mercur, arsenic sau alte substanţe toxice în sângele matern) trebuie să luăm în calcul şi eliminarea lentă şi incompletă a “deşeurilor” provenite din metabolismul celular (sedentarism, lipsa mişcării active zilnice, alimentaţie ultra-procesată, poluare atmosferică şi alimentară).

Studiile de tip “washout” – observarea a ce se întâmplă la trecerea de la alimentaţia convenţională la cea organică – au arătat o scădere semnificativa a toxinelor corporale (în special ierbicide şi pesticide conţinute în alimentaţia conventională).

Un program de detox bine condus poate avea un impact pozitiv asupra fertilităţii şi sănătăţii nou-născuţilor.

Când ar trebui început un astfel de program şi care ar fi paşii?

Programele aplicate în multe ţări încep înte 3 şi 6 luni înainte de a planifica o sarcină (naturală sau prin reproducere umană asistată). Trecerea la o dietă cât mai mult posibil organică este primul pas. Se aplică pentru ambii parteneri, viitori genitori. Îndepărtarea surselor de toxine (cosmetice de calitate îndoielnică, produse de îngrijire corporală care conţin multe substanţe nocive inclusiv vopsele de păr, produse de îngrijire a locuinţei – se vor folosi mănuşi de protecţie). Referitor la alimentaţie, trebuie asigurată prezenţa principiilor nutritive împreună cu alimente benefice pentru o “curăţare” eficientă a organismului de substanţe nocive. Consumul de apă pură şi scaunul zilnic trebuie să fie preocuparea primordială odată începută această dietă. Câteva alimente detoxifiante recomandate: broccoli, somon, avocado, ulei de măsline, fructe de pădure, varză, iaurt şi kefir cu culturi probiotice. Pentru că ficatul procesează tot ce intră în organism, tot el este responsabil cu detox-ul organismului împreună cu căile de eliminare: cutanată, respiratorie, renală, intestinală. Ficatul nu răspunde bine la stres şi oboseală. Nu raspunde bine nici la alcool şi tutun sau alte excitante ale sistemului nervos. Legumele şi fructele proaspete sunt extrem de benefice în această perioadă. Nu uitaţi de preparatele de multivitamine şi magneziu dacă ingestia de legume şi fructe proaspete dăuneaza sistemului digestiv (persoane cu intoleranţă).

Ce mai trebuie de făcut?

Evaluarea periodică a prezenţei în organism a metalelor grele, identificarea şi tratarea în organism a proceselor inflamatorii cronice şi menţinerea statusului inflamator la cote fiziologice (renunţarea la zahăr, consumul de ulei de peşte).

Ce alimente sau probleme digestive pot afecta negativ fertilitatea?

Intoleranţa la gluten este cunoscută a crea probleme de fertilitate. Deci trebuie cercetată. Alimentaţia hipoproteică, hipolipidică (produse “sărăcite” în grăsimi) poate afecta negativ fertilitatea (studii susţinute pe această temă). “Sărirea” meselor este de asemenea nebenefică (optim 3 mese zilnic plus două gustări).

Să enumerăm câţiva din factorii sau patologiile care pot crea dificultăţi în obţinerea unei sarcini: gradul mare de stres, hipotiroidia, boala Hashimoto, sindromul ovarelor micropolichistice, sindromul metabolic, prediabetul şi diabetul, predispoziţia la trombofilie, material seminal necorespunzător, probleme de natură emoţională şi de compatibilitate între parteneri.

Tot în perioada de pregătire sunt certificate a fi benefice terapiile naturale (programe de wellness, detox şi relaxare), acupunctură, reflexoterapie şi masaj specific pro fertilitate.

În urma programelor de detox şi a celor complementare viitorii genitori:

  • Îşi vor normaliza greutatea corporală
  • Îşi vor îmbunătăţi somnul
  • Vor avea o energie sporită şi o claritate mentală îmbunătăţită
  • Vor fi mai optimişti
  • Vor rezista mai bine la stres
  • Se vor simţi mai confortabil în “propria piele”

Abia acum se poate planifica o sarcină. Şansele sunt mult mai mari atât pentru obţinere cât şi pentru naşterea unui copil sănătos, deziderat al oricăror părinţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”